İşletmeler .TR Uzantılı Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

İşletmeler için .tr uzantılı bir domain adresi seçmek profesyonel ve nitelikli bir etiket oluşturmanın ilk adımıdır. İşletmenin çalışmalarını ve projelerini sergileyeceği, doğrudan müşterilerine ulaşan ürün/hizmetlerinin yer aldığı web sitelerine yönelik bir domain seçmek için, domain hizmeti sunan firmanın güvenilir olmasına dikkat edilmelidir.

Güvenilir ve geniş bir sorgulama altyapısına sahip olan Natro, talep edilen alan adının herhangi bir web siteye kayıtlı olup olmadığını saniyeler içinde tespit edebilmektedir. Aynı domain başvurularında tek sipariş kabul edildiği için ilk başvuran müşteri belirlediği domain hakkına sahip olabilir.

Belgesiz .TR Uzantılı Domain Natro‘da!

İşletmelerin seçtiği alan adları ülke kodlu (.tr) uzantıyla birlikte belgesiz olarak temin edilmektedir. TRABİS düzenlemeleriyle beraber .tr uzantısı, hiçbir belge gerekmeksizin alınabilir hale gelmiştir. Natro Ön Sipariş servisiyle hem pratik hem de uygun ücretlendirmelere tabi tutulmuş alan adınızı almak için kayıt işlemlerini tamamlamanız yeterlidir.

Natro Ön Sipariş hizmetiyle işletmelerin seçeceği kurumsal kimliğe sahip web sitelerinde yer alacak alan adları kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Türkiye genelinde 600.000’den fazla domainin kayıtlı olduğu Natro’da, com.tr / org.tr/ net.tr uzantılarından her biri için hızlı başvuru yöntemi tercih edilebilmektedir.

Natro belgesiz .COM.TR sayfasına buradan ulaşabilir, aklınızdaki domaine hemen sahip olabilirsiniz.

Domain Ne İçin Kullanılır?

Domain (alan adı), her web siteye özel olacak şekilde belirlenen fiziksel bir web site ismidir. Web sitenin kurumsal kimliğinin oluşmasında kullanılan domain, web site içeriğiyle alakalı olarak seçildiğinde hem web site ziyaretçilerinin içerik hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar hem de web sitenin iş yapış şeklini ortaya koyar. 

Alan adı olmayan bir web sitesi düşünülemez. Her web sitesi kendine özgü bir domaine sahip olduğunda arama motorlarındaki tıklanma ve öne çıkma sayısını arttırır. Domain seçmeden önce ilgili web sitenin içeriği mutlaka belirlenmeli ve alakasız olmayan alan adları alternatifleri düşünülmelidir.

Seçilen alan adı sonuna .net .com .org gibi uzantılar alır. Bu uzantılar web sitenin kurumsal, devlete ait veya kişisel siteler olduğunu bildirmektedir. Benzer şekilde ülkelere ait uzantıları mevcuttur. Örnek olarak; Türkiye .tr, Avusturalya .au, İtalya .it domain uzantıları verilebilir. Türkiye’de faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin tamamına yakını .tr uzantılı domain adreslerine sahiptir. Bu sayede hem yakın sektörde hem de uzak çevrede marka sahibinin üretim yeri ve şirket konum bilgisi rahatlıkla öğrenebilmektedir.

İşletmeler için marka ismi kadar bu marka ismine uygun bir domain oluşturmak da oldukça önemlidir. Bu durum işletme itibarını da doğrudan etkilemektedir.

Nasıl Domain Alınır?

Alan adlarının sınıflandırmaları web sitenin amacına göre yapılmaktadır. Kişisel bir web sitenin sahibi .gov uzantılı bir domain alamaz. Benzer şekilde resmi ve devlete ait web sitelerinin de .com uzantılı domainleri bulunmaz. Web sitenin uzandığı kitleye ve sunmuş olduğu işe göre bir domain satın alınmalıdır.

Domain satın almak ya da kiralamak için başvurulabilecek en uygun ve güvenilir sitelerden Natro, tek tıkla başvuru özelliğiyle talep edilen domain kaydını hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Domainlerin aylık veya yıllık ödeme planları mevcuttur. Başvurulan domain isminin sorgulanması üzerine başka bir web siteye ait olmaması halinde direkt olarak müşteriye atanmaktadır.

Kiralanan domainlerde kiralama süresinin bittiği tarihten itibaren kayıt yenileme yapılmadığı takdirde, alan adı başkasına verilebilir veya aktifliğini kaybedebilir. Bahsedilen durumlar göz önüne alınarak web site alan adının kiralama periyotlarında yenilenmesi önemlidir.

İçeriğe Uygun Domain Seçimi

İlgili web sitenin sunduğu ürün ya da hizmete karşılık gelen ve bu ürünleri veya hizmetleri kapsayan bir domain seçmek oldukça önemlidir. Uygun bir domain belirlemek web site tanınırlığı, kolay ulaşılabilme avantajı ve daha pek çok artı sunmaktadır.

Domainler yalnızca harflerden oluşabileceği gibi sembol ve sayılar kullanılarak da oluşturulabilir. Alan adı içerisinde yer alacak karakterler web site sahibi/sahiplerinin tercihine göre farklılık gösterebilir.

Eğer kullanılan alan adı web site içeriğiyle alakalı olmayan bir şekilde seçilmişse, web sitenin tıklanma oranı, arama motorunda üst sıralara yükselmesi, marka tanınırlığının oluşması ve web sitenin ziyaretçi sayısı doğrudan etkilenir. Kullanıcılar web siteye girmeden önce alan adından içeriğinde ne olduğunu öngörmelidir. Kullanıcılar için netlik ve sadelik domain noktasında devreye girer. Böylelikle kısa ve öz domainler seçmek web site açısından faydalı olmaktadır.

Etkinlik siteleri, kişisel blog web siteleri, forumlar, işletme web siteleri ve diğer siteler için alan adından içeriğin çağrışım yapabileceği tek bir web siteye ait olan domainler seçilmektedir. Özellikle işletme web sitelerinde ticari markaların alan adları kopyalanabilmekte veya taklit edilebilmektedir. Bu sebeple şahsi domainler Natro ile tüm uzantılar üzerinden satın alabilir ve alan adlarının varlığı özelleştirilir.

Natro domain sorgulama servisiyle harika bir domain kaydedebilirsiniz. Buraya tıklayın ve hemen aklınızdaki domaini sorgulayın.

.TR Uzantılı Domaini Kimler Alabilir?

Tüm web site oluşturan kişilerce .tr uzantılı bir domain adresi alınabilmektedir. Fakat bazı web siteler için .tr uzantısı şart değildir. Örneğin forumlar, portfolyolar, üyelik siteleri, blog siteleri, bilgilendirici içerik oluşturan web siteleri gibi. Bahsedilen site çeşitlerinde yalnızca .com ya da .net uzantılarıyla oluşturulan bir domain de yeterli olmaktadır.

.TR uzantısı şirket ve kurumsal firmalar için daha gerekli bir domain uzantısıdır. Global çapta markanın ait olduğu ülkenin bilinmesini kolaylaştırmasının yanı sıra, arama motorlarında yapılan araştırmalarda daha belirgin sonuçlar için yardımcı olur. Günümüzde pek çok işletme .tr uzantılı domain adresleriyle birlikte web sitelerine ait tüm uzantıları satın almaktadır. Bu sayede markanın kötü amaçlı taklit sitelerinin oluşmasını önleyerek ilgili domainin tek sahibi olmaktadır.

.Tr uzantısıyla birlikte müşteri kitlesine ve rakiplere Türkiye pazarında çalışmalar yürütüldüğünü göstermek oldukça kolaylaşmıştır. Türkiye’de bulunan işletmeler marka isimleriyle birlikte .TR domain uzantısıyla kurumsal kimliklerini belirtmektedir. 

Belgesiz .TR uzantılı domain Natro Ön Sipariş servisi ile nasıl alınacağını öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler