IP-DNS-MX Karışıklığına Detaylı Bakış

Bu makalede yedi farklı durum hakkında bilgi paylaşılacaktır. Sadece, sizin için uygun olan durumu uygulamanız yeterlidir.

Alan adınızı, hostinginizi ve mail sunucunuzu farklı farklı firmalardan kullanmak istediğimizde ortaya çıkan DNS kayıt ayarlarını detaylıca anlatarak konu hakkında sorun yaşamamanızı amaçlamaktayım. Bu makalede yedi farklı durum hakkında bilgi paylaşılacaktır. Sadece, sizin için uygun olan durumu uygulamanız yeterlidir.

Durum 1: Alan adınız Natro’ da bulunmakta, hostinginiz ve mail sunucunuz A firmasında barınmakta ise;

Hostinginizi barındırdığınız A firmasından NS (Name Server) değerlerini öğrenerek Natro.com’ da bulunan alan adınızın NS değerlerini bu değerler ile değiştirmeniz gerekmektedir. İşlem adımları:

  • Natro Müşteri paneliniz içerisinde sol üst menüde bulunan “Alan Adı Yönetimi” menüsüne tıklayınız. Açılan menü içerisinden “Aktif Alan Adlarınız” tıklayarak alan adlarınızı listeleyiniz.

Aktif Alan Adlarınız

  • Alan adınızı seçerek “Yönet” butonuna tıklayınız. Açılan sayfa üzerinden “DNS Sunucuları” başlığı altında bulunan “DNS Değiştir” seçeneğine tıklayınız. Açılan pencere içerisine A firmasından temin ettiğiniz NS adreslerinizi yazarak “Güncelle” butonu ile işleminizi tamamlayınız.

Durum 2: Alan adınız A firmasında, hostinginiz ve mail sunucunuz Natro’ da barınacak ise;

Alan adınızın bulunduğu A firmasından NS değerlerinizi ‘ns1.natrohost.com’ ve ‘ns2.natrohost.com’ olarak değiştirmelisiniz. Domain firmanız IP yönlendirmesi yapabileceğini söylüyor ise değerlerimiz şu şekildedir;

  • ns1.natrohost.com – 85.159.64.2
  • ns2.natrohost.com – 85.159.67.2

Not: İşlemleriniz sonucunda alan adınıza ait bir Özel Name Server kayıtı var ise silmeniz gerekmektedir. (Örnek: ns1.alanadınız.uzantısı ns2.alanadınız.uzantısı)

Durum 3: Alan adınız ve hostinginiz Natro’ da ama maillerinizi A firmadan kullanmak istiyorsanız;

Mail hizmeti aldığınız A firmasından MX değerlerinizi alarak hosting panelinizde şu işlemleri uygulamalısınız;

Hosting yönetim panelinizden Diğer İşlemler kısmına tıklayarak “DNS Bölgeleri” menüsünden, domain adresinizin karşında bulunan “Yönet” butonuna tıklayarak DNS kayıtlarınızı güncelleyeceğiniz pencereye ulaşarak devam ediniz;

Açılan sayfada eğer bu değerler farklı olarak bulunmakta ise bu değerleri  sil simgesine tıklayarak siliniz. Daha sonra Yeni Kayıt sütunları ile bu değerleri yeniden oluşturunuz.

MAIL (MX) KAYITLARI kısmına SERVER ve ÖNCELİK değeri girmelisiniz.

mx1.siteadınız.uzantısı 10
mx2.siteadınız.uzantısı 15

daha sonra HOST (A) KAYITLARI kısmına firmanızdan almış olduğunuz IP değerlerinizi işlemelisiniz, Örneğin;

  • mx1.siteadınız.uzantısı 89.19.2.65
  • mx2.siteadınız.uzantısı 89.19.2.65

Ayrıca var ise POP, SMTP, WebMail değerlerinizi  ALIAS (CNAME) KAYITLARI başlığı altına işlemeniz yeterli olacaktır.

Durum 4: Alan adınız Natro’ da, hostinginiz A firmasında, Mail sunucunuzu B firmasından kullanmak istiyorsanız; (3 hizmetinizde farklı firmalarda ise)

Alan adınızı Durum 1 de anlatıldığı şekilde A firmasına NS yönlendirmesini sağlayınız. Daha sonra B firmasından mail sunucu değerlerinizi alarak A firmanızda bulunan hosting panelinize bu değerleri işleyiniz.

Durum 5: Alan adınız ve hostinginiz A firmasında ama mail sunucunuzu Natro’ dan kullanmak istiyorsanız;

Natro hosting panel üzerinden alan adınız için mail sunucusu açarak MAIL (MX) KAYITLARI ‘nızı, CNAME Kayıtlarınızı, TXT ve SRV Kayıtlarınızı alarak A firmasında bu değerleri işlemeniz gerekmektedir. Örneğin;

MX Kayıtlar

Adres    Zone                                   Öncelik

siteadınız.uzantısı                          mx-in04.natrohost.com           1
siteadınız.uzantısı                          mx-in04b.natrohost.com             1000

CNAME Kayıtları 

Adres                         Zone

mail.siteadiniz.com                               mx-out04.natrohost.com
autodiscover.siteadınız.uzantısı         autodiscover01.natrohost.com
autoconfig.siteadınız.uzantısı             autoconfig01.natrohost.com

TXT Kayıtları

Adres                                     Data

Siteadınız.uzantısı              “v=spf1 include:_spfcls.natrohost.com include:_netblockshalon.natrohost.com ~all”

Bu kayıtlar örnek olarak verilmiştir. Natro hosting panelinizden “Diğer İşlemler” seçeneği altında yer alan “DNS Bölgeleri” menüsünden “Seçenekler” butonu içerisinde “MX Ayarlarını Otomatik Düzenle” seçeneğine tıklayarak gerçek değerlerinize erişebilirsiniz.

Durum 6: Alan adınız ve mail sunucunuz A firmasında ama hostinginizi Natro’ dan kullanmak istiyorsanız;

Natro hosting panelinizden “Diğer İşlemler” seçeneği altında yer alan “DNS Bölgeleri” menüsünden Seçenekler butonu içerisinde “Web Sitesi Varsayılan DNS Ayarları Dön” seçeneğine tıklayarak gerçek değerlerinize erişebilirsiniz.

HOST (A) KAYITLARI kısmında site adımızın yanında yer alan IP adresini kopyalayarak A firmasında Host A kayıtları (WWW A Record)  kısmına girmeniz gerekmektedir.

Durum 7: Alan adınızı ve mail sunucunuzu Natro’ da ama hostinginizi A firmasından kullanmak istiyorsanız;

Bu durumda Natro’ da bulunan alan adınızı öncelikle Natro NS değerlerine yönlendiriniz.

NS yönlendirme işleminizin ardından hosting panelinizden “Diğer İşlemler” seçeneği altında yer alan” DNS Bölgeleri” menüsünden “Seçenekler” butonu içerisinde “MX Ayarlarını Otomatik Düzenle” seçeneğine tıklayarak mail kayıtlarınızı Natro olacak şekilde uyarlanarak güncelleme işlemini sağlayabilirsiniz. A firmasından Host A ve WWW kayıtlarınızı temin ederek yine “Diğer İşlemler” seçeneği içerisinde bulunan “Yeni Kayıt (A)” butonu ile temin ettiğiniz kayıtları girerek “Değiştir” butonu ile işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Bilgilendirme

DNS değişiklik işlemleri 1 ila 4 saat arasında tamamlanmaktadır. Bu süreçte kesintiler, görüntüleme sorunları yaşamanız olasıdır.

[zombify_post]
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Datacenter Genel Özellikleri

Datacenter; internet üzerinden yayın yapan sunucuların bulunduğu veri merkezidir. Günlük hayatımızda yeri çok önemli olan internette sosyal medya,…