Hosting Servisinin Site Hızına Etkisi Var mı?

Web sitesinin başarılı olması kullanıcılardan istenilen geri dönüşü alabilmesine bağlıdır. Web sitenizin kullanıcılarla daha çok etkileşime geçmesi için belli kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Sitenizin kullanıcılarıyla daha çok etkileşime geçebilmesi, sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasıyla sağlanır. İyi bir SEO çalışmasıyla arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Web sitenizin hızı, kullanıcılarınızın web sitenizi kullanmaları için gereken en önemli faktörlerden birisidir. Kullanıcıların beklemeye tahammülü yoktur. Eğer web siteniz yavaş açılıyorsa kullanıcılar, daha web siteniz açılmadan siteyi terk eder. Web sitesi hızı, etkileşimde bulunan kullanıcılara ilişkin dönüşümlerin artmasını sağlar. Daha önce sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, sitenizi yeniden ziyaret etme olasılığını arttırır. Hız SEO açısından önemli bir faktördür.

Web sitenizin hızını arttırmak için standart yöntemleri denediyseniz ve siteniz hala yavaşsa, bir diğer faktör olan hosting servisiyle ilgilenmelisiniz. Kullandığınız hosting servisi sitenizin hızını etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir.

Bir Web Sitesi Hosting İçerisinde Nasıl Barınır?

İster kurumsal web siteniz olsun ister kişisel blogunuz olsun. Web sitenizi açmak için bir web hostinge ihtiyaç duyarsınız. İnternet siteniz bir hosting içerisinde barınmaktadır. İnternet sitenizde bulunan yazılar, resimler, videolar kısacası sitenizde bulunan her şey hosting hizmet sağlayıcısının sahip olduğu sunucularda tutulur.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, çeşitli ürünler sattığınız bir mağazanız olduğunu düşünün. Mağazanızı web hosting olarak düşünebilirsiniz. Mağazanızın bir ismi olacaktır. Bu isim web sitenizin alan adına karşılık gelir. Mağazanızın iç dekorasyonu ve ürünleri sergilediğiniz rafları ise web sitenizin tasarımı olarak düşünün. Ürünleriniz ise sitenizin içeriğidir. 

Birkaç farklı hosting türü vardır:

  •  Shared hosting (paylaşımlı hosting)
  •  Sanal özel sunucu (VPS)

Paylaşımlı web hosting, tek bir sunucunun birden fazla kullanıcı tarafından kullanılmasıdır. Sunucu, limitler halinde bölünerek kullanıcılara pay edilmektedir. Paylaşımlı hosting’te e-posta hesabı, veritabanı, web alanı, aylık web trafiği gibi durumlar için belirlenmiş bir limit vardır. Belirlenen limitin aşılması durumunda hesap durdurulur. Bu hosting planının dezavantajlarında biri tek bir sitenin dahi limitleri aşması durumunda diğer sitelerin bu durumdan olumsuz etkilenmesidir. Paylaşımlı hosting yeni başlayanlar için ucuz olması sebebiyle tercih edilir.

Sanal özel sunucu (VPS), paylaşımsız bir hostingtir. VPS ile limitlerinizi kendiniz belirlersiniz. Fiyat olarak paylaşımlı hosting’e göre daha pahalıdır. Ama web siteniz için avantajları fazladır. Sitenizin hızını etkileyen faktörler üzerinde kontrolünüz artacaktır. VPS, özel kaynaklara erişebilmenizi sağlayacaktır. Sitenizin hızını iyileştirmek için uygun bir plandır.  

Sayfa Yüklenme Hızı Neden Önemlidir?

Kullanıcılar sitenize girmek istediğinde siteniz geç yüklenirse ya da sitenizde sayfalar arasında gezinirken sayfalar geç yüklenirse kullanıcı sayfanın açılmasını beklemeden ayrılacaktır. Günümüzde gelişen internetle yarım saniyelik sürenin bile önem kazandığı düşünülürse sitenin yavaşlığı kullanıcılar için kabul edilemezdir.

Arama motorlarında üst sıralarda yer almanın başlıca kriterlerinden biri site hızıdır. SEO çalışmaları, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için yapılır. Arama motorları, kullanıcılarına en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmayı amaçlamaktadır. Bun yüzden en iyi kullanıcı deneyimini sağlayan web sitelerini üst sıralarda gösterir.

Site hızının, kullanıcı deneyimine etkisinin yüksek olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Kullanıcılar, sitenin yavaş olması durumunda siteye girmekten vazgeçmektedir. Sitenizin içeriğini çok özenli hazırlasanız bile hız faktörüne dikkat etmezseniz sitenize kullanıcılar girmeyecektir.

Bir e-ticaret sitesini, ürün almak için ziyaret eden ziyaretçiler sitenin geç açılması durumunda siteye girmekten vazgeçer. Kullanıcı deneyiminin kötü olması sebebiyle bir daha siteye girmek istemez. Bu da hem potansiyel bir müşterinin kaybedilmesine hem de büyük maddi kayıplara neden olur. Sadece bilgi içeren siteler bile geç yüklendiğinde potansiyel ziyaretçiler siteye girmekten vazgeçer. Büyük özenle hazırlanan içerikler ve harcanılan emek boşa gitmiş olur.

Sayfalar Neden Geç Yüklenir?

Web sitenizdeki sayfaların geç yüklenmesinin bazı sebepleri bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tasarım: Sitenizdeki tasarım çok güzel ve göz alıcı olabilir. Kullanıcılara değişik özellikler sunan bir tasarım olabilir. Fakat bazen bu tasarımlar sitenizin yavaş yüklenmesine sebep olabilir. Sayfaların sosyal medya hesaplarında paylaşılması için sayfalara eklenen sosyal medya butonları da sayfaların yüklenme hızını olumsuz yönde etkiler.
  • Büyük boyutlu görseller: Görsellerin mutlaka optimize edilmesi gerekir. Büyük boyutlu görseller sayfaların geç yüklenmesinde en fazla etkisi olan etmenlerden birisidir. Görsellerin kayıpsız bir şekilde sıkıştırılması ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. PNG ve JPEG için sıkıştırma yöntemleri uygundur. Bu formatları sıkıştırmak için ücretsiz kullanabileceğiniz araçlar mevcuttur. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaya başlayan GIF formatındaki görseller için de ücretsiz sıkıştırma araçları bulunmaktadır.
  • Hosting: Sitenizin ihtiyaçlarını belirlemeli ve sitenizin ihtiyaçlarını karşılayan bir hosting hizmeti almalısınız. Hosting, sayfaların geç yüklenmesinde etkili olan faktörlerdendir.

Daha detaylı bilgi için Sayfa Hızı (PageSpeed) Nedir ve Neden Önemlidir? yazısını inceleyebilirsiniz.

Hosting ile Site Hızı Arasındaki Bağlantı Nedir?

Hosting servis sağlayıcınızın kullandığı sunucuların hızlı ya da yavaş olması web sitenizin hızını önemli ölçüde etkiler. Bu sebepten dolayı hosting seçimi çok önemlidir.

Web sitenizin barındırıldığı sunucu, hız için optimize edilmiş olmalıdır. Eğer optimize edilmemiş bir sunucu kullanırsanız web sitenizin yüklenme süresi uzar. Sitenizin hızını arttırmak için web sitenizde her yöntemi deneseniz de (görsellerin boyutunu optimize etmek vb.) seçtiğiniz hosting siteniz için uygun değilse, web sitenizin hızı yavaş olacaktır.

Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için iyi bir hosting sağlayıcı seçmelisiniz. Üst sıralarda yer alabilmek için kesintisiz ve her zaman erişilebilir web hosting tercih etmelisiniz. 

Web hosting çoğu zaman dikkat edilmeyen bir faktör olarak karşımıza çıkar. Web sitesi, performans için optimize edilmeye çalışılır fakat ne yapılırsa yapılsın bazı durumlarda çözüm bulunamayabilir. Bu durumlarda hızlı bir web hosting seçme gerekliliği ortaya çıkar. Hosting sağlayıcınızı ya da hosting planınızı değiştirdiğinizde web sitenizin performansı artar.

Sunucunuzun, web sitenizin kullanıcı kitlesinden lokasyon olarak çok uzak olması da hız faktörünü etkilemektedir.

Doğru Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

Web siteniz için her şey hosting seçimiyle başlar. Doğru hosting seçimi için:

  • İyi bir hosting firması seçin: Firmanın verdiği fiyat performans dengesi çok önemlidir. Sorunsuz ve kolay ulaşılabilir bir teknik destek hizmeti  alabileceğiniz bir firma seçmelisiniz. Hosting firmasının düzenli olarak veri tabanı yedekleme yapması ve güvenlik sertifikaları standartları gibi özellikleri dikkate alınmalıdır. 
  • Sunucu altyapısını inceleyin: Sunucu altyapısının, web siteniz için sunduğu bazı özelliklere dikkat edilmelidir. Bu özellikler, RAM, işlemci fonksiyonları, SSD sabit disk kapasitesi gibi özelliklerdir. 
  • Hosting sunucusunun donanım özelliklerini inceleyin: Hosting sunucusunun RAM boyutu, web sitesinin açılma hızını etkileyen önemli bir faktördür. Eğer yoğun trafik alan bir siteniz olacaksa ve sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizden memnun kalmasını istiyorsanız sunucunuzun RAM boyutuna dikkat etmelisiniz.
  • Çoğu hosting şirketi farklı hosting planları sunar. Paylaşımlı hosting fiyatları uygundur. Fakat trafik hacminiz arttıkça web sitenizin hızı düşer ve bu da kullanıcı kaybına yol açabilir. Bu durumda trafik hacminizi ve kaynak kullanımınızı sürekli takip etmeli ve gerektiği durumda daha iyi bir hosting planına geçmelisiniz. Sanal, özel ve bulut sunucular gibi planlar ise paylaşımlı hosting fiyatlarına göre daha pahalıdır. Ama sitenize ayrılan kaynak sayısı daha fazladır. Bu da sitenizin performansını arttırır. 

Natro’nun Hosting Paketlerini İnceleyin

Natro, her türlü web sitesinin ihtiyaçlarını karşılayacak hosting paketleri sunmaktadır. Natro’nun hosting paketlerinden web hosting paketi en hesaplı fiyatlarla yüksek performans sağlamaktadır. Natro WordPress siteleri için özel tasarlanmış paket de sunmaktadır. Bu sayede WordPress sitelerinizi güvenli ve hızlı bir şekilde barındırabilirsiniz. JetPress arayüzü ile kolay bir şekilde yönetim ve otomatik güncellemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca SSL sertifikası ve hazır web sitesi bulunduran paketlerde mevcuttur. Natro’nun paketlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Hosting hizmeti için Natro’yu tercih etmeniz için 6 neden:

  • Türkiye’nin en çok tercih edilen firmasıdır. Hosting ve domain alanında liderdir.
  • 7/24 teknik destek sağlamaktadır. Bir sorunla karşılaşıldığında kolay bir şekilde teknik desteğe ulaşabilirsiniz.
  • Güvenlik altyapısı yüksektir. Web sitenize yönelik tehlikelere karşı tam bir koruma sağlar.
  • Memnuniyet garantisi vermektedir. Eğer hosting hizmetinden memnun kalmazsanız 15 gün içinde iade edebilirsiniz.

Natro çeşitli ücretsiz servisler de sunar. Tercih sihirbazı ile web siteniz için uygun, ihtiyaçlarınızı karşılayan hosting paketini öğrenebilirsiniz. Domain değerleme aracı ile alan adınızın değerini öğrenebilirsiniz. Alan adınızın algoritmik değerinin ne olduğuna ulaşabilirsiniz. Böylece alan adı satın alırken veya elinizdeki alan adını satarken doğru piyasa değerlerine ulaşırsınız. Elinizdeki domain adını satarken karlı satış değerini belirleyebilirsiniz.

Hızlı, performanslı bir web sitesi için Natro’nun hosting paketlerini seçin.

0 Shares:
Benzer İçerikler