Facebook, teknoloji şirketlerinin güvenlik tehditleri hakkında bilgi paylaşımında bulunabileceği, API tabanlı bir platform olan ThreatExchange’i hayata geçirdiğini açıkladı.
Projeye katılan tüm firmalar, güvenlik konusundaki bilgilerini ya da yaşadıkları problemleri bu platform üzerinde diğer firmalar ile paylaşarak internetin daha güvenli bir ortam olmasını sağlamaya çalışacaklar.
ThreatExchange, ThreatData frameworkü ve Facebook altyapısını kullanarak, platforma dahil olan firmaların güvenlik sorunlarını ve konu ile ilgili bilgilerini paylaşabilecekleri gibi hangi firmanın hangi bilgiyi, hangi firma ile paylaşacağını da seçebilme imkanı veriyor.
Mark Hammell, konu ile ilgili bir açıklama yaparak; oluşturulan platformun, firmaların birbirleri ile güvenlik konusunda iletişim halinde olarak yaşanan bir sıkıntının diğer firmalara örnek oluşturacağını bu sayede de güvenlik sorunlarının büyük kısmını ortadan kalkacağını belirtiyor.
Facebook tarafından oluşturulan platformun ilk üyeleri Pinterest, Tumblr, Yahoo ve Twitter gibi isimler. Bu isimler arasına son zamanlarda Bitly ve Dropbox’da katıldı.
Konu siber saldırılar, internet, güvenlik..vs olunca ister istemez insanın aklına kötü şeyler geliyor. Bu konuyla ilgili birçok senaryo üretilebilir. Facebook’un neden böyle bir girişim içerisinde olduğu, diğer firmaların yapacağı bilgi paylaşımlarının yine kendileri açısından sıkıntı yaratıp yaratmayacağı, bu projenin güvenlik konusunda ne kadar fayda sağlayabileceği… gibi. Bu oluşumun internet kullanıcıları açısından yüzdeyüz faydalı olacağını ancak firmalar açısından bazı sıkıntıların yaşanabileceğini düşünüyorum. Sonuçta bu platformda olmak isteyen tüm firmaların aynı sektörden ve birbirleri ile rakip olduğunu hatırlatmakta fayda var.