E-Ticaret için Hangi Altyapı Kullanılmalı? OpenCart mı Magento mu?

Cloud server high-tech business analytics

Bir e-ticaret sitesi için doğru altyapıyı seçmek kolay değildir. Minimum düzeyde sorun yaşamak için kurumsal platformlar tercih edilmelidir. Bu açıdan OpenCart ve Magento akıllara ilk gelen kurumsal yapılardır.

Seçeceğiniz e-ticaret altyapısının şirketinize özgü spesifik özelliklere sahip olması gerekir. Karar vermeden önce ilk olarak şirketinizin gereksinimlerini saptamalısınız. Ardından web siteniz için gerekli altyapıyı belirlemelisiniz.

Web Site Altyapısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

E-ticaret web siteniz için bir altyapı belirlerken rekabetçi olmayı ihmal etmemelisiniz. Doğru teknolojileri kullanmazsanız rekabetçi olamazsınız. Modern tüketicilerin beklentilerini karşılayacak bir altyapınız olmalıdır.

Potansiyel platformlar için gereksinimleri belirleyin

E-ticaret web sitenizi oluşturmak için sayısız altyapı seçeneği bulabilirsiniz. Öncelikle ihtiyaçlarınızı ve kriterlerinizi netleştirmelisiniz. Daha sonra size hitap etmeyen tüm platformları listenizden çıkartmalısınız.

  • İhtiyaçlarınızı netleştirin: Web siteniz için gerekli altyapıyı incelemeye başlamadan önce ihtiyaçlarınızı netleştirmelisiniz. Seçtiğiniz altyapının gereksinimlerinizi karşılaması çok önemlidir.
  • Entegrasyonları unutmayın: Web sitenize fonksiyonellik kazandırmak için entegrasyon desteğinden faydalanmalısınız. Platformun sunduğu entegrasyonlar web sitenizin ön yüzünü ve arka kısmı kapsamalıdır.
  • Yönetimi destekleyin: Seçeceğiniz altyapı platformunun müşteri ve katalog yönetimini kolaylaştırması gerekir. Özellikle müşterilerinizle tam olarak nasıl iletişim kuracağınızı belirlemelisiniz.
  • Performansa yönelin: Web site altyapısı için performans, güvenlik, modern mimari ve mobil uyumluluk kriterlerine dikkat edilmelidir. Platformun kriterlerinize uygunluğunu ve yeterliliğini kontrol etmelisiniz.

Eğer web sitenizin altyapısı belirleme konusunda tam olarak nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız; e-ticaret danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz. Böylece uygun bir maliyetle süreci hızlandırmayı başarabilirsiniz.

Şirketinizin faaliyetleri için bütçenizi belirleyin

Şirketinizin tam olarak istediğiniz gibi faaliyet gösterebilmesi için ne kadar bütçeye ihtiyaç duyacağınızı belirlemelisiniz. Bütçe belirlerken esnek davranarak sonradan ortaya çıkabilecek ek masraflara hazırlıklı olmalısınız.

  • Platformun maliyeti: E-ticaret platformunun maliyeti şirketinizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Ücretsiz olarak kullanılabilen platformları tercih etseniz bile sunucu maliyetini karşılamalısınız.
  • Tasarım maliyeti: Kullanacağınız altyapıya karar verseniz bile şirketinize özgü bir tasarıma ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca arka planda yaptıracağınız geliştirmeler için ek ücret ödemeniz gerekebilir.
  • Bakım maliyeti: Web siteniz için bir altyapı belirledikten sonra tüm sorunları çözmüş olmazsınız. Sistemin bakımı, entegrasyonların yapılması ve güvenlik önlemleri gibi ek maliyetleri düşünmelisiniz.
  • Ödeme maliyeti: Her platform en başından itibaren her ödeme yöntemini desteklemez. Platformda yer almayan bir ödeme yöntemi komisyonlar ve kesintiler dahil olmak üzere ek maliyet anlamına gelebilir.
  • Sunucu maliyeti: Sunucu maliyeti kullanacağınız e-ticaret platformuna göre değişiklik gösterebilir. Bütçeniz sınırlıysa Natro’nun akıllı e-ticaret paketlerinden uygun seçenekleri inceleyebilirsiniz.

E-ticaret danışmanlığı hizmeti alıyorsanız danışmanlık maliyetini hesaba katmayı unutmamalısınız. Bütçenizi netleştirdikten sonra şirketinizin ihtiyaçlarını karşılayan bir altyapıya veya platforma karar verebilirsiniz.

Web site altyapınız için seçenekleri netleştirin

Web siteniz için neye ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar harcama yapmak istediğinizi belirledikten sonra seçeneklerinizi netleştirmelisiniz. Fakat her platformun avantajları ve dezavantajları olduğunu bilmelisiniz.

Altyapınızı kendiniz yönetmek istiyorsanız Magento, OpenCart ve WooCommerce seçeneklerine yönelmelisiniz. Bunlar sayesinde herhangi bir sınırlama olmadan web sitenizi dilediğiniz yönde geliştirebilirsiniz.

Teknik bilginiz yoksa her şeyin platform tarafından kontrol edileceği Shopify ve BigCommerce gibi seçeneklere bakmalısınız. Bu platformların dezavantajı beklediğinizden çok daha az kontrol ve özellik sunmalarıdır.

OpenCart Nedir?

OpenCart, ücretsiz olarak kullanılabilen bir e-ticaret platformudur. Açık kaynaklı olarak geliştirilir ve bir sunucuya (hosting) sahip olduğunuz sürece kendi kendinize kurulum yapabilirsiniz.

OpenCart kullanırken altyapının işlev göstermesi için tüm sorumluluğu üstlenirsiniz. Bakım, yönetim ve güvenlik gibi faktörlerin tamamını düşünmeniz gerekir. Şirketinizde bu konularda bilgili birisi olmalıdır.

Hemen hemen herkes hiçbir ek maliyete girmeden OpenCart kullanarak e-ticaret web sitesini oluşturabilir. Sadece isteğe bağlı ek geliştirmeler, bakım ve hosting gibi çözümler için ücret ödenmesi gerekir.

OpenCart Sisteminin Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

OpenCart e-ticaret web sitesi oluşturmak için zengin özelliklere sahiptir ve çok karmaşık değildir. Sıfırdan bir online mağaza inşa etmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi size sunar. En önemli yanı ise ücretsiz olmasıdır.

  • Sınırları ortadan kaldırma: E-ticaret mağazanız üzerinden sunabileceğiniz ürün sayısında sınırlama yoktur. Ek olarak, ürün kategorileri ve alt kategoriler açısından sınırlama bulunmaz.
  • Yönetim kolaylığı: Tek bir yönetici panelinden birden fazla mağazayı yönetebilir ve güncelleyebilirsiniz. E-ticaret mağazanızın arka paneline erişim için birden fazla kişiye yetki verebilirsiniz.
  • Satış kolaylığı: Standart olarak müşterilere üye olmaları durumunda satın alım fırsatı sunarsınız. Fakat entegre özellikler sayesinde üye olmayan müşterilere satış yapabilirsiniz.
  • Pazarlama kolaylığı: Pazarlama çalışmalarınız kapsamında indirilebilir dijital içerikler sunabilirsiniz. Satış ortaklığı çözümlerinden yararlanmak isteyenler için entegre çalışabilen bir sistem vardır.
  • Kargo entegrasyonu: Tanınmış pek çok farklı kargo şirketiyle entegrasyon fırsatı elde edersiniz. Böylece sipariş ve kargo süreçlerini daha kolay yönetebilirsiniz.

OpenCart bu özelliklerin tümünü ilk kurulumdan itibaren sunar. Fakat eklentilerden yararlanarak mağazanızı e-posta aktivasyonu, pazarlama modülleri ve fiyat karşılaştırmaları gibi özelliklerle donatabilirsiniz.

OpenCart Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?

OpenCart ile e-ticaret mağazanızı başlatmak için en iyi çözüm gibi gözükebilir. Fakat karar vermeden önce acele etmemelisiniz. Çünkü OpenCart yeni başlayanlara uygun bir e-ticaret platformu değildir.

Kodlama ve geliştirme bilginiz yoksa sadece temel özelliklerle yetinirsiniz. Temel özellikler yeterli gelmezse sitenizi özelleştirmek için dış kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Dış kaynaklardan yararlanmak ek maliyet demektir.

Oldukça geniş ürün yelpazeniz varsa OpenCart sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir. Rekabette geri kalmamak içi kaliteli bir sunucu hizmeti almalı ve sitenizi hız açısından optimize etmelisiniz.

OpenCart çok fazla eklentiye sahip olmasına rağmen bunların hepsinin düzgün çalışmasını beklememelisiniz. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız siteniz istediğiniz işlevselliği sunamaz. Özelleştirme yaparken sorun yaşayabilirsiniz.

OpenCart ile E-Ticaret Sitesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

OpenCart e-ticaret sistemini kullanmak istiyorsanız kurulumdan önce bazı gereksinimlere göz atmanız gerekir. OpenCart birçok farklı sunucu ekosistemiyle çalışacak şekilde geliştirilse bile özel gereksinimleri vardır.

  • Eğer mümkünse Apache kurulu bir web sunucusu tercih edilmelidir.
  • Eğer mümkünse veritabanı yönetimi için MySQLi kullanılmalıdır.
  • Web sunucusu PHP 8.1 ile çalışabilecek şekilde yapılandırılmalıdır.
  • PHP için Curl, ZIP, Zlib, GD Library ve mbstring eklentileri yüklenmelidir.

OpenCart kurulumu için bunların hepsi en önemli gereksinimlerdir. OpenCart kullanacaksanız gereksinimlerin karşılanması için Natro gibi kaliteli bir web hosting sağlayıcısından hizmet almalısınız.

Magento Nedir?

Magento, daha çok büyük işletmeler tarafından tercih edilen ve ekstra işlevsellik sunan bir e-ticaret altyapısıdır. Küçük işletmeler tarafından kullanılabilir ama yapılandırılması karmaşık gelebilir.

Magento ekstra özelleştirme seçenekleri sunar ve başlangıçta kullanımı ücretsizdir. Buna rağmen tüm kontrolü kullanıcıya bırakır. Doğal olarak kullanıcıların belirli düzeyde yazılım geliştirme becerileri olmalıdır.

Magento e-ticaret faaliyetleriniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm özellikleri sunar. Başlangıçta ücretsiz olsa bile sonradan ek maliyetler ortaya çıkarır. İlk kurulumun ardından SEO için özel olarak ayarların yapılması gerekir.

Magento Sisteminin Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

Magento sadece esnek yapıda bir e-ticaret çözümü değildir. Benzersiz bir e-ticaret deneyimi oluşturmanızı sağlar. Her türlü değişim çabasını destekler. Ayrıca üçüncü parti eklentilerle sorunsuzca çalışabilir.

  • Ekstra esneklik: Magento ile her türlü e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri karşılar. Üçüncü parti eklentilerle ona ekstra işlevsellik kazandırabilirsiniz.
  • Zengin özellikler: Magento ile diğer e-ticaret platformları arasındaki fark başlangıç aşamasında dahi zengin özelliklere sahip olmasıdır. Kullanıcı deneyimi ve işletme verimliliği için idealdir.
  • Ölçeklenebilir yapı: Magento ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir. Başlangıçta sınırlı sayıda ürün sunsanız bile zaman içerisinde herhangi bir sorun yaşamadan bunu yükseltebilirsiniz.
  • Mobil uyumluluk: Magento tamamen mobil uyumlu bir platformdur. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirebilmek için gerekli tüm araçlara sahiptir. Magento PWA Studio ile özel bir uygulama oluşturabilirsiniz.
  • SEO desteği: Magento en başından itibaren tam uyumlu SEO desteğiyle gelmez. Fakat onu SEO uyumlu hale getirebilmek için standart düzeyde SEO bilgisine sahip olmanız fazlasıyla yeterlidir.

Magento, Open Source ve Commerce olarak iki farklı sürüme sahiptir. Open Source versiyonu daha çok küçük işletmelere hitap eder. Commerce versiyonu epey maliyetlidir ve geniş kataloğu olan işletmelere yöneliktir.

Magento Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?

Magento teknik destek gerektiğinde epey maliyetli hale gelebilen bir platformdur. Diğer sistemlere göre arka planda oldukça karmaşık bir yapısı vardır. Şaşırtıcı şekilde deneyimli geliştiriciler bile vakit kaybettirebilir.

Magento için doğrudan teknik destek almak istediğinizde kurumsal paket kullanmanız gerekir. Kurumsal paket yıllık 15.000 dolar gibi epey yüksek bir maliyete sahiptir. Bu maliyet tüm işletmelere uygun değildir.

Karmaşık bir yapısı olduğundan kendine özgü sunucu gereksinimlerine sahiptir. Özel olarak yapılandırılmış bir Magento sunucusu almanız gerekir. Her açıdan ek maliyet anlamına geldiğinden bütçenizi zorlayabilir.

Arka planda tüm geliştirmeleri üstlenecek bir ekibiniz olsa dahi zorluk çekebilirsiniz. Magento hızlı bir çözüm değildir ve istediğiniz tarda bir mağaza açmak için epey geniş bir zamana sahip olmanız şarttır.

Magento ile E-Ticaret Sitesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Magento e-ticaret sistemini kullanacaksanız belli başlı gereksinimlere dikkat etmeniz gerekir. Magento platformunun tüm özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız oldukça güçlü bir sunucuya sahip olmalısınız.

  • Web sunucusunda Apache 2.4 veya Nginx tercih edilmelidir.
  • Veritabanı yönetimi için en az MySQL 5.6 kullanılmalıdır.
  • Windows desteği olmadığından sunucu altyapısında Linux olmalıdır.
  • Web sunucusu PHP 7.2 ile çalışacak şekilde yapılandırılmalıdır.
  • Tam performans için sunucuda en az 2 GB RAM bulunmalıdır.
  • PHP için Curl, mcrypt, hash, SOAP ve ZIP eklentileri yüklenmelidir.

Tüm bunlara ek olarak tercih edilecek sunucunun Magento için özel olarak yapılandırılmış olması gerekir. Ayrıca, Magento için arka planda geliştirme işlemleri yapılacaksa Composer kullanılması şarttır.

OpenCart ile Magento Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

OpenCart ile Magento en ideal e-ticaret çözümleri arasında yer alırlar. Fakat ikisi arasından şirketiniz için en doğru olanı seçmek istiyorsanız ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak hızlı bir karşılaştırma yapmalısınız.

  • Kullanım kolaylığı: OpenCart ve Magento PHP ile geliştirilmişlerdir. OpenCart, Magento’ya göre biraz daha basittir. Teknik bilginiz zayıfsa OpenCart sizin için daha uygun bir tercih olabilir.
  • Kullanıcı deneyimi: OpenCart her seviyeden kullanıcı tarafından kullanılabilir. Magento ise karmaşık bir öğrenme sürecine sahiptir. Sadece deneyimli geliştiriciler Magento ile ideal çözümler üretebilirler.
  • Özelleştirme seçenekleri: OpenCart ve Magento özelleştirme seçenekleri geniş platformlardır. Fakat, OpenCart’a göre Magento çok daha fazla özelliğe sahiptir.
  • Mağaza yönetimi: Magento’nun mağaza yönetimi çözümleri OpenCart’a göre çok daha kapsamlıdır. OpenCart mağaza yönetimi açısından daha sınırlı özellikler barındırır.
  • Pazarlama kolaylığı: Pazarlama ve SEO açısından Magento, OpenCart’a göre bir adım öndedir. Tek dezavantajı ise tüm gereksinimleri uygulamanın basit olmamasıdır.
  • Potansiyel maliyet: OpenCart, Magento’ya göre çok daha ucuz bir platformdur. Magento’nun donanım, tasarım ve bakım maliyetleri oldukça yüksek olduğundan ekstra maliyetli bir sistemdir.

OpenCart ile Magento arasında seçim yapmak mı istiyorsunuz? Şirketiniz büyük bir mağazaya sahipse Magento en uygun seçimdir. Küçük bir mağazanız olacaksa OpenCart tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

0 Shares:
Benzer İçerikler