Domain Ne Zaman Düşer? | Süresi Dolan Alan Adları için Neler Yapılabilir?

Birçok kişiden “abc.com” sitesinin sahibiyim tarzı cümleler duyabilirsiniz. Oysa bir domain (alan adı) satın alsak dahi bir web sitesinin tam anlamıyla sahibi sayılmayız. İnterneti uçsuz bucaksız bir arazi olarak düşünürsek, domainler bu arazide parsellenen parçalardır. Peki bir domain ne zaman düşer? Süresi dolan bir domaini almak için neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Domain Süresi Nedir, Ne Zaman Dolar?

Bir alan adını en az bir yıl, en fazla 10 seneliğine kiralarız. Bu kira durumu sona erdiğinde, alan adını kullanım hakkımız da sonlanmış demektir. Alan adları otomatik olarak yenilenebilir, böyle bir seçenek vardır. Çoğu zaman kullanıcılar bunu tercih etmez ve alan adlarının süresi zamanı gelince dolar. Bu durumda artık web sitemiz o alan adında barınma hakkını kaybetmiş olur.

Her gün binlerce kullanıcı yeni alan adları için kaydoluyor. Aylara göre değişmekle birlikte, 2021’de tüm üst düzey alan adlarında (TLD’ler) günlük olarak ortalama 236.336 yeni alan kaydı gerçekleşti. Aynı dönemde on binlerce kişinin de domain kullanım süresi dolmuş oldu.

Alan Adının Sona Erme Döngüsü

“Yeni kayıt” ve “son kullanma tarihi yeni” gibi kavramlarla sık karşılaşabilirsiniz. Yeni kaydedilen alan adları, genellikle bir kayıt şirketi veya web barındırma şirketinin daha önce rezerve ettiği alan adlarıdır. Bu arada, süresi yeni dolan alan adları, birinin rezerve ettiği ancak bir nedenden ötürü bırakmaya karar verdiği alan adlarıdır. Birisi bir alan adını yenilememeye karar verdikten sonra olan her şeye “alan adının sona erme döngüsü” denebilir. Alan adının sona erme döngüsünü bilmek neden uzaktan bile alakalı?

Bir alan adı istiyorsanız ve alan adı sahibine onlardan satın almak için ulaşmayı tercih etmiyorsanız süresinin dolmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bir alan adının ne zaman sona ereceğini nasıl belirlersiniz?

Neden Bir Alan Adının Süresinin Dolmasına İzin Vermemelisiniz?

Bir domain kaydettirmek, söz konusu alanı rezerve etmenize ve bunu web siteniz için kullanmanıza olanak tanır. Ancak alan adını korumak için süresi dolmadan önce yenilemeniz gerekir. Alan adı yıllık olarak yenilenir, ancak en fazla on yıla kadar daha uzun bir süre de seçebilirsiniz.

Son kullanma tarihinden önce sağlayıcı veya kayıt şirketi tarafından bilgilendirileceksiniz. Ama son kullanma tarihi geçmişse ne olur? Bu durumda, kaybetme riskini almak istemiyorsanız, alanı kurtarmak için hızlı hareket etmelisiniz. Unutmayın, sitenizde yapılan tüm optimizasyon çalışmalarını kaybedeceğiniz için domain kaybı aynı zamanda trafik ve konumlandırma kaybı anlamına da gelecektir. Ayrıca güncel bir yedek kopyanız yoksa sitenizin verilerini de kaybedebilirsiniz. Bu risklere ek olarak, bazı durumlarda süresi dolmuş bir alanı kurtarmak istiyorsanız, onu geri yüklemek için bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Süresi Dolmuş Bir Domaini Nasıl Alabilirsiniz?

Alan adı, sona erme tarihinden önce veya sonraki 30 gün içinde (birçok kayıt şirketi ek süreye izin verir) yenilenirse, alan adı kaydına +1 yıl daha eklenir. Bu durumda, ücretsiz bir Natro hesabı ile istediğiniz alan adını izlemeye devam edebilirsiniz.

İlk Açık Artırma Dönemi

Otomatik yenilemenin son birkaç gününde (sağlayıcıya göre süre değişebilir) açık artırma süreci başlar. Bu gibi süresi dolmuş domainlerde açık artırma süresi 10 güne kadar çıkabilir. Bu durumda, söz konusu domain için isteyen herkes teklif sunar. Klasik açık artırma usulüne göre yapılan işlem sonucunda, en yüksek teklifi veren kişi domainin yeni sahibi olacaktır. Yeni bir domain sahibi çıktıysa bu alan, artık eski sahibin bundan böyle erişemeyeceği bir saklama hesabına iletilir. Genellikle bir haftalık bir bekleme sürecine geçilir.

Kapanış Açık Artırma Dönemi

Açık artırmada herhangi bir sonuç çıkmazsa, yani hiç kimse bir teklif sunmazsa daha önce ön sipariş talebi veren kişi var ise domain o kişiye teslim edilir. Bunların hiçbiri gerçekleşmediyse açık artırma son kez tekrarlanır. Bu sürede açılış fiyatı sürekli düşürülür. Süreci sonuna kadar beklediğinizde çok daha uygun fiyatları görebilirsiniz. Ancak bu dönemde başka biri teklif vermeye başlarsa rekabet sonucu fiyat da haliyle yükselecektir.

Açık artırma dönemi yukarıda bahsedilen süreçlerin sonunda herhangi bir sahip bulamamışsa artık ilgili alan adı, domain kayıt kuruluşuna iade edilir. Bu noktada, eski sahibin bir avantajı vardır. Genel kaydetme için daha sonra tekrarlanacak bir listelemeyi önlemek istiyorsa, kayıt kuruluşuna ulaşarak 1 ay içinde söz konusu domaini yeniden alabilecektir.

Domain süresinin ne olduğunu, ne zaman dolduğunu, dolduğu zaman ne yaşandığını kısaca anlattığımıza göre standart prosedürden de bahsedebiliriz. Yani bu süreçlerden hiçbirine dahil olmasanız dahi, sıradan bir zamanda, açıkta kalmış ve satış için listelenmiş bir domaini nasıl alabilirsiniz?

İlk etapta yapmanız gereken şey oldukça basittir, Natro.com Müşteri Hizmetlerine ulaşarak ilgilendiğiniz domainin hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz. Eğer domain açıktaysa kısa sürede satın alma işlemlerini başlatabilirsiniz. Ön sipariş ve açık artırma gibi durumlarda da Müşteri Hizmetleri sizi yönlendirecektir.

Bütün bunların yanı sıra, jenerik domain fırsatlarını kaçırmamak için farklı domain uzantıları ile aklınızdaki alan adını kaydedebilirsiniz. Örneğin; .STORE uzantılı bir alan adı, diğer domainlere kıyasla online mağazanızın daha kolay fark edilmesine ve arama sonuçlarında ön plana çıkmasına yardımcı olur.

Benzer şekilde, .TECH uzantılı bir alan adı, teknoloji sektörüne olan bağlantınızı vurgulayacaktır. Eğer teknoloji ile ilgili bir blog sitesi kurmak veya teknoloji alanında hizmet vermek istiyorsanız, .TECH uzantılı domain tam size göre! Hayalinizdeki domaine en uygun fiyatlarla sahip olmak için Natro.com’u ziyaret edin.

Tüm Domain Hizmetleri için Natro Yanınızda!

Bir işletme sahibi için domain gibi web sitesi bağlantılı işler çoğu zaman karmaşık görünebilir. Bu konuda bilgi sahibi olsanız dahi günlük yoğunluk arasında domain süresinin ne zaman bittiğini gözden kaçırabilirsiniz. Bunun dışında, ister işletmeniz için ister kişisel amaçlarla olsun web sitenizle ilgili tüm faaliyetler için Natro ile profesyonel destek alabilirsiniz.

Natro müşterileri için “Domain sürem ne zaman dolacak?” ya da “Dolduğunda ne yapacağım?” gibi can sıkıcı sorular söz konusu değildir. Domain süreniz dolmadan önce Natro Müşteri Hizmetleri size ulaşarak gerekli yönlendirmeyi sağlar. Ayrıca istediğiniz bir domain olduğunda açık artırma ve ön sipariş gibi konular için de destek olacaktır.

Natro Domain Backorder sistemine ulaşmak ve detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler