Crack Yazılım/Lisans Kullanıyorsanız Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bu yazıda sizlere crack yazılım/lisans bir diğer adıyla illegal yazılım kullanıyorsanız sonucunda gerçekleşebilecek şeyler hakkında bilgiler vereceğiz. Bu kaçak yazılımları kullanan kişiler mutlaka bu yazdıklarımızı biliyor ve riskleri göze alıyordur.

Birçok farklı sebepten dolayı yazılımlara veya lisanslara ücret ödemek istemiyor olabilirsiniz. Bu isteksizlik ile farklı yollara başvurarak ücretli yazılımları ücretsiz kullanmaya çalışabilir, hatta kullanabilirsiniz. Fakat bunun yerine açık kaynaklı yazılım kullanmak daha mantıklıdır. Yasa dışı şekilde kullanmak için indirdiğiniz yazılımların birçok sakıncası bulunmaktadır. Bu kullanımı yapmadan önce mutlaka aşağıdaki maddeleri incelemelisiniz. Gelin, kaçak lisans kullanmadan önce bilmeniz gerekenler listesine geçelim.

1. Kötü Amaçlı Yazılım Tehlikesi

Yasadışı olarak indirilen, yani crack yazılımlar genellikle içerisinde tehlikeli kötü amaçlı yazılımlarla doludur. Bir güvenlik şirketi tarafından hazırlanan rapora göre yalnızca tek bir crackli yazılım ile 500.000’den fazla cihaza kötü amaçlı yazılım bulaştırmaktadır. Bilgisayarınıza veya web sitenize yüklediğiniz bu yazılımlarla siber saldırganlar verilerinizi çalabilir; cihazlarınızı, sitelerinizi bozabilir ve kullanılamaz hale getirebilir. Bu yazılımlar yalnızca bilgi çalmak ile kalmıyor, cihazınıza bağlı donanımların kullanılmasına da olanak sağlıyor.

Kötü amaçlı yazılımların en kötü yanı da indiren kişilerin bunun farkında olmamasıdır. Ücretli bir ürünü ucuza kullanmaya çalışırken çok daha fazla ücret ödemek, ücretin dışında farklı problemlerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Web sitenizin güvenliğini attırmak için yapmanız gereken 10 şeyi listeledik. Hemen buradaki linkten yazımıza ulaşabilirsiniz.

2. Tehlikeli Web Siteleri

Kırık lisans veya yazılımlar legal veya güvenilir siteler tarafından kullanıma sunulmazlar. Bu birçok ülkenin hukukuna aykırı bir davranıştır. İllegal paylaşımlar yapan sitelere ne kadar güvenebilirsiniz? İndirdiğiniz dosyanın içerisinde bir virüs olmasa bile girmiş olduğunuz sitelerin içerisinde bilgisayarınıza sızmalarını sağlayacak virüsler bulunabilir. İllegal yazılımları indirmek için linke tıkladığınızda birçok farklı pencere açılmaktadır. Bu pencerelerden herhangi birinden yanlışlıkla indireceğiniz farklı bir program virüs barındırabilir. Siz ücretli programı indirdiğinizi sanırken direkt olarak virüs indirebilirsiniz. Raporlara göre bu tarz sitelerde özellikle reklam yazılımı virüsleri ve fidye yazılımlarının cihazlara otomatik olarak kurulduğu görülmektedir.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

3. Çalışmayan Yazılımlar

Saatlerce kullanmak için aradığınız veya indirmek için saatlerdir beklediğiniz yazılımın çalışacağına dair hiçbir garanti yoktur. Küçük ve büyük bütün şirketler, yazılımlarının korsan olarak kullanılmaması için büyük önlemler almaktadır. Bu noktada ilk başta indirip çalıştırabilseniz bile yazılımda yapılacak güncellemelerle, ilerleyen dönemlerde indirmiş olduğunuz illegal yazılımı kullanamayabilirsiniz. Bu da harcamış olduğunuz emeğin çöpe gitmesine sebep olacak.

Ayrıca crackli yazılımlar için indirmiş olduğunuz yazılımlara ait güncellemeleri kuramazsınız. Bu da indirmiş olduğunuz yazılımın çalışsa bile hep aynı şekilde kalacağı ve yeni bir özellik almayacağı anlamına gelir. Bunun çok daha ötesinde olan bir diğer durum da yazılımınızın güvenlik güncellemesi almayacağıdır. Bilgisayarınızda veya web sitenizdeki yazılımda herhangi bir açık olması durumunda yazılımı üreten firmalar bu açıkları kapatmak için güncelleme sunarlar. Bulunan bu açıklar bir süre sonra bütün korsanlar tarafından bilinir hale gelir ve güncellemesi olmayan sistemler üzerinden sızma girişimleri artar. Bu da cihazlarınızın güvenli olmayacağı anlamına gelir.

cPanel/Plesk Panel’e giriş yaparken lisans hatası ile karşılaşıyorsanız, buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Hukuki Sorunlar

Crackli yazılım indirmek, kullanmak veya paylaşmak yasa dışı bir durumdur. Kullanırken veya paylaşırken yakalanmanız hukuki anlamda başınıza sorunlar açabilir. Ayrıca işiniz için bir yazılıma güveniyorsanız, korsan kullandığınız tespit edildiği takdirde üretici tarafından sonrası için paralı bir şekilde kullanmanız bile engellenebilir. Bu durumda ilerleyen süreçte sizleri daha zor bir durumda bırakabilir.

Bir diğer durumda web sitenizde bu tarz yazılımları paylaşmanız halinde başınıza gelebilir. Başınıza gelecekler ise direkt olarak kullanmış olduğunuz hizmetin sonlandırılması, ilgili hesabınızın kapatılması, tarafınıza dava açılması ve çok daha fazlası olabilir.

5. Ağınızda Yer Alan Cihazlarda Tehlikede

İndirmiş olduğunuz illegal yazılım yalnızca sizi değil sizinle birlikte internetinizi kullanan diğer cihazları, sitenizi barındırdığınız sunucuda yer alan diğer siteleri de etkileyebilir. Çünkü aynı internete bağlanan veya aynı sunucuda yer alan bütün sistemler sizin sisteminiz gibi diğer cihazlarla bilgi paylaşırlar. Kötü amaçlı yazılımlar bu bilgileri ele geçirerek, o internet ağında veya o sunucudaki her yere yayılabilir.

İllegal yazılımları özellikle iş yerinizde veya işinize ait olan cihazlarda kesinlikle kullanmamalısınız. Şirketinizde yer alan birçok kişinin cihazına kötü amaçlı yazılımların bulaşmasına, şirket bilgilerinin çalınmasına ve buna benzer birçok duruma sebebiyet verebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere crack yazılım/lisans kullanmanız halinde başınıza gelebilecek şeyler hakkında bilgiler verdik. Sizin ve çevrenizdeki kişilerin güvenliği için illegal yazılım kullanmamanızı tavsiye etmekteyiz.

Ters Proxy lisans nedir, tehlikeleri nelerdir, öğrenmek için buradaki blog yazımızı okumalısınız.

0 Shares:
Benzer İçerikler