.COM.TR Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adı almak, internet sitesi kurmak için atılması gereken ilk adımlar arasındadır. Zira, almak istediğiniz alan adıyla ilgilenen başka bir kişi olabilir ve alan adı almayı geciktirmek istediğiniz alan adını başkasına kaptırmanıza sebep olabilir. En son gelişmeler ile birlikte artık belgesiz com tr alan adı almak da mümkün. Bu gelişme ile birlikte, alan adı almayı düşünen çoğu kişi “com tr alan adı nasıl alınır?” sorusunun cevabını merak etmekte. Siz de com tr alan adı alma hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Adım Adım .COM.TR Alan Adı Nasıl Alınır?

Eğer siz de internet siteniz için alan adı almak istiyor ve com tr domain alma işlemlerinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek hayalinizdeki domaini kolayca alabilirsiniz:

  1. İlk olarak, natro.com adresine gidin.
  2. Ana sayfada bir domain sorgulama çubuğu göreceksiniz; bu kısma almak istediğiniz alan adını girin. Karşınıza kayıt yapabileceğiniz .com ve .com.tr alan adları çıkacak.
    Eğer spesifik olarak com tr domain sorgulama yapmak istiyorsanız, sayfanın sağ üst kısmında yer alan Belgesiz COM.TR butonuna tıklayarak .com.tr sorgulama sayfasına gidebilirsiniz. Sayfaya girdikten sonra çıkan sorgulama çubuğuna istediğiniz alan adını girerek sorgulama yapabilirsiniz.
  3. Eğer satın almak istediğiniz alan adını bulduysanız, yanında yer alan Sepete Ekle butonuna tıklayarak alan adını sepetinize ekleyin.
  4. Eğer almak istediğiniz başka bir hizmet yoksa o zaman ekranın sağ üst köşesinde yer alan Sepet sembolüne tıklayarak sepetinize gidin.
  5. Bu ekranda siparişinizin özetini göreceksiniz. Sağ tarafta yer alan Ödemeye Geç butonuna tıklayarak ödeme ekranına gidin.
  6. Sizden istenen bilgileri doldurarak satın alma işlemini tamamlayın.
  7. Tebrikler! Artık bir alan adınız var!

.COM.TR Alan Adı için Belge Gerekir mi?

Eğer bu soruyu önceden soruyor olsaydınız cevabımız muhtemelen evet olurdu. Ancak, geçtiğimiz aylarda NIC.TR yerini TRABIS’e bıraktığı için com tr alan adı alırken herhangi bir belge ibraz etmenize de gerek kalmadı. Dolayısıyla, artık siz de herhangi bir belge gösterme zorunluluğu olmadan belgesiz com tr alan adı satın alabilirsiniz.

Alan Adı Ne Zaman Alınmalı?

Pek çok kişi, alan adı satın almak için doğru zamanı kestiremez. Özellikle internet sitesi açmayı düşünen kişiler, alan adı satın alma kısmını en sona bırakmaya meyillidir. Böyle yaparak, internet sitelerinin ismi dahil olmak üzere pek çok detay konusunda daha esnek davranabileceklerini, eğer site açmaktan vazgeçerlerse veya işler ters giderse alan adına para harcamamış olacaklarını düşünürler. Halbuki, bir internet sitesi kurarken yapmanız gereken belki de ilk şey alan adını satın almaktır.

Alan adları, yalnızca sitenizin bulunduğu konumlar değildir; alan adları, internet sitenizin kimliğidir. Bir kullanıcının internet sitenize giriş yapmak için arama çubuğuna yazması gereken şey alan adınızdır. Bu sebeple, alan adlarına gereken önemi vermemek, internet sitesi kurma sürecinin son aşamalarında alan adı satın almaya çalışmak yanlış bir karardır. Bütün bunları bir kenara bırakırsak, eğer almayı düşündüğünüz alan adı fazla spesifik değilse, aynı alan adını satın almayı düşünen onlarca kişi olduğuna emin olabilirsiniz. İnternet sitesi kurma işlemlerinin ne kadar süreceğini kestirmek zordur ve alan adı almayı en sona bırakmak istediğiniz alan adının kapılmasına sebep olabilir.

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Alan adı seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok detay söz konusudur. Her ne kadar çoğu kişi internet sitelerinin adını alan adı olarak kullanma yoluna gitse de alan adı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken tek kriter site adınız değildir.

Sıradan Alan Adları Almayın

Alan adı seçerken sıradanlıktan kaçının. Evet, belki internet sitenizin teması ve konusu ile alakalı bir alan adı seçmek size en mantıklısı gelebilir. Ancak, alan adınızı seçerken sıradanlıktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Yaratıcılığınızı konuşturup daha dikkat çekici ve orijinal bir alan adı seçmeye çalışın. Böyle yaparak yalnızca insanların ilgisini çekmekle kalmazsınız, aynı zamanda internet sitenizin başka sitelerle karıştırılmasını da önlemiş olursunuz.

Akılda Kalıcı Bir Alan Adı Seçin

Orijinalliğin ne kadar önemli olduğundan bahsettik; ancak, orijinallikten kastımız kesinlikle insanların hatırlayamayacağı, karmaşık bir alan adı değil. Seçtiğiniz alan adının orijinal olması ne kadar şartsa akılda kalıcı olması da bir o kadar şarttır. Bu yüzden, mümkünse kulağa hoş gelen ve kolay hatırlanabilen bir alan adı seçmeye özen gösterin. Eminiz kullanıcıların internet sitenizin adresini unutmasını istemezsiniz.

Bilinen Uzantılar Tercih Edin

Sizden en sevdiğiniz sitelerin adreslerini söylemenizi istesek büyük ihtimalle .com uzantısı ile biten adresler söylersiniz. Her ne kadar çok sayıda alan adı uzantısı mevcut olsa da .com ve alt uzantılarını kullanmak internet sitenizin kullanıcılar gözünde daha güvenilir bir yere sahip olmasını sağlayacaktır. İnternette yer alan sitelerin %40’a yakını .com uzantısını kullanır; dolayısıyla, kullanıcıların çoğu .com ile biten uzantıları diğerlerine göre daha tanıdık ve güvenilir bulur. Aynı şeyi, .net ve .org ile biten uzantılar için de söylemek mümkün. Bunun yanında, .com kullanımı yalnızca güvenilirlik ile alakalı değildir. İnsanlar, .com, .org ve .net ile biten alan adlarını daha kolay hatırlarlar. Bu da akılda kalıcı bir alan adı için olmazsa olmazdır.

Kurumsal İşleriniz için .COM.TR Tercih Edin

Günümüzde her kurum; insanları daha hızlı bilgilendirmek ve hizmetlerini onlara daha rahat bir şekilde sunmak için kendi internet sitesini açma yoluna gider. Bunu yaparken de alan adı olarak çoğunlukla coğrafi bölge bilgisi veren alan adı uzantıları seçerler.  Bu sebeple, eğer Türkiye’de faaliyet gösteren bir kurumsal firmaysanız, com tr alan adı tercih edebilirsiniz.

Uzun Alan Adlarından Kaçının

Alan adı alırken kesinlikle kaçınılması gereken şeylerden birisi de fazla uzun alan adları almaktır. Uzun alan adlarını hatırlaması zor, yanlış yazması kolaydır. Bu sebeple, bir alan adı seçerken mümkün olduğunca kısa ve kolay yazılabilir bir alan adı seçin. Uzun alan adlarının arama çubuğunda kötü bir görüntü oluşturacağını da söylemeyi unutmayalım. Kısacası,  uzun alan adı seçmek, hem pratik hem de estetik açıdan kötü bir tercihtir.

Rakam ve Kısa Çizgi Kullanmayın

Alan adı uzantısı seçerken dikkat etmeniz gereken şeylerden bir diğeri ise rakam veya sembol kullanmamaktır. Her ne kadar teknik açıdan bir sorun teşkil etmese de bu tarz karakterlerin kullanımı internet sitenizin daha az profesyonel görünmesine sebep olur. Kısa çizgi kullanımı kafa karışıklığına sebep olabileceği sebebiyle özellikle tavsiye edilmez.

.COM.TR Alan Adı Fiyatları

Alan adı satın almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi com tr domain fiyatlarıdır. Domain fiyatları değişken olduğu için kesin bir fiyat vermek zordur. İnternet sitemizde yer alan domain sorgulama ekranından arama yaparak istediğiniz domainin fiyatını öğrenebilirsiniz. Eğer daha prestijli ve kurumsal bir alan adı almak istiyorsanız, buraya tıklayarak com tr domain sorgulama ekranına gidebilir, Natro kalitesi ile istediğiniz alan adına en uygun fiyatlardan sahip olabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler