İnternette yaptığımız her hareket aslında sanal bir ortamda yapılıyor gibi gözükse de fiziksel bir yer kaplamaktadır. Bu da takdir ederseniz ki maliyeti artıran bir durumdur. Bu nedenle özellikle son 10 yılda oldukça gelişme gösteren bulut sistemleri ortaya çıkmıştır. Bulut sisteminde fiziksel olarak maliyeti artıran unsurların ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Yalnızca maliyet için değil, hız ve güvenlik içinde bulut sistemleri oldukça önemlidir. Bu nedenle günümüzde neredeyse olmazsa olmaz bir konumdadırlar. Google gibi yüksek kapasiteli çalışma gerektiren şirketler, fiziksel olarak bir depolama alanına ihtiyaç duysalar da bu şirketlerin bireysel kullanıcılara sunduğu hizmetlerde bulut sistemlerini kullanmaları oldukça yaygındır.
Bulut Sunucu Nedir?
Bulut sunucu, kaba tabiriyle, depolama alanı için gereken fiziksel ihtiyacı ortadan kaldıran sanal bir depolama alanıdır. Fiziksel bir alana ihtiyaç duymadığı için aynı zamanda taşınabilir ve pratiktir. Bu özellikleri nedeniyle günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnekleme yapacak olursak, bir internet sitesine bağlanırken, o internet sitesinin sunucu sistemi üzerinden bir bağlantı sağlanır. Eğer bağlanmak istediğiniz internet sitesinin fiziksel sunucu depolama adresi uzaktaysa bağlantı da bir o kadar yavaş olur. Bunun yerine sanal olarak maliyet gerektirmeyen, bulut sunucu sistemleri, daha yakın noktalara kurulursa daha hızlı bağlantılar elde edilebilir. Çünkü kullanıcı internet sitesine bağlanırken, bu sefer bulut sunucu üzerinden bağlantı sağlar ve sanki sunucu sistemi yakındaymış gibi daha hızlı bir bağlantı elde edilmiş olur. Bu sayede hem bireysel kullanıcılar için hem de şirketler için karşılıklı bir kazanç elde edilmiş olur. Ortada fiziksel bir depolama alanı olmadığı için bu fiziksel depolama alanının; bakım, onarım ve temizlik işlemlerini üstlenecek olan fiziksel kişilere de ihtiyaç olmaz. Bu sayede maliyetler düşürülebilir ve kontrol sizde olur.
Bulut Sunucu Sistemi Ne İşe Yarar?
Bulut sistemi aynı zamanda kontrollü bir şekilde depolama alanını yönetmenizi sağlar. Gerekli olan zamanlarda daha fazla depolama alanı sanal bir şekilde yaratılır, gerekmediği zamanlardaysa maliyet açısından israfa yol açmamak adına gerekli olmayan depolama alanı kısılabilir. Bu sayede her zaman için ne kadar ihtiyaç varsa o kadar depolama alanı kullanılabilir. Aynı zamanda bulut sisteminin yasal yükümlülükleri çok daha azdır. Bir kişinin veya bir şirketin başka ülkelerde fiziksel bir alan kullanması için gerekli olan yasal prosedürlerin ortadan kalkması anlamına gelir. Ana sunucu ile buna sunucu arasında kilometrelerce mesafe olabilir. Çünkü pratikte bulut sunucu, esasında var olmayan bir sunucudur. Bu sayede sanal bir şifreleme ile daha güvenli bir hale getirilebilir ve daha hızlı bir şekilde açıp kapanabilir. Bu da aynı zamanda acil durumlarda güvenlik seviyesinin artırılabilmesi anlamına gelmektedir. Bu gibi özellikleri nedeniyle, bulut sunucu sistemi günümüzde olmazsa olmaz bir noktaya gelmiştir.