Blog Nedir? | Adım Adım Blog Kurma Rehberi

Kelime anlamı “web günlüğü” olan blog; düzenli olarak güncellenen, genelde belirli bir konu üzerine kurulmuş yazı tabanlı web siteleridir. 

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenle kendi blogunuzu kurabilirsiniz:

  • Blog kurmak, bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmanın pratik bir yoludur. Uzman olduğunuz konularda yazılarınızı bilgi kaynağı olarak sunabilirsiniz.
  • Gönderileriniz sayesinde, sizinle ortak fikre sahip olan insanlarla bağlantı kurabilirsiniz.
  • Görüşlerinizi, deneyimlerinizi, yaşamınıza dair kısa notları paylaşabilirsiniz.
  • Yazma ve düşünme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
  • Kişisel markanızı geliştirebilirsiniz.
  • Yeterli okur kitlesine ulaştığınızda blogunuzdan para kazanabilirsiniz.

7 Adımda Blog Kurmak:

Artan internet kullanımı ile dijital dünyaya kendi çevrimiçi günlüğünüzü oluşturmanız artık zor değil. İşte hedeflediğiniz blogu kurmak için izlemeniz gereken yol!

Adım 1: Blog Konunuzu Belirleyin

Blog kurma sırasında en temel adım, ne hakkında yazmak istediğinize karar vermektir.  İşletme ve proje tabanlı bloglarda konunuz ürün ve şirket hedefleri hakkında olabilir. Bu sayede markanız ile ilgilenen hedef kitleyi çekebilirsiniz. Kişisel bloglarda ise konu seçeneği neredeyse sonsuzdur. Seyahatten teknolojiye, modadan yemek tariflerine kadar birçok konuda blog yazısı hazırlanabilir. Bu adımda aceleci olmayın ve araştırın çünkü yazmak istediğiniz konuyu seviyor olmanız sonuçları olumlu etkileyecektir. Konu belirlerken aşağıdaki seçeneklerden yararlanabilirsiniz;

  • İlgi alanlarınızı belirleyin.
  • Hedeflediğiniz kitle hakkında araştırma yapın.
  • Gelir elde etmek için reklam alanına sahip olup olmadığını kontrol edin.

Adım 2: Alan Adı (Domain) Seçimi

Blogunuzun adı potansiyel olarak blog içeriği hakkında bilgi verir. Seçiminiz açıklayıcı ve blog hakkında seçtiğiniz konuya uygun olmalıdır. Blog ismine karar verdikten sonraki aşama ise alan adına (domain) ve uzantısına karar vermektir. Alan adı, en basit anlamda kullanıcıların blogunuza ulaşmak için adres çubuğuna yazdığı adrestir. Örneğin; www.natro.com’da yer alan “natro” sitenin domaini, “.com” ise uzantıdır. Domain seçiminde dikkat etmeniz gereken maddeler şunlardır;

  • Domain blog siteniz için ilk izlenim özelliği taşır.
  • Domain ve uzantınız akılda kalıcı olmalıdır. Bu sayede ziyaretçiler blog sitenizi kolayca bulabilir. 
  • Doğru alan adı seçimi sizi arama sonuçlarında üste çıkarır.
  • Domain markanız gibidir. Blogunuzu temsil eder.
  • Domain üretirken uzun ve zor kelimelerden kaçının. Böylece bitişik yazıldığında karmaşa oluşturmaz.
  • Alan adında ç,ğ,i,ö,ü,ş gibi Türkçe karakterler kullanmayın.

Adım 3: Bir Hosting Seçin

Hosting web sitenizi internet üzerinde erişilebilir kılan “barındırma” hizmetidir. Bu sayede blogunuz potansiyel okuyucular için 7/24 ulaşılabilir olarak çevrimiçi depolanır. Hosting hizmeti için seçeceğiniz şirkette dikkat etmeniz gereken özellikler ise şunlardır; 

  • Kullanım Kolaylığı: Özellikle yeni bir blog yazarıysanız blogunuzu birkaç tıklamayla halledebileceğiniz bir servisi tercih edin.
  • Güvenilir Hizmet: Herhangi bir konuda iletişim kurabileceğiniz müşteri desteğiyle güvenilir hizmet satın aldığınızdan emin olun.
  • Gelişime Açıklık: Blogunuzun başlangıç ve büyüme evrelerinde ihtiyacı olan değişimlerine sunulan özellikleri inceleyin.
  • Güvenlik: Güvenlik güvencesine ve blog kayıtlarınızın gizliliğine önem veren bir firma bulduğunuzdan emin olun.

Adım 4: Blogunuzu Oluşturun

Blog oluşturmak için CMS (İçerik Yönetim Sistemi) tercih etmek kolaylık sağlayacaktır. CMS, kullanıcıların özel bir teknik bilgi kullanmadan içerik oluşturmasına, düzenlemesine ve içerikleri yönetip yayınlamasına yardımcı olur. Siz de bu sayede teknik bilgilere takılmadan yazmaya odaklanabilirsiniz.  

Dünyada en fazla kullanılan blog sistemlerinden biri olan WordPress, acemi dostu yapısı ile ilk tercihler arasındadır. Bunun bir diğer nedeni ise tamamen açık kaynaklı olmasıdır. Yani kullanımı %100 ücretsizdir. Hosting ve domain alımınızı tamamladıktan sonra WordPress ile kolayca blog kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz.

WordPress hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz; “WordPress Nedir? Neden WordPress Kullanılmalı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.   

Adım 5: Blog Tasarımınızı Oluşturun

Başarılı bir blog için tasarım vurucu özellik taşır. Tıpkı blog adı gibi blogun görünümü de karakteristik bir hamledir. Blogunuzu oluşturmak için seçtiğiniz yönetim sistemine göre tasarım planınız şekillenir.

Örneğin; WordPress üzerinden blog tasarlamaya karar verdiğinizi varsayalım. Burada kullanacağınız şablonlara tema deniyor ve kullanmanız için birçok ücretsiz seçenek sunuluyor. Temayı kurduktan sonra yönetim panelinden daha ince ayarları (renk, logo, sayfa düzeni vb.) değiştirebilirsiniz.

Tema Seçiminde Bazı Önemli Noktalar:

  • Temanız blogun genel havasıyla uyumlu olmalı. 
  • Okuyucular içerikle tanışmadan önce genel görünüm ile karşılaşırlar. Unutmayın, ilk izlenim önemlidir.
  • Çoğu tema kısa bir özellik yazısı içerir. Bunları okumak temanın ihtiyacınızı karşılayıp karşılamadığını anlamanıza yardım eder.
  • Genel görünümün yanı sıra temanın ne kadar özelleştirilebilir olduğunu anlamak için temanızı ön izleyin. 
  • Tema daha önce farklı kişiler tarafından denenmiş ve değerlendirilmiş ise mutlaka derecelendirmeleri kontrol edin. 
  • Temanızı seçip yükledikten sora istediğiniz gibi görünmüyorsa endişelenmeyin. İçerik eklemeleri ile (metin, fotoğraf, video vb.) blogunuzu daha çekici hale getirebilirsiniz.

Adım 6: Blog İçeriğinizi Yazın ve Yayınlayın

Bu adıma kadar; bir alan adı oluşturdunuz, hosting edindiniz, blog teması tasarladınız. Blogunuzun genel çerçevesi hazırlandığına göre artık yazma vakti! Temelde blogunuzun sağlaması gereken iki ana içerik türü vardır: statik ve dinamik içerik. 

Statik İçerik: 

Blogunuzda gönderi yayınlamadan önce hazırlanması gereken sayfa türüdür.  Ziyaretçiye ihtiyaç duyduğu araçları sağlar ve kolay kolay değiştirmeniz gerekmez. Eklenecek önemli statik sayfalar şunlardır:

  1. Hakkında: Burada yazarın biyografik bir özeti bulunur ve blogun misyonu hakkında bilgiler verilir.
  2. İletişim: Bu sayfa okuyucunun sizinle iletişim kurmasına olanak tanır. E- posta, sosyal medya hesapları bağlantısı ve diğer iletişim bilgileri bu sayfaya eklenir.

Bu iki statik sayfa kullanıcı için kolay ulaşılabilir bir noktada olmalıdır.

Dinamik İçerik: 

Dinamik içerik ise blog trafiğinizin merkezidir. Burada hedeflediğiniz kitleye sunacağınız bilgiler, görüşler ve hikayeler bulunur. Ziyaretçileriniz ile bu şekilde etkileşim kurar ve daha fazlası için geri dönmelerini sağlarsınız. Blog içeriğiniz düzenli ve belirli aralıklar dahilinde olmalıdır. Uzun bekleyişler ile atılan içerikler blogunuza trafik çekmenizi epey zorlaştırır.

İyi Bir Blog İçeriği Nasıl Yazılır?

Blogunuzun diğer bloglar arasında kaybolup gitmesini önlemek için iyi bir içerik stratejisine ihtiyacı vardır. Bu strateji sayesinde uzun vadede blog içeriğinizi kolayca yönetebilirsiniz. 

  1. Hedef Kitlenizi Tanıyın: Hedef okuyucunuzun ne tür içeriklerden hoşlandığını ve hangi sosyal medya platformlarını sıklıkla kullandıklarını araştırın.
  2.  Etkileyici Bir Başlık: İçeriği tanımlamada ve okuyucunun merakını uyandırmada yapılacak ilk hamle etkileyici bir gönderi başlığı bulmaktır. Başlık yazınızın konusunu net bir şekilde ortaya koymalı ve okuyucuyu kendine çekmelidir. 
  3. Çok Uzun Paragraflardan Kaçının: Bilgi verirken ayrıntı eklemek içeriği güçlendirir; fakat paragrafların çok uzun olması okuyucunun sıkılmasına yol açabilir. Paragrafları aralarında boşluk bırakarak kısa tutun. Mümkünse listeler, çarpıcı alıntılar ve resimler kullanın. Ziyaretçilerin ilgisinin dağılmasını önlemek için alt başlıklar ekleyin.
  4. Okuyucu Dahil Edin: Gönderilerin sonuna ziyaretçilerin ilgisini çekmek için anlamlı sorular sorabilir, onlardan yanıt vermelerini isteyebilirsiniz. Bu taktik etkileşimi artırmak için iyi bir yoldur.
  5. Özgünlük: İçeriğiniz daima özgün olmalıdır. Gönderinizin en kıymetli özelliği sizin deneyimlerinizden, bilgi birikiminizden, yaşantınızdan beslenmesidir. 
  6. Gönderinizi Düzenleyin: Düzenleme süreci, blog yazmanın önemli bir parçasıdır, bunu gözden kaçırmayın. Yazınızın dilbilgisi kurallarına uygunluğunu gözden geçirmelisiniz.
  7. Fikirlerinizi Destekleyecek Medya Öğeleri Kullanın: Blog gönderisini zengin kılan bazı özellikler vardır. Bunlardan biri de görsel olarak çekici ve alakalı görseller seçmektir. Burada önemli kısım kullandığınız görsellerin telif hakkının kullanıma uygun olmasıdır.
  8. SEO Optimizasyonu: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), web sitesi sahiplerinin arama motorlarında daha fazla görünürlük elde etmesini sağlayan çalışmaların tümüdür. İçeriğinizi SEO dostu hale getirmenin en kolay yolu anahtar kelime kullanmaktır. Doğru anahtar kelimeleri belirlemek için mutlaka araştırma yapmalısınız.
  9. Mobil Uyumlu Görünüm: Blogunuza yapılacak ziyaretlerin %60’ından fazlası mobil cihazlar üzerinden yapılır. Bu nedenle mobil cihazlara uygun tasarıma sahip bir web sitesi planladığınızdan emin olun.

Adım 7: Blogunuzu Tanıtın, Pazarlayın ve Büyütün

Blog sitesiniz hazır olduğunu anlamak için şu adımları uygulayın:

  • Blogunuzun doğru şekilde açılıp açılmadığını kontrol etmek için farklı cihaz ve tarayıcılarda test edin.
  • Sitenize eklediğiniz iletişim bilgilerini kontrol edin.
  • Blogunuzun performansını izleyebileceğiniz programları kurun.
  • İçeriğinizin hazır olduğundan emin olun.

Şimdi de blogunuzun hedef kitlesini büyütmek için yapılabilecek temel tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine göz atalım!

Çevrenizden Başlayın:

Blogunuzdan haberdar olması gereken ilk kişiler yakın çevrenizdir. Aile, arkadaş ve meslektaşlarınıza blogunuzu tanıtın ve takipçi olmaları için onları teşvik edin.

Aktif Olun: 

Ortak konuda buluştuğunuz blog, forum ve gruplarda aktif olun. Yorum bölümünü kullanarak kendinizi tanıttığınız ilgi çekici yorumlar yapabilirsiniz. 

Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın: 

Gönderilerinizi sosyal medyada tanıtmak, onlarla ilgilenen kişilerin sizi kolayca bulmasına olanak sağlar. Hedef kitlenizin kullanma potansiyeli olan platformlarda kendinizi tanıtmalısınız. 

Etiketlemeleri Unutmayın: 

Yazılarınızda bahsettiğiniz kişileri sosyal medyanızda etiketleyip link paylaşabilirsiniz. Bu sayede yazınız onlar tarafından kendi takipçileri ile paylaşılabilir.

Değerli Paylaşımlar Oluşturun:  

İnsanlar kendilerini etkileyen, kendilerine değer katan içerikleri okumaya ve paylaşmaya meyillidir. İçeriğinize gereken özeni gösterirseniz okuyucunuz bunu fark edecektir. Paylaşım yolu ile yeni kullanıcılarınızla blogunuzu tanıştırma şansı yakalayabilirsiniz.

Reklam: 

Bütçe ayırmak isterseniz arama motorları ve sosyal medya üzerinden blogunuzun reklamını yapabilirsiniz.

Aceleci Olmayın:

Henüz çok başındaysanız, tanıtım için acele etmeyin. Belirli bir içerik sayısına ulaşana kadar bekleyin. Bu sayede ziyaretçileriniz blogunuzu ziyaret ettiğinde farklı içerikleri de inceleme şansı bulabilir. “Boş” sayılabilecek bir blogda okuyucuyu elinizde tutmanız zordur.

Ekstra: Blogunuzdan Para Kazanın

Blogunuzu oluşturup geliştirme aşamaları tamamlandıktan sonra para kazanma potansiyelini de değerlendirebilirsiniz. Bloglar bu açıdan kazançlı olma şansına sahiptir. Buradaki önemli nokta süreçtir. Para kazanmak için blog sitenizin olgunlaşması gerekir. Yeterince kitle oluşturduğunuzda aşağıdaki yöntemleri kullanarak blogunuzdan kazanç elde edebilirsiniz.

  • Blogunuzda Reklam Yayınlama: Hangi konuda yazarsanız yazın, gönderilerinizde kolayca konuya özgü reklamlar bulup yayınlayabilirsiniz. Aynı zamanda reklamları sizin yerinize ayarlayan çevrimiçi reklam programlarına da kaydolabilirsiniz. 
  • Ürün Satışı: Sitenizde dijital ya da fiziksel ürün satışı yapabilirsiniz. Blog yazılarınızda ürününüzü tanıtarak daha fazla müşteri bulma şansı yakalayabilirsiniz. Blogunuz büyüdükçe ve siz geniş bir kitle elde etmeye başladıkça ürünleriniz ve hizmetleriniz kendi kendini satmaya başlayacaktır.
  • Üyelik Seçenekleri: Blogunuzda üyelik seçenekleri oluşturarak para kazanabilirsiniz. Üyelere özel içerikler üreterek de daha fazla üye kazanabilirsiniz. 
  • Sponsorlu İçerikler Yazma: Sponsorluk fırsatlarıyla ilgilenin ve firmalarla irtibata geçin. Bu sayede işbirliği yaptığınız markaların ürünlerini tanıtan yazılar yazarsınız ve ödeme alırsınız. 

Artık blog nasıl açılır, blog kurulurken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir sorularının cevabını bildiğinize göre blog yazmaya başlayabilirsiniz. Blog hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizdeki diğer yazılara göz atmayı unutmayın!

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Node.js Nedir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan backend dilleri arasında Node.js ilk sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda popülerliği her geçen gün…