Alan Adı (Domain) Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Hour glass and calendar concept for time slipping away for important appointment date, schedule and deadline

Bu yazımızda alan adı (domain) süresi dolduktan sonra oluşabilecek durumlardan ve uygulanması gereken işlemlerden bahsedeceğiz.

Alan adları bir kez kaydedildiğinde, belirli bir süreliğine size ait olmaktadır. Bu nedenle alan adınızın, zamanında yenilenmesi önemlidir.

Öncelikle alan adı ve web hosting hizmetlerinin birbirinden farklı hizmetler olduğu tekrar ifade edilebilir. Bir kez alan adı ve web hosting hizmeti satın aldıktan sonra sadece alan adınızı veya sadece web hosting hizmetinizi yenilemeniz halinde web sitenize erişim sorunu oluşacaktır. Bu nedenle alan adı üzerinde uygulayacağınız yenileme işlemlerini web hosting hizmeti için de uygulamanız gerekmektedir.

Web sitenizin önemli parçalarından biri olan alan adınızın yenileme işlemlerinde, hangi durumlarla karşılaşabilirsiniz?
  • Alan adınızın, süresinin bitiş tarihine birkaç gün kala yenilenmesi:

Bu şekilde gerçekleştirilen yenileme işlemleri web sitenize erişim açısından sorun oluşturabilir. Örneğin; alan adınızın süresinin son günlerinde internetin olmadığı bir ortamda bulunmanız halinde müşteri panelinize giriş yapıp yenileme siparişi veremeyeceğiniz için alan adınız durdurulabilir. Buna benzer sorunlar yaşamamanız için natro.com müşteri panelinizde “Hesap İşlemleri” menüsü üzerinden otomatik yenileme talimatı tanımlamanız sizin açınızdan avantajlı ve önemli bir işlem olacaktır.

  • Alan adınızın yenilenmemesi nedeniyle durdurulması:

Alan adınızı yenilemediğinizde alan adınız durdurulacağı için web sitenize erişim kesilecektir. Alan adınızı zamanında yenilememeniz halinde, alan adınızın süresinin sona erdiği günden itibaren alan adınız yenileme periyoduna (renew period) girer ve bu 40 günlük bir süreyi kapsamaktadır.

Kısa süre içerisinde yenileme işlemini tamamlamazsanız sistem tarafından yenileme bedeline, otomatik olarak geç yenileme bedeli de eklenebilmektedir. Bahsedilen geç yenileme bedeli “.TR” uzantılı alan adları (“.com.tr”, “.gen.tr”, “.web.tr” vb) için geçerli değildir. Geç yenileme bedeli ile ilgili süre sınırları için aşağıdaki bilgileri incelemenizi öneririz.

  • Bitiş tarihinden itibaren 5. güne kadar: Sadece standart yenileme bedeli ödenir.
  • Bitiş tarihinden itibaren 6. gün ile 20. gün arası: Standart yenileme bedeli ile birlikte geç yenileme bedeli ödenir.
  • Bitiş tarihinden itibaren 21. gün ile 35. gün arası: Standart yenileme bedeli ile birlikte geç yenileme bedeli ödenir.
  • Bitiş tarihinden itibaren 36. gün ile 40. gün arası: Standart yenileme bedeli ile birlikte geç yenileme bedeli ödenir.
  • Alan adı süresinin bitiş tarihinden itibaren 40 gün sonra yapılan yenilemeler:

Alan adınızın yenileme işlemini alan adınızın süresinin bitiş tarihinden itibaren 40 gün içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı tamamlayamamış olabilirsiniz. Sürenin bitiş tarihinden itibaren ilk 40 gün içerisinde alan adınızı yenileyemediğinizde alan adınız kurtarma periyoduna (redemption period) girmektedir. Bu periyot alan adınızın süresinin bitiş tarihinden itibaren 40. günden sonra 30 günlük bir süreyi kapsar.

İlk 40 gün içerisinde alan adınızı yenileyemediğinizde standart yenileme bedeline 100 $ alan adı kurtarma bedeli eklenmektedir. 100 $ alan adı kurtarma bedeli ICANN tarafından talep edilmektedir.

Bahsedilen alan adı kurtarma bedelleri alan adı uzantılarına göre değişiklik gösterebilmektedir. “.com”, “.net”, “.org”, “.ist”, “.istanbul” gibi uzantılarda 100 $ şeklindedir; anca “.co” uzantısında alan adı kurtarma bedeli 150 $; “.de” uzantısında ise; 10$’dır. Alan adınızın kurtarma bedeli hakkında bilgiye ulaşmak için buraya tıkladıktan sonra açılan sayfada alan adınızın uzantısına tıklayıp yaşam periyodunu inceleyebilirsiniz.

Alan adınızı, alan adı kurtarma periyodundan da sonra yenilememeniz halinde, 30 günlük kurtarma periyodu süresi tamamlandıktan sonra alan adınız silinme periyoduna (pending delete period) geçer. Silinme periyoduna geçmesi halinde alan adınız backorder / ön sipariş işlemi uygulanarak başkaları tarafından kaydedilebilir hale gelir.

  • Alan adıın hiç yenilenmemesi: 

Alan adınızı hiç yenilememeniz halinde, alan adınız bir süre sonra müşteri hesabınızdan düşecektir ve başkaları tarafından kaydedilebilir duruma geçecektir. Eğer alan adınızı kullanmayacaksanız, varsa otomatik yenileme talimatını kaldırıp beklemeniz yeterli olacaktır. Alan adının yaşam periyoduna göre, sahip olduğunuz alan adının tamamen silinme süresi değişiklik gösterebilmektedir. “.com”, “‘.net”, “.org” uzantılı alan adlarında normal sürenin bitiş tarihinden itibaren yaklaşık olarak 75 gün sonra alan adları yeniden kaydedilebilir duruma geçmektedir; ancak “.de” uzantılı alan adlarında normal sürenin bitiş tarihinden itibaren yaklaşık olarak 32 gün sonra alan adı yeniden kaydedilebilir duruma geçmektedir.

Kullandığınız alan adının ne zaman silinip yeniden kaydedilebilir duruma geçeceğini öğrenebilmeniz için buraya tıkladıktan sonra açılan sayfada alan adınızın uzantısına tıklayıp yaşam periyodunu inceleyebilirsiniz. Alan adı yaşam periyodunda, en son silinme periyodu tamamlandığında alan adınız silinmiş ve yeniden kaydedilebilir duruma gelmiş olacaktır.

  • Alan adının süresi sona ermeden yenilenmesi:

Alan adınızın süresi sona ermeden önce, yenilemeniz halinde alan adınızın süresinin bitiş tarihi uzatılmış olacaktır ve bu durum alan adınızın süresinin bitiş tarihinde yenilemeden önce kalan sürenizin silinmesine sebep olmayacaktır.

Örneğin; 29 Ekim 2017 tarihinde bir alan adını kaydettiğinizde bu alan adını 1 Eylül 2018 tarihinde 1 yıllık yenilemeniz halinde süresinin sona erme tarihi 29 Ekim 2018 yerine 29 Ekim 2019 olarak güncellenecektir. Örnekte de görüldüğü gibi bu işlem ile birlikte yenileme işleminden önce kalan süreniz silinmemektedir ve alan adınızın süresinin bitiş yılı uzatılmaktadır.

Eğer manuel olarak alan adını yenilerken vakit ayırma konusunda sorun yaşıyorsanız natro.com müşteri panelinizdeki “Hesap İşlemleri” menüsü üzerinden alan adınız için otomatik yenileme talimatı tanımlayabilirsiniz. Bu işlem ile birlikte alan adının süresi sona ermeden önce kredi kartınızda yeterli bakiyenin bulunması halinde otomatik olarak yenileme işlemi uygulanabilecektir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler