10 Adımda PageSpeed Insights Puanı Yükseltme

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights, bir web sitesinin hızını kolay bir şekilde test etmek için kullanılan bir araçtır. Hızını test etmek istediğiniz web sitesinin URL’sini girip analiz işlemini başlatabilirsiniz. Analiz sonucunda, iki parametreye dayalı olarak o web sitesini neyin yavaşlattığına dair ayrıntılı bir rapor ve nasıl düzeltileceğine dair öneriler elde edilir. Analiz işlemi ile birlikte web sitesine Google tarafından bir puan verilir. Web sitenizin PageSpeed Insights puanı 100 üzerinden verilir.

Analiz sırasında değerlendirilen ilk parametre web sitesinin ekranın üst kısmında yükleme süresidir. Bu, bir kullanıcı yeni bir sayfa talep ettikten sonra sayfanın içeriği ekranın üst kısmında yüklemesi için geçen süreyi kapsar. İkinci parametre ise tam sayfa yükleme süresidir. Bu parametre, kullanıcı etkileşime geçtikten sonra tarayıcının bir sayfayı tam olarak yüklemesi için geçen süreyi ele alır. Yapılan ölçümler sonucunda web sitesinin PageSpeed Insights puanı elde edilir.

Google PageSpeed Insights Nedir?

Google PageSpeed Insights, web sitenizin hızını ölçmenize ve geliştirmenize yardımcı olmak için Google tarafından sağlanan bir araçtır. Günümüzde site hızı, kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli bir kriterdir. Kullanıcılar internet üzerinde aradıklarına hızlı bir şekilde ulaşmayı beklerler. Ziyaretçiler bir web sitesine giriş yaptıklarında sayfanın yüklenmesi için uzun süre beklemek istemezler. Dolayısı ile bu beklentiyi karşılayamayan web sitelerinin iyi bir kullanıcı deneyimi sundukları söylenemez. Kullanıcı deneyimine oldukça önem veren Google, web sitelerinin performansını değerlendirirken bu kriteri göz önünde bulundurmaktadır. Bu nedenle iyi bir PageSpeed Insights puanı almak önem taşıyor.

Google PageSpeed Insights nasıl kullanılır detaylı bir şekilde öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

PageSpeed Insights Puanı Neden Önemli?

Gelişmekte olan dijital çağ ile birlikte insanların internet üzerindeki hız beklentisi artmıştır. Kullanıcılar, yüklenmesi vakit alan sayfalardan çıkış yaparak daha hızlı yüklenen sayfaları tercih ediyorlar. Dolayısı ile yavaş sayfa hızı olan web siteleri trafiklerinin büyük bir çoğunluğunu kaybediyor. Fakat PageSpeed Insights puanını önemli kılan tek etken bu değildir. Google, sayfa hızını bir sıralama faktörü olarak kabul etmektedir. Yani PageSpeed Insights puanı, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamasını etkileyen bir faktördür. Sayfa yükleme hızı yüksek olan web siteleri Google üzerinde daha üst sıralamalarda yer alabilirken, düşük sayfa yükleme hızı olan web siteleri geride kalıyor. İyi bir sıralama için PageSpeed Insights puanına önem verilmeli ve bu puanı yükseltmek adına çeşitli optimizasyonlara başvurulmalıdır.

PageSpeed Insights Puanını Yükseltmek için 10 Adım

PageSpeed Insights puanını yükseltmek, iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için başvurulabilecek bir çalışmadır. Fakat iyi bir kullanıcı deneyimi sadece iyi bir PageSpeed Insights puanı ile sağlanamaz. Web sitelerinin kullanıcı deneyimini ölçmek ve geliştirmek için Google tarafından yayınlanan Core Web Vitals metriklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Her ne kadar PageSpeed Insights analiz sayfasında daha iyi bir puan almayı sağlayacak öneriler yer alsa da, bu puanı iyileştirmek için başvurulabilecek belirli optimizasyon çalışmalarına spesifik olarak göz atmak gerekir. Daha iyi bir PageSpeed Insights puanı için uygulanabilecek 10 adım:

  1. Güvenilir ve kaliteli bir hosting firması seçin.
  2. Tarayıcı önbelleğinden faydalanın.
  3. Görselleri optimize edin.
  4. CSS, HTML ve JavaScript kodlarını küçültün.
  5. Hızlı yüklenen temalar tercih edin.
  6. Gereksiz eklentileri temizleyin.
  7. Oluşturmayı engelleyen kaynakları kaldırın.
  8. Bir içerik dağıtım ağı olan CDN servisini kullanın.
  9. Ekranın üst kısmındaki içeriğe (Above-The-Fold Content) öncelik verin
  10. Açılış sayfası yönlendirmelerinden kaçının.

Core Web Vitals hakkındaki detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Güvenilir ve Kaliteli Bir Hosting Firması Seçin

Yavaş sunucu yanıt süreleri, yavaş yükleme süresinin başlıca nedenlerinden biridir. Ucuz hosting sağlayıcıları her ne kadar masrafsız olsa da, bu ucuzluk yavaş site hızını beraberinde getirebilir. Kalitesiz bir sunucu, özellikle yoğun trafikli dönemlerde sorunlara yol açabilir. Sunucunun kapanması ve yavaş bir hız sağlaması gibi sorunların önüne geçmek için güvenilir ve kaliteli bir hosting sağlayıcısı tercih etmekte fayda vardır. Hızlı yüklenme süreleri, güvenlik ve destek ekibi gibi avantajlardan yararlanmak için kaliteli bir hosting firması seçmek gerekir. Web siteniz için yeterli bir hosting planı yapmanız site hızınızı büyük ölçüde etkileyecektir.

Tarayıcı Önbelleğinden Faydalanın

Web siteleri yüklenirken CSS dosyaları, komut dosyaları, içerikler ve bu gibi birçok bilginin sunucudan talep edilmesi gerekir. Tüm bu işlemler yüklenme hızını önemli ölçüde etkiler. Bir kullanıcı her tıkladığında web sitenizin içeriklerini yeniden oluşturmak yerine, kullanıcılara tarayıcı önbelleğinden web sitenizi hızlı bir şekilde sunabilirsiniz. Bu özellik sayesinde web sitenizin belirli elementleri tarayıcının önbelleğine kaydedilir. Böylelikle web siteniz her açıldığında içeriklerin yeniden yüklenmesi gerekmez. Dolayısı ile web sitenizin yüklenme hızı artar.

Görselleri Optimize Edin

Web sitenizin barındırdığı içerik boyutu, sayfa hızınızı ve Google PageSpeed Insights puanınızı etkileyebilecek bir faktördür. Çok sayıda kod, çok sayıda görsel ve bu gibi ekstralar web sitenizi ağırlaştırarak yükleme süresini olumsuz etkiler. Görsel boyutlarını küçültmek, web sitenizi bu ağırlıktan kurtarmanın kolay yollarından biridir. Görsel optimizasyonu zor bir işlem değildir. JPEG formatında bir görseli PNG formatına dönüştürmek gibi kolay görsel optimizasyon yolları vardır. İnternet üzerinde görsel formatını dönüştürmek için kullanılabilecek çok sayıda dönüştürücü program ve site vardır. Bu araçlardan faydalanarak web sitenizdeki görselleri optimize edebilir ve sitenizin yükleme hızını iyileştirebilirsiniz.

CSS, HTML ve JavaScript Kodlarını Küçültün

Web sitelerinin açılışı sırasında dosya boyutları oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Kilobyte boyutundaki dosyalar bile web sitesinin yüklenme hızını etkileyebilir. Dolayısı ile gereksiz kod dosyalarını kaldırmak ve çeşitli küçültmelere başvurmak önemlidir. Optimize edilmemiş CSS, HTML ve JavaScript dosyaları, web sitelerinin yavaş yüklenmesine yol açabilir. Bu dosyalardaki kodları düzenleyerek ve küçülterek gereksiz veriler azaltılabilir. Çeşitli araçlar kullanılarak kod dosyaları kolaylıkla sıkıştırılabilir. Optimize edilmiş, gereksiz satırları kaldırılmış ve küçültülmüş kod dosyaları; web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır.

Hızlı Yüklenen Temalar Tercih Edin

Web sitelerinde kullanılan tüm temalar aynı özellikler taşımaz. Bazı temalar diğerlerinden daha hızlı ve verimli çalışması amaçlanarak oluşturulmuştur. Eğer WordPress kullanıyorsanız çok sayıda tema arasından hızlı yüklenen bir tema seçimi yapabilirsiniz. Ağır çalışan ve çok fazla detay barındıran temalar, web sitenizin yüklenme hızını kötü etkileyebilir. Dolayısı ile kötü kodlanmış bir web sitesi teması tercih etmemek gerekir. Kaynak kodları temiz olan hızlı bir tema seçerek web sitenizden sunucuya gönderilen istekleri minimize edebilirsiniz. Böylece sitenizin yükleme hızı belli bir miktarda iyileşir.

En hızlı WordPress temalarını öğrenmek için blog yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Gereksiz Eklentileri Temizleyin

Çok fazla eklenti kullanmak, web sitelerinin yüklenme hızını kötü etkileyen faktörlerden bir diğeridir. Web sitenize ne kadar fazla eklenti yüklerseniz web siteniz o kadar ağırlaşır. Dolayısı ile web sitenizi optimize ederken gereksiz eklentileri temizlemenizde fayda vardır.

Oluşturmayı Engelleyen Kaynakları Kaldırın

Oluşturmayı engelleyen kaynaklar, bir sayfanın oluşturulmasını engelleyen görseller, videolar veya diğer dosyalardır. Bu engelleyici dosyalar yüklenene kadar kullanıcılar web sitenizde herhangi bir içerik görüntüleyemez. Oluşturmayı engelleyen kaynaklar, web sitenizin yüklenme hızını büyük bir ölçüde etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için belirlenmiş bir formül bulunmasa da; PageSpeed Insights aracını ve Core Web Vitals raporunu kullanarak soruna hangi kaynakların neden olduğunu belirleyebilirsiniz. Böylece hangi kaynakların oluşturmayı engellediğini öğrenerek bu kaynakları kaldırabilir ve web sitenizin yüklenme hızını geliştirebilirsiniz.

CDN Servisini Kullanın

CDN (İçerik Dağıtım Ağı), içerikleri depolamak ve kullanıcılara sunmak için kullanılan bir sunucu ağıdır. CDN servisleri sayesinde sitenizin kopyaları sunucularda barındırılarak ziyaretçilerinize konum olarak en yakın olan sunucudan ulaştırılır. Böylelikle web sitenizin içeriklerine ziyaretçileriniz tarafından daha hızlı bir şekilde erişilebilir. Ayrıca web sitenizdeki trafik yoğunluğu da oldukça azalır. Web sitenize erişmeye çalışan kullanıcılara farklı sunuculardan yanıt verileceği için trafik yoğunluğu minimum düzeye inecektir.

Ekranın Üst Kısmındaki İçeriğe Öncelik Verin

Ekranın üst kısmındaki içerik (Above-The-Fold Content), ziyaretçilerin web sitenize giriş yaptıklarında ekranlarında görünen bölümdür. Bu bölüm kullanıcılar siteye giriş yaptıklarında mümkün olduğunca hızlı yüklenmelidir. Böylelikle önemli içerikleriniz, kullanıcıların dikkatleri dağılmadan hızlı bir şekilde sunulabilir.

Açılış Sayfası Yönlendirmelerinden Kaçının

Açılış sayfası yönlendirmeleri, kullanıcıları bir web sayfasından diğerine yönlendirmek için kullanılır. Her yönlendirme, sayfa oluşumunu daha da yavaşlatır. Yönlendirmeler web sitenizi yavaşlattığı gibi kullanıcı deneyimi açısından da olumsuz etkilere sahiptir. Bu nedenle tıklama sonrası açılış sayfası yönlendirmeleri kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Böylelikle daha iyi bir sayfa yükleme hızı elde edilebileceği gibi kullanıcı deneyimi de iyileştirilebilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler