Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Yazılım geliştirme alanında, her bir programlama dilinin kendine has özellikleri bulunur. Çok fazla ve farklı çeşitlerde yazılım dilinden söz etmek mümkündür. Kariyerinizi değiştirmek ya da kariyerinizde daha da ilerlemek adına bir programlama dili öğrenmek isteyebilirsiniz. Hangi dili seçerseniz seçin bunun için bir para ve zaman harcamanız gerekir. Karar vermeden önce programlama dilleri ile ilgili gerekli araştırma yapmanız, yapacağınız en doğru adım olacaktır. 2021 yılı için en güncel ve en çok tercih edilen programlama dilleri aşağıda açıklamaları ile birlikte sıralanmıştır.
1. Python
Python, günümüzde yaygın olarak kullanılır. Kolay okunabilirliği, yeni başlayanlar için idealdir. Geniş bir kütüphanesi bulunan Python’un basit bir söz dizimi bulunur. C ve C++ gibi popüler birçok program ile entegredir. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir programlama dili olarak kabul görür. Ayrıca kapsamlı destek modülleri bulunur. Diğer web hizmetleri ile kolayca entegre olur. GUI tabanlı masaüstü uygulamaları ve kullanıcı dostu verileri ile popüler bir dildir. Video oyunları oluşturmak, görüntüleme ve animasyon paketleri oluşturmak için kullanılır. YouTube, Instagram ve Instagram gibi web siteleri tarafından da çok kullanılır.
2. Java
Büyük işletmeler tarafından dünya çapında kullanılan Java, istemci-sunucu uygulamaları geliştirilen en yaygın programlama dilidir. Esnek bir dil olarak tanımlanır. Bu sayede Java ile bir kez yazılan bir program, Java’yı destekleyen herhangi bir platformda çalışır. Ana bilgisayardan akıllı telefonlara kadar taşınabilir bir şekilde kullanılabilme imkânı sunar. 3 milyardan fazla cihazda Java uygulamaları çalışır. Büyük verinin yanında uygulama ve web geliştirmede de yaygın olarak kullanılır. Amazon, Google, YouTube ve Twitter gibi pek çok web sitelerinin arka ucunda da kullanılır. Sorunları çözmek için birbirini destekleyen programcıların kapsamlı bir çevrimiçi topluluğu bulunur.
3. C#
C’nin daha güvenli ve daha hızlı bir çeşidi olarak Microsoft tarafından geliştirilir. Microfost’un yazılım çerçevesi ile tam entegredir. Mobil cihazlar ve tarayıcı eklentileri için uygulamaların geliştirilmesini destekler. C#, büyük kod kitapçığı, çeşitli ve türleri ve kod tabanları bulunur. nesne tabanlı programlama kavramlarını destekler. Market Watch, Visual Studio ve Bing, Dell gibi birkaç tane popüler web sitesinin arka ucunda kullanılır.
4. C
C, en eski ve en yaygın olarak kullanılan program dillerinden biridir. Yüksek seviyeli yazılım dili söz konusudur. Geniş maksatlı olarak kullanılır. Taşınabilir uygulamalar ve Firmware için ilk tercih edilen diller arasında yer alır. Öğrenme aşaması görece biraz uzun sürebilir. Eğitim setleri ve internet üzerinde bulunan kaynaklardan öğrenilebilir. Unix işletim sistemi, C programlama dili kullanılarak geliştirilen en önemli sistemdir. C, programlamayı öğrenmek için Java ve Python ile birlikte temeli sağlam oluşturur. PHP, Python, ve Ruby gibi dillerde yazmanın temelini atar. Ayrıca hata ayıklaması, bakımı ve test etmesi kolay bir programlama dilidir.
5. C++
C++, C’nin geliştirilen bir sürümüdür. Uygulamaları çalıştıran sistemleri programlayan, bunun için iyi çalışan bir uzantıdır. Çok platformlu ve çok cihazlı sistemler için de iyi çalışır. Programlama ve bilgisayar bilimi yaygın olarak kullanılır. Yüksek performanslı bir dildir. Adobe ve Firefox gibi ticari ürünler ve video oyunları gibi performansın önemli olduğu bu yerlerin geliştirilmesinde kullanılır.
6. GO
Go ya da Golan olarak da isimlendirilir. 2007 yılında API’ler ve web uygulamaları için Google tarafından geliştirilmiştir. Sistem düzeyinde programlama için güvenli, verimli ve okunabilir bir dildir. Farklı ağlarda bulunan sistemlerin birbirlerine mesaj göndererek iletişim kurması gereken sistemler için iyi çalışır. Kapsamlı belgelere ve kitaplığa sahiptir. Ağa bağlı, çok çekirdekli sistemlerini ve büyük kod tabanlarını yönetebilir. Bu yeteneği sayesinde hızla büyümeye devam eden programlama dilleri arasına girer. Performansı ve çevikliği veri bilimcileri arasında popülerlik kazanmasını sağlar.
7. R
R, öğrenmesi zor diller arasında sayılabilir. Açık kaynaklı bir programlama dilidir. Genişletilebilen bir dildir. Pek çok işletim sisteminde çalışır. Makine öğrenimi uygulamaları ve istatistiksel analitik uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılır. Bir çevrimiçi geliştirici topluluğu, yeni kodlama becerileri öğrenirken her zaman aktiftir. Doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, test etme, hesaplama, yerleşik uygulamalar, analiz ve görselleştirme dâhil tüm istatistikleri işlemek için kullanılır. Bir dizi veri tabanı ile ara yüz oluşturabilir. Yapılandırılmış ya da yapılandırılmamış verileri işleyebilir.
8. Swift
Swift, Apple tarafından Mac ve İOS uygulamalarını geliştirmek için oluşturulur. Uygulamalar geliştirmeye yönelik Apple’ın mobil cihazları için kullanılır. Sözdizimi oldukça okunabilir bir dildir. İstemci ve sunucu tarafı geliştirme için kullanabilir. Kodu hızlı bir şekilde çalıştırır. Ayrıca açık kaynaklı ve kullanımı kolay bir dildir. Daha az kodlama becerisi gerektirir. Xcode programı ile programlama dili geliştirilir. Mozilla Firefox, SoundCloud ve WordPress gibi popüler İOS uygulamalarında kullanılır. Flappy Bird oyununda da kullanılır. Sorunsuz bir şekilde Objective-C koduna entegre edildiği için, yazılım geliştiriciler için zamandan tasarruf sağlar.
9. PHP
Açık kaynaklı bir dil olan PHP, 1990 yılında oluşturulmuştur. Bir web sitesi herhangi bir sunucudan sık sık bilgi isterse PHP, yaygın olarak sunucu taraflı web geliştirme için kullanılır. Eski bir programlama dilidir. Kitaplıklar, otomasyon araçları üreten kullanıcılar ve çerçeveler ekosisteminden yararlanarak, programlama dilini kolaylaştırır. Program geliştiricileri komut dosyaları ve komut satırı yazmak için de kullanır. Hata ayıklaması kolay bir dildir. Yahoo ve Facebook gibi web siteleri de dahil, İnternet üzerinde bulunan pek çok web sitesinin oluşturulmasında kullanılır. Web sitelerinin %80’inden fazlası PHP kullanılarak oluşturulur. Öğrenmesi genel olarak çok zor bir programlama dili değildir.
10. Kotlin
Genel amaçlı bir programlama dili olan Kotlin, 2011 yılında geliştirilmiştir. İşlevsel programlama dillerini destekler. Java ile birlikte çalışır. Ancak Java’dan daha kullanışlı bir dildir. Kotlin, Google uygulamalarının çoğunda kullanılır. Masaüstü uygulamaları, Android uygulamaları, sunucu tarafı uygulamaları ve web uygulamaları geliştirilirken yaygın olarak kullanılır. Pinterest, Netflix , Uber, KTor, Javalin, PostMates ve Coursera gibi şirketlerin programlama dili Kotlin tabanlıdır. Öğrenimi kolay bir dildir.
11. Matlab
Tescilli bir programlama dili olan Matlab, MathWorks’e aittir. 1980’lerin ortalarında çıkmıştır. Özellikle mühendisler ve bilim adamları kullanabilsin diye özel olarak üretilmiştir. Derin öğrenme uygulamaları ve makine öğrenimi oluşturmak için Matlab, programcılar tarafından kullanılır. Kullanıcıların, algoritma oluşturmasına, görüntü işlemesine, araştırma doğrulamasına ve veri analiz etmesine Matlab tabanlı programlar olanak tanır. Matlab ile ilgili soruları yanıtlamak için MathWork’’ün web sitesinde kapsamlı bir bölüm bulunur.
12. Ruby
Ruby, 1990’larda geliştirilen nispeten basit olan bir programlama dilidir. Sözdizimi insan dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. İşlevsel ve prosedürel programlama gösterimini destekler. Mimarisi açısından hala esnek olan Ruby, nesne yönelimli bir dildir. Dinamik ve reflektif bir dildir. Neredeyse tüm işletim sistemleri ile çalışabilir.
13. Scala
Scala, Java ile karşılaşılan sorunları çözmek için geliştirilmiştir. Genel amaçlı bir programlama dilidir. Pratik ve nesne yönelimli bir dil olduğu söylenebilir. Aranan diller arasında ve öğretilmesi kolay bir dil olan Scala’yı, birçok şirket kendi şirketlerine dahil etmek ister. LinkedIn, Twitter, eBay , Netflix ve diğer teknoloji devleri Scala’yı, kendi ürünleri ve platformları için kullanır. Veri bilimi, makine öğrenimi, dil ve web geliştirme alanlarında sürekli olarak kullanılır.