WordPress 6.0 Nedir? WordPress 6.0 ile Birlikte Gelen Özellikler

Dünyanın dört bir yanından pek çok web sitesinin alt yapısını oluşturan WordPress, yeni sürümü WordPress 6.0 ile bir dizi yeni özelliğe imza atar. Hata düzeltmeleri ve geliştirmeler ile birlikte performansını güçlendirirken güvenliği de üst seviyeye çıkarır.

WordPress 6.0 Nedir?

2003 yılında basit bir arayüz ile kullanıcılara sunulan ve Web sitelerinin kolaylıkla kurulmasını sağlayan WordPress, zaman içinde yeni özellikler ile kendini geliştirir. Bu yeni zengin özellikler ve geliştirmelere sahip olan WordPress 6.0 ile site ve içerik oluşturma deneyiminin iyileştirilmesi amaçlanır. Yeni sürüm, Gutenberg 12.0 ve 13.0’da bulunan tüm yenilikleri ve geliştirmeleri de içerir. Geliştiriciler ve katkıda bulunanlar, WordPress’teki genel kullanıcı deneyimini analiz ederek hata düzeltmelerini belirler. Tek bir sürümde stil teması varyasyonları, yeni bloklar, ek şablonlar, liste görünümü ve blok düzenleyici gibi yeni özellikleri bulabilirsiniz.

2022 yılının en iyi WordPress temalarını incelemek için hemen buradaki blog yazımızı ziyaret edin!

WordPress 6.0 Yeni Özellikleri Nelerdir?

WordPress 6.0; 400’den fazla güncelleme, 91 yeni özellik ve geliştirme ve 500 hata düzeltmesi ile çok sayıda değişiklik sunar.

  • Geliştirilmiş bilgi mimarisi,
  • Geliştirilmiş şablon oluşturma ve tarama,
  • Site düzenleyicisi için yeni bir Göz At modu,
  • Geliştirilmiş gezinti bloğu,
  • Entegre desenler,
  • Web yazı tipleri API’si,
  • Yeni tasarım araçları.

Daha İyi Yazma Deneyimi

İçerik oluşturma sürecini çok daha iyi hale getiren geliştirmeler, sayfaya öge eklenmesini ya da gönderinin yazılmasını kolaylaştırır. Birden çok blok boyunca metin seçilerek kopyalama ve yapıştırma yapılabilir. Bloklar arasında geçiş yaparken mevcut stillerin korunması sağlanır. Özelleştirilen düğmeler sayesinde ise seçilen stiller otomatik olarak korunur.

Stil Değiştirme

WordPress kullanıcılarını heyecanlandıran yeni özelliklerden biri olan stil değiştirme, çeşitli renk ve yazı stili kombinasyonları ile tek bir temadan türetilen farklı varyasyonları kullanmanızı sağlar. Yani, ana temaya entegre edilmiş farklı alt temalar kullanılabilir. Bu sayede tüm Web sitesine yeni bir stil eklemek ve sitenin görünümünü tamamen değiştirmek oldukça kolay hale gelir.

Yeni Şablonlar

Bir Web sitesinin içeriğini oluşturmak için şablon kullanımı ve bunların özelleştirilebilmesi, kullanımı ve görünümü iyileştiren faktörlerden biridir. Önceki WordPress sürümlerinde sınırlı seçenekler sunan şablonlar, yeni sürümde belirli işlevlere sahip pek çok alternatif sunar. Belirli bir yazara, tarihe, etikete ya da kategoriye ait görüntüleri anında görmek için yeni şablonlardan yararlanabilirsiniz.

Tema Dışı Aktarım

Blok temaları dışa aktarma, WordPress 6.0 ile gelen ve site düzenlemeyi oldukça kolay hale getiren yeni ve önemli özelliklerden biridir. Bu özellik sayesinde yapılan tüm düzenlemeler, stil değişiklikleri ve şablonlar bir ZIP dosyasına aktarılabilir. Kişisel görsel bir tema oluşturmanın da önünü açan tema dışı aktarma ile kod bilgisi gerekmeden bir WordPress teması oluşturulabilir.

Temanın dışa aktarılması içinse “Site Düzenleyici”ye giderek sağ üst köşedeki 3 nokta simgesine tıklayabilir ve tema indirme seçeneklerinin bulunduğu menüyü görebilirsiniz.

Liste Görünümü Geliştirmeleri

WordPress 6.0 yeni sürümle birlikte önceden oluşturulan bloklar gruplandırılarak gösterilir. Bu liste görünümü sayesinde gezinti yapmak çok daha kolay hale gelir. Bu özelliğin sağladığı avantajlardan biri de açık bir sayfada herhangi bir yere tıkladığınızda liste görünümünde tam olarak nerede bulunduğunuzun vurgulanmasıdır. Özellikle aynı anda birden fazla sayfada işlem yapan kullanıcılar için bu özellik heyecan verici olabilir.

Yeni Bloklar

Blok kilitleme özelliği, bir bloğun ileriye dönük hareket ettirilemeyecek ya da düzenlenemeyecek şekilde kilitlenmesini sağlar. Bu blokların üzerine tıkladığınızda bir asma kilit ile karşılaşırsanız. Yeniden kullanılabilir bloklar ile uğraşanlar ve bunlar üzerinde değişiklik yapılmasını istemeyenler için bu özellik oldukça kullanışlıdır. Ayrıca müşterilerle çalışırken ve şablon oluştururken de yapılan tasarımların korunmasını sağlar.

Kapak bloğunun belirlenmesini de otomatik hale getirmeniz mümkündür. Kapak bloğu, en öne çıkan görseli belirleyerek bunu arka plan olarak ayarlayabilir. Bunun için tek yapmanız gereken “Özellikli Görseli Kullan”a tıklamaktır. Bu sayede görsel arayarak zaman kaybetmenin de önüne geçebilirsiniz.

Blok Desenleri

Blok desenleri, WordPress’in geliştirilmesinde öne çıkan kilit noktalardan biridir. WordPress 5.5 ile geliştirilmeye başlanan ve yeni sürüm ile son haline gelen araçlar, herkesin blok desenlerini kolaylıkla oluşturmasını ve düzenleyebilmesini sağlar. Böylece Web sitelerinin oluşturulması için ilk adım atılabilir.

WordPress 6.0, blok desenlerinin kullanılması için birden fazla yol sunar. Öncelikle, bu yeni sürümde blok desenleri şablon düzenlemede bulmak çok daha kolaydır. Hızlı yerleştirici, blok yerine desen seçeneklerini gösterir. Bu sayede bloklar arasına yeni bir blok eklemek de kolay hale gelir.

Tasarım ve Düzen Araçları

Tasarım ve düzen araçlarında çok fazla geliştirme olsa da iki yenilik özellikle dikkati çeker. İlki, sütunlu bir arka plan kullanmak isteyenler için işlevsel hale gelen arka plan şeffaflık kontrolüdür. Yazı tasarımlarının çok daha göze hitap etmesinde bu özellik devreye girer.

Galeri blokları için boşluk desteği de düzenleme araçlarında sunulan yeniliklerden biridir. Bu özellik, fotoğrafların arasında kalacak boşlukları belirlerken daha fazla kontrole sahip olmanızı ve galerinin nasıl görüneceği konusunda daha fazla özgür olmanızı sağlar.

Bu iki yenilik, özellikle fotoğrafçılıkla ilgilenenler ve moda alanında Web sitesine sahip olanların işini oldukça kolaylaştırır.

İyileştirilmiş Performans

Bu sürüm, WordPress performansını iyileştirmeye odaklanan bazı güncellemeler de içerir. Bu güncellemeler arasında; çeşitli sorguların yürütme süresinin kısalması, sayfanın yüklenme hızının ve yükleme sonrası hızın artması, önbelleğe almanın kolaylaşması ve gezinme menülerinin geliştirilmesi bulunur.

WordPress sitenizde hız problemi yaşıyorsanız; buradaki blog yazımızı inceleyerek, hız probleminin nasıl çözüleceğini öğrenebilirsiniz.

WordPress Nasıl Güncellenir?

Web sitesini WordPress 6.0’a güncellemek isteyenler, öncelikle admin paneline giriş yapmalıdır. Dashboard ya da Başlangıç sekmesinde “Şimdi Güncelle” butonuna tıklanarak yeni sürüme geçiş işlemi başlatılır. Bu işlem süresi boyunca site bakımda görünür; güncellemeden sonra normal seyrine döner. Arka plan güncellemeleri de otomatik olarak etkinleştirilebilir.

Güncellemeden önce ise Web sitesinin tam yedeğini aldığınızdan emin olmanız faydalı olur.

WordPress veri tabanı nasıl temizlenir, hangi eklentiler kullanılabilir, öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

9 WordPress Güvenlik Eklentisi

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Sizler için derlediğimiz 9 WordPress Güvenlik Eklentisi;User Accounts SecurityDatabase SecurityFile System SecurityBlacklist ManagerFirewallBrute ForceSPAM…