WordPress 5.5 Sürümü ile Birlikte Gelen Yenilikler

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, yepyeni özellikler ve iyileştirmeler içeren WordPress 5.5 versiyonundaki yenilikleri inceliyoruz.

Blok Düzenleyici

Blok düzenleyici olarak isimlendirilen blok tabanlı düzenleme ortamı WordPress 5.0 ile çok kullanışlı bir hal aldı. Bu alanda yapılan bir kısım düzenlemeler ile WordPress 5.5 sürümü arayüzünde belli değişikliklerin yanında blok kalıpları ve yeni blok dizinini de kullanıcılarına sundu.

Güncelleme ile birlikte sayfaların ve yazıların hazırlanmasında blok düzenleyicinin son derece kullanışlı yapısı ilginizi çekecek. Sayfaya yeni bir blok eklediğinizde bulabileceğiniz söz konusu düzenler, yaygın olarak kullanılan ayarları da içerisinde barındıran hazır blokları içeriyor. Blok düzenleri sayfanın düzenini hızlı bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olur.

Gelişmiş blok dizini sayfaya kolayca yeni bloklar eklenmesini sağlar. Güncelleme ile birlikte blok dizinini kullanmanın en kolay yolu da yeni blok eklemektir.

Görsellerin Satır İçinde Düzenlenebilmesi

Yeni sürüm ile birlikte resim düzenleme kapsamında geliştirilen yenilikler kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan nitelikte. WordPress genel anlamda resimlerin düzenlenmesi için oldukça geniş seçeneklere sahip bir sistem fakat bu sürümde, bu işlemi düzenleyicinin kendi içinde yapmak da mümkün hale geldi.

Bu özellik, görüntüyü medya kitapçığında açmak zorunda olmadan düzenlemeniz anlamına geliyor. Görüntüyü istediğiniz yerde döndürebilir, boyutunu değiştirebilir ve kırpabilirsiniz. Böylece görüntülerin, içeriğin geri kalanı üzerindeki etkilerini anında görebilirsiniz. Bu size zaman kazandırır ve kullanıcı deneyimlerinin de gelişmesine katkı sağlar.

Bu özellik standart görüntü bloğunuza odaklanmayı hedef aldığı için tüm görsellerinizde etkili olmayacağını da ifade etmek gerekir. Başka bir bloğun içine görsel eklemek isterseniz, söz konusu resmi medya kitapçığında açarak düzenleyebilirsiniz.

Gelişmiş İçerik Önizleme

Blok düzenleyicide bir şeyler yazmak, bu sayfanın nasıl bir görünüm kazanacağı ile ilgili size fikir verir. Bunun yanında içerik önizlemesi sayesinde içeriğin yayınlanmadan önce izlenip gerekli düzenlemelerin yapılması için de harika bir özellik.

WordPress 5.5 sürümü ile içeriğin masaüstü, tablet ya da akıllı telefondan kolay bir şekilde önizlemesi yapılabiliyor.

Otomatik Eklenti Güncellemesi

WordPress 5.5 sürümünün en önemli özelliklerinden biri de farklı tema ve eklentiler için otomatik güncellemelerin etkin hale getirilebilmesi.

Yönetici kontrol paneli üzerinden “Eklentiler” ekranına giderek buradan güncellenmesini istediğiniz öğeleri seçip “Otomatik Güncellemeleri Etkinleştir” seçeneği ile otomatik güncellemeleri etkinleştirebilirsiniz.

Temanız için de otomatik güncellemeyi etkinleştirmek isterseniz bu işlemi, yine sağ menüde bulunan “Görünüm” seçerek, sonrasında “Temalar” ekranında, ilgili temanın adını seçerek “Otomatik Güncellemeleri Etkinleştir” seçeneği ile gerçekleştirebilirsiniz.

Varsayılan XML Site Haritaları

WordPress 5.5 sürümü ile birlikte XML site haritasının da otomatik olarak oluşturulduğunu görebilirsiniz. Bu, SEO için oldukça önemli olan ve insanların sitenizi, yayınlarınızı ve içeriklerinizi arama motorlarında keşfetmesine yardımcı olan bir özelliktir.

Bunun yanında bir Yoast SEO kullanıcısı iseniz sitenizde mevcutta bir XML haritasının daha olduğunu görürsünüz. Peki, bu durumda ne olur? Bu durumda kullanıcının aklına “Sitede iki tane mi site haritası olacak?” sorusu gelebilir.

WordPress 5.5 sürümü ile birlikte Yoast SEO site haritası otomatik olarak devre dışı bırakılır. Bu alandaki kafa karışıklığı da giderilir. Aynı zamanda bu gelişmiş site haritası ile SEO çalışmalarına da katkı sağlanmış olur.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler