Webmail Nedir?

İş dünyasında bilgisayar kullanımının artması ile insanlar iletişim için daha resmi olan e-postalara yöneldiler. İşletmeler için e-posta sağlayıcının kolay kullanılabilir olması ve hızlı iletişim sağlaması bu yönde seçim yapmalarında büyük rol oynuyor. Teknoloji kullanımındaki bu artış sebebiyle birçok e-posta programları ortaya çıktı. Kullanıcılar, işlerine en çok yarayacak olan, teknik özelliklerini en kullanışlı bulduğu e-posta arayüz programlarını tercih etmeye meyilli oluyor. 

Webmail’in neden onca program içinde en çok kullanılan e-posta programlarından olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle Webmail’i tanımlayarak neden bu kadar kullanıcıya hitap ettiğini anlatabiliriz. Webmail e-posta hesaplarınızı birleştiren, hiçbir programa bağlı kalmadan mail hesaplarınızı yönetmenizi sağlayan, yeni başlayanların bile kullanabildiği bir arayüzdür. Gönderdiğiniz veya aldığınız her e-posta internette gezinir ve sunucularda saklanır. İş için kullanacak olanlar, e-postalarını korumak için iki farklı yol seçiyor. Ya e-posta sağlayıcılarına üye oluyorlar, ya da internet hizmet sağlayıcılarına üye oluyorlar. Webmail ise internet bağlantısı bulunan her akıllı cihazda sahip olduğunuz bütün e-postalarınızı güvenli bir şekilde korumayı vadediyor. İnternet tarayıcısından girebildiğiniz webmail sayesinde istediğiniz yerde ve zamanda e-postlarınızı görüntüleme şansı elde ediyorsunuz. 

Webmail programları kullanıcılara diğer e-posta sağlayıcılarından ve internet hizmet sağlayıcılarından daha güvenli ve daha kullanışlı bir arayüz sunuyor. Webmail, aynı zamanda kullanıcılara istediği zamanda ve istediği yerde e-postaları görüntüleme fırsatı sunuyor. Bu özelliği ile diğer geleneksel e-posta istemcilerine benziyor. Ancak Webmail’in diğer sağlayıcılara göre en önemli avantajı, mailleri kişisel akıllı cihazınıza indirme olanağı sağladığı için önemli gördüğünüz mailleri indirip sunucudan silerek internet dünyasının dezavantajından biri olan virüslerden maillerinizi koruyabilmenizi sağlaması. Webmail’de yer alan mailinizi indirmek için tarayıcınızdan webmailinize girdikten sonra sağ üst kısımda bulunan diğer eylemler sekmesine tıklamak, ardından indir (.eml) sekmesine tıklamak yeterli. İndireceğiniz yeri seçtikten sonra ‘Tamam’ tuşuna bastıktan sonra istediğiniz zaman o maili görüntüleyebilirsiniz.

Webmail’in Kısaca Tarihi   

E-mail’in ilk yapıldığı veya gönderildiği tarih bilinmemekle birlikte bazı bilim insanlarının çeşitli zamanlarda bu sistemi geliştirdiği tahmin ediliyor. E-mail öncelikle aynı bilgisayarı kullanan farklı kullanıcıların birbirine küçük mesajlar bırakmasıyla başladı. 1972 yılında Birleşmiş Devletler Savunma Bakanlığı’na bağlı ARPANET’te çalışan Ray Tomlinson, aynı bilgisayarı kullanan iş arkadaşlarına ilk maili gönderdi. Askeri kuvvetlerin mail kullanmasını teşvik eden ARPANET, mailin yaygınlaşmasına ön ayak oldu. İnternet alt yapısının yaygınlaşmaya başlamasıyla ve dünyadaki en güvenli arama motoru olan WWW (World Wide Web, Türkçe çevirisiyle: dünya çapı internet) yayılmasıyla e-mail dünyada en çok kullanılan iletişim araçlarından biri oldu. 

İlk internet tabanlı Webmail programı, CERN’de bilim insanı olarak çalışan Philip Hallam Baker tarafından 1993’te geliştirildi. Webmaili geliştirme amacı ise HTTP protocol stack (HTTP protokol yığınını) düzenlemekti. Ancak o tarihten 1996’ya kadar kimse Webmail’i geliştirmedi. 1996’da Sabeer Bhatia ve Jack Smith’in Hotmail’i geliştirilmesiyle Webmail’in kullanımı yaygınlaşmış oldu.

Hotmail sayesinde gelişen ve kullanıcı kazanan Webmail’in yaygınlaşması ile önemli üniversiteler ve şirketler, sistemin içindeki insanların birbiriyle iletişime geçmesi için Hotmail servislerini kullanmaya teşvik etmesiyle başladı. Her kullanan enstitü Webmail sistemlerini kendine daha uygun ve daha kullanışlı yapabilmek için uygulamayı kendilerine uyarladılar. Böylece Webmail onlarca alt kuruluşlara göre farklılık göstermeye başladı.

2004 yılında Gmail’in kurulmasıyla sektör planlandığından fazla büyümeye başladı. Gmail sayesinde ucuz ve kolay yollarla reklam ve müşteri çekmeye çalışan markalar sonucunda e-posta kullanan kullanıcılar rahatsız hissetmeye ve internet sağlayıcılarından spam maillerine karşı önlem almalarını talep etmeye başladılar. Gmail uygulamayı tamamen ücretsiz yaptı ve spam maillerini mümkün olduğunca sınırlayarak şuan ki en çok kullanılan Webmail servislerinden biri oldu.

E-mailleri buluta taşıyan vericilerin kullanıcıların maillerini okuyabiliyor olması kullanıcılarda muazzam bir güvenlik endişesi yarattı. Verilerin izinsiz kullanımı, kullanıcılara reklam ve spam maillerini artırdığı için Gmail ve Yahoo gibi servisler kullanıcılarına reklam izinlerini kontrol etme seçeneği vermeye başladılar. Güvensiz internetten veri alışını engellemek için ise HTTPS’ni (HTTP Secure, Türkçe, güvenli hiper metin aktarım iletişim protokolü) kullanmayı zorunlu hale getirdiler.

Güvenli internet kullanımı yani SSL Sertifikasının ne olduğunu ve HTTP’nin SSL Sertifikası için işlevini öğrenmek için blog yazısını okuyabilirsiniz. 

Webmail’e Giriş Yaparken Yapılması Gerekenler Nelerdir?  

Webmail giriş sayfanıza daha önce oluşturduğunuz kullanıcı panelinden giriş yapabileceğinizi unutmayınız. Daha önce E-posta hesabı oluşturmadıysanız size en uygun e-posta sağlayıcı programlarını ve özelliklerini anlatan blog yazısını okuyabilirsiniz. Bu yazı detaylı olarak e-mail sağlayıcılarının olumlu ve olumsuz yanlarını objektif olarak anlatan, şirket bazlı bir e-posta açmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri anlatan bir yazıdır. 

Webmail sayesinde iletişim kurmak için bir alan adına sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

Aynı kurumda bulunan veya sizinle iletişime geçmek isteyen müşteriler aynı domain uzantısı ile elde edilen mail adresleriyle birbirleriyle iletişime geçebilirler. Webmail uygulamanıza erişmek için ise örnek e-postalardan biri ‘webmail.alanadiniz.com’ olabilir. Alan adınızın başına ‘webmail’ yazarsanız istediğiniz sayfaya ulaşırsınız.

Artık özel sektörde bir yer edinmek isteyen firmalarda webmail çok gerekli bir unsur. Kişisel e-postalarınız için şirket uzantılı (gmail, outlook vb.) e-posta sağlayıcı şirketleri kullanmak sınırsız alan verdikleri için ve kişisel verilerinizi korumak için iyi bir yol olabilir. Ancak kendi şirketiniz için kendi webmail hesabınızı oluşturmak şirketin veya kuruluşun adının öne çıkmasını sağlayacağı için çok önemlidir. Şirketler ve kurumlar, sistemi kullanacak insanların veri güvenliğini ve gizliliklerini webmail servisleri sayesinde kanıtlayabilirler. Ne kadar güvenli ve kullanışlı bir sistem kullanırsanız kullanıcılarınızın o kadar artacağını ve böylece büyüme hızınızın yükseleceğini unutmayın. 

Webmail Uygulamaları Neden Popüler? 

Webmail artık dünyadaki her akıllı cihazda aktif olarak telefonun yazılımıyla birlikte gelen uygulamalardan biridir. Webmail hesapları sayesinde telefonunuza veya bilgisayarınıza, Microsoft Outlook gibi e-posta sağlayıcı programlarını ve aynı e-posta adresiyle kullandığınız diğer hesapları bağlayabilirsiniz. İnternete bağlı olduğunuz her yerde ve her zaman kullanabildiğiniz bu servis sayesinde, e-postalarınızı okuyabilir, gönderebilir, iletebilir, dosya paylaşabilir, istediğiniz şekilde düzenleyebilir ve istediğiniz kadar kişiye istediğiniz maili yollayabilirsiniz. 

  • Yalnızca e-posta adresiniz ve şifrenizi hatırlayarak o zamana kadar o mail adresinde yaptığınız her şeyi istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. 
  • Bilgisayarınıza indirip kullanabileceğiniz geleneksel e-posta istemcilerinin aksine, her epostanız belirli bir bulutta kopyalanır ve siz silene kadar o bulutta güvenli bir şekilde saklanır. 
  • Tek bir e-posta adresiyle, o hesapta sahip olduğunuz her veriyi akıllı telefonunuzda veya herhangi bir cihazda aktif olarak görüntüleyebiliyor olmanız çok önemli avantajlarından biridir. 
  • Webmail, geleneksel e-posta istemcilerinin aksine filtreleme, otomatik yanıtlayıcılar ve yedeklerden yoksun olduğu için güvenliğinizi daha fazla korur. 

Webmail Programları Neden ve Nasıl Kullanılmalıdır?  

En güvenli e-posta sağlayıcı programlarını kullansanız bile, internette olduğunuzu unutmayın. Kullanıcılar ister istemez spam mailler, reklam maillerine maruz kalabilirler. Webmail programları bu istenmeyen mailleri ‘Önemsiz e-posta klasörüne’ sizin için yerleştiriyor. Bu basit gibi görünen detay, bu yenilik gelmeden önce interneti kullanan her kullanıcı için bir kabustu. 

Webmail programları sadece istenmeyen mailleri engellemekle kalmaz. Birçok program size mail oluşturmak, göndermek, iletmek, adres defteri, çöp kutusu ve mailleri okundu veya okunmadı olarak işaretleme özellikleri verir. Webmail programlarını birbirinden ayıran özellik ise genelde farklı arayüz seçenekleri, farklı dil seçenekleri, tasarım farklılıkları ve farklı teknik özelliklerdir. Bu programların arasında sizin için en uygun olanını bulmak ise tamamen size kalmış.

0 Shares:
Benzer İçerikler