Video Paylaşım Sitesi Nasıl Kurulur?

Bir video paylaşım sitesinin amacı önceden kaydedilmiş videoların gösterilmesini ve paylaşılmasını sağlamaktır. İnsanlar diledikleri zaman diledikleri yerden istedikleri videoları erişebilir ve onları izleyebilirler.

Video paylaşım sitesinde tüm videolar sunucuda saklanırlar. Bir codec kullanılarak küçük parçalara ayrılırlar ve sıkıştırılırlar. Videolar bir dağıtım protokolü üzerinden yayına hazır hale getirilip web sitesinde sunulurlar.

Video Paylaşım Sitelerinin Klasik Web Sitelerinden Farkları Nelerdir?

Video paylaşım siteleri ile klasik web siteleri arasındaki en önemli farklılık kullanım biçimleridir. Klasik bir web sitesi blog veya buna benzer bir yer olabilir. Video paylaşım sitesi ise doğrudan video içeriklerle ilgilidir.

Klasik web sitelerinde içerik sınırlaması yoktur. Metin, resim, ses ve video gibi tüm içerik türleri bir arada kullanılabilir. Video paylaşım sitesi video yoğun bir şekilde doğrudan kullanıcı odaklı olan bir portal görevi görür.

Klasikbir web sitesi açmak için standart bir hosting ve alan adı yeterlidir. Video paylaşım sitesi için çok daha güçlü olan hosting çözümlerine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda sunucunun depolama alanı fazla olmalıdır.

Bir içerik yönetim sistemi kullanarak klasik bir web sitesini kolayca oluşturabilirsiniz. Video paylaşım sitesi ise içerik sistemine ek olarak özel bir script (veya codec vb. gereksinimleri karşılayan eklenti) gerektirebilir.

Web Üzerinden Video Paylaşımı Yapmak için Neler Gerekli?

Web üzerinden video paylaşımı yapmak için belli başlı gereksinimler vardır. İlk olarak sitenizi planlamanız gerekir. Sitede ne yayınlanacak, nasıl yayınlanacak ve hangi teknik imkanlar kullanılacak bunları belirlemelisiniz.

1. Sitenin Konusu

İlk olarak belirlemeniz gereken şey sitenizin konusudur. Video paylaşım sitesinde tam olarak ne tür videolar paylaşılacak? Filmler, diziler, oyunlar, konserler, spor maçları ve çok daha fazlası sitenizin konusu olabilir.

Başarılı bir video paylaşım sitesine sahip olabilmek için belirli bir konuya odaklanmak önemlidir. Hitap ettiğiniz kullanıcıların ihtiyaçlarını karşıladığınız takdirde size yeni kullanıcılar kazandırmaktan çekinmezler.

2. Sitenin İçerik Politikası

Belirli bir konu seçtikten sonra kapsamlı bir şekilde içerik politikasını netleştirmeniz gerekir. Video paylaşım sitesinde kendi çektiğiniz içerikler yer alabilir veya kullanıcıların video eklemelerine izin verebilirsiniz.

Sitenizi diğerlerinden farklı kılacak kriterler belirlemelisiniz. Kullanıcıları çekmek için neler yapacaksınız? Gelen kullanıcıları nasıl elde tutacaksınız? İçerik paylaşımı için kullanıcıları nasıl harekete geçireceksiniz?

3. Sitenin Trafik Potansiyeli

Açacağınız video paylaşım sitesinin potansiyel trafiğini düşünmelisiniz. Çoğu zaman beklentileriniz çok yüksek olabilir ama gerçekçi olmanız şarttır. Gerçekçi olmazsanız para kazanmada sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Potansiyel trafik zaman içerisinde yükselişe geçebilir. Özellikle sitenizde kaliteli içerik oluşturucuları yer alıyorsa yeni kullanıcı çekeler. Size düşen görev tanıtımları aksatmamak ve oluşan fan gruplarına destek çıkmaktır.

4. Sitenin Alan Adı

Video paylaşım sitenizin alan adı basit ve hatırlanabilir olmalıdır. Hedef kitlenizle ilgili olan bir domain seçmeye çalışmalısınız. Sitenizde yer alacak video içerikleriyle uyumlu bir isim markalaşma için işinizi kolaylaştırır.

Natro domain sorgulama sayfasına giderek, aradığınız alan adının boşta olup olmadığını ve alternatif domainleri öğrenebilirsiniz. Alan adı boştaysa onu sepete ekleyebilir ve hızlı bir şekilde kaydederek kullanmaya başlayabilirsiniz.

5. Doğru Hosting Seçimi

Hosting hizmeti alacağınız yer güvenilir olmalıdır. Video paylaşım sitesinin yükü çok fazla olabileceğinden dolayı, hosting konusunda dikkatli olmalısınız. Standart web sitelerine sunulanlardan daha iyisine yönelmelisiniz.

Natro ihtiyaçlarınızı karşılayacak her türlü hosting hizmetini size sunar. Video paylaşım sitesi için gereksinimlerin farkındadır. Natro bünyesindeki VPS sunucuları kullanıp video paylaşım sitenizi yapılandırabilirsiniz.

6. Web Site Altyapısı

Video paylaşım sitesi açmak için birbirinden farklı web site altyapılarını kullanabilirsiniz. Buna rağmen daha fazla kontrol sunabilecek ve işinizi kolaylaştıracak WordPress gibi güçlü altyapıları seçmek iyi bir fikirdir.

Seçtiğiniz altyapının temalar ve eklentiler ile desteklendiğinden emin olmalısınız. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz her türlü işleve ulaşma şansınızı yükseltmiş olursunuz. Tüm bunlar sitenizi geliştirmek için gereklidir.

7. Web Site Teması

Hosting hizmeti satın alıp WordPress gibi bir altyapı kurduktan sonra sitenizin temasına karar vermeniz gerekir. Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak türde bir kaliteli ve güvenli hazır tema size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Sitenizde yer alacak videoların konusu tema seçiminizi etkileyebilir. Hedef kitlenizin beğeneceği ve kullanışlı bulacağı bir tema tercih etmelisiniz. Ayrıca seçtiğiniz temanın mutlaka mobil uyumlu olması gerekir.

8. Para Kazanma Yöntemi

Video paylaşım sitenizi açtıktan sonra onun kendiliğinden para kazanmasını beklememelisiniz. Hedef kitlenizi rahatsız etmeyecek ama sitenizin faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayacak bir yöntem seçmelisiniz.

Para kazanmak için reklam yayınlama, abonelikler oluşturma ve canlı yayın için ücret talep etme gibi seçenekler vardır. Reklamlar en bilindik yöntemdir ve muhtemelen başlangıçta tercih edeceğiniz seçeneklerden birisidir.

Video Paylaşım Siteleri için VPS Neden Önemlidir?

VPS (virtual private servers), temel düzeydeki hosting çözümünden çok daha güçlüdür. Ancak dedicated server kadar üst düzey donanımlara değildir. Video paylaşım siteleri için tam anlamıyla bir orta yol çözümüdür.

VPS Nedir?

VPS, dedicated server olarak adlandırılan sunucu kadar pahalı olmayan ama onu sanal olarak kopyalayan bir sunucu çözümüdür. Esasında bir dedicated server içerisinde oluşturulmuş sanal makinedir.

VPS, standart paylaşımlı hosting ile dedicated server arasında yer alır. Birbirinden farklı uygulamaların kullanılabilir olmasını sağlar. Kontrol açısından sınırlama oldukça düşüktür. Size özeldir, sanaldır ve güçlüdür.

Neden VPS kullanılmalı?

VPS herkes için ideal değildir. VPS çeşitli avantajlara sahiptir, ama bunların size uygun olup olmadığını düşünerek hareket etmeniz önemlidir. Video paylaşım sitesi için olmazsa olmazlar tercihlerden birisidir.

  • Daha fazla kaynak: Siteniz normal sitelerden daha fazla kaynağa ihtiyaç duyacaksa VPS kullanmalısınız. Video paylaşım sitesi açısından bu temel gereksinimdir.
  • Daha fazla eklenti: Video paylaşım sitesi oluşturmak için özel modüller, eklentiler veya uzantılar gerekebilir. Standart hosting çözümlerinde bunları kullanamazsınız.
  • Daha fazla yetki: Standart hosting planlarında yetkileriniz sınırlıdır. VPS ise size tam kontrol imkanı sunar. Kullandığınız sunucunun root bölümüne erişebilirsiniz.
  • Test ortamı: Video paylaşım sitenize yeni özellikler ekleyebilmek için önce onları test etmeniz gerekir. Standart hosting bunun için uygun değildir. Çünkü test koşullarını sınırlandırır.
  • Trafik yöntemi: Video paylaşım siteleri aşırı trafik alabilirler. Sunucunuz söz konusu trafiği karşılayabilmelidir. VPS, bant genişliği açısından herhangi bir sorun yaşatmaz.

Video paylaşım sitenizde ne kadar video yer alacağının bir önemi yoktur. Her koşulda başlangıç adımı için VPS tercih etmelisiniz. Dedicated server, biraz daha yüksek fiyatlı seçimdir. VPS ise ihtiyaçlara özel olarak ölçeklendirilebilir.

Video Paylaşım Sitesi Kurarken Hangi VPS Paketini Tercih Etmeliyim?

Video paylaşım sitesi kurarken başlangıçta yeterli düzeyde bir VPS seçmeniz gerekir. VPS hizmeti en düşük paketten en yüksek pakete doğru ilerler. En düşükten başlayıp sonradan yükseltme yapabilirsiniz.

VPS server paketlerine göz attığınızda farklı teknik özellikleri bulunan paketler görürsünüz. Video paylaşım sitesi için depolama alanı avantajı nedeniyle XCloud Pro paketiyle başlamak oldukça iyi bir fikirdir.

XCloud Pro’dan daha düşük olan paketler ihtiyacınızı görebilirler ama çok kısa süre içerisinde yükseltme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle videoların kalitesi yüksek olacaksa minimum 200 GB depolama şarttır.

WordPress ile Video Paylaşım Sitesi Kurmak

WordPress ile video paylaşım sitesi kurmak istiyorsanız alan adı ve hosting satın alımını tamamlamış olmalısınız. VPS kurulumu tamamlandıktan sonra sunucuya WordPress kurulumunu yapmanız gerekiyor.

WordPress kurulumunu tamamladıktan sonra video paylaşım sitesi için en doğru temayı seçmelisiniz. Seçeceğiniz WordPress teması video yüklemeyi, oynatmayı ve paylaşmayı kolaylaştırmalıdır.

  • King: King tasarımı tıpkı YouTube’a benzeyen özel bir temadır. Kingtube adresini ziyaret ederek sitenizin nasıl gözükeceğini görebilirsiniz. MP4 ve FLV dosya formatlarını destekler.
  • Bimber: Bimber reklam alanlarıyla para kazanmanızı kolaylaştıracak bir video temasıdır. Bimber Video adresini ziyaret ederek demo halini kontrol edebilirsiniz. Sadece MP4 dosya formatını destekler.

King ve Bimber benzeri daha farklı temalar mevcuttur. Tema seçerken özelleştirme imkanlarını, para kazandırma özelliklerini, hedef kitlenizle uyumluluğunu ve mobil için uygunluğunu ön planda tutmanız yeterlidir.

Video Paylaşım Sitesi Kurarken Hangi Hosting Paketini Almalıyım?

Hangi tarz bir web sitesi oluşturmak istiyor olursanız olun, bir hosting hizmeti almanız gerekecektir. Hosting sağlayıcısı sitenizi ve bilgilerinizi barındırmakla sorumludur. Bu nedenle güvenilir olması önemlidir.

Hosting planları standart server, VPS server ve dedicated server olmak üzere üç ana kategoriye ayrılırlar. Her birisinin özellikleri farklı olsa bile klasik tarzda site oluşturulmasını ve barındırılmasını sağlarlar.

  • Standart server: Standart server paylaşımlı sunucu olarak bilinir. Sitenizi bu sunucuda barındırınca çeşitli sınırlamalarla karşılaşırsınız. Bir dedicated server içerisinde yüzlerce standart server olabilir.
  • VPS server: Özel olarak yapılandırılmış sanal sunucudur. Dedicated server üzerine kurulur ve esnektir. Standart server ile karşılaştırıldığında çok daha fazla özellik ve kontrol sunar.
  • Dedicated server: Sunucu seçeneklerinin en büyüğüdür. Maksimum düzeyde özellik ve kontrol sunar. Yüksek performanslı olduğundan çok üst düzey ihtiyaçlar için gereklidir ama maliyetlidir.

Video paylaşım siteniz için standart server seçmek iyi bir fikir değildir. Yoğun trafik sebebiyle siteniz ara sıra hizmet dışı kalabilir. Dedicated server başlangıç için biraz maliyetlidir. Bu nedenle de ilk aşamada VPS cloud server ile başlayabilirsiniz.

Özgün Video Paylaşımı Yaparak Web Sitesinden Para Kazanmak

Video paylaşım sitesi üzerinden para kazanmak istiyorsanız üç farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Bir para kazanma yöntemi seçerken daima kitlenizi düşünmelisiniz. Onlara ters düşecek bir yöntemde ısrarcı olmamalısınız.

1. Abonelik Yöntemiyle Para Kazanma

Abonelik yönteminin işe yarayabilmesi için sitenizin sadık bir kitleye sahip olması gerekir. Kullanıcılardan aylık veya yıllık ücret talebinde bulunup onlara içeriklere (veya özel içeriklere) erişim imkanı tanırsınız.

Başlangıçta çok kazandıran bir yöntem gibi gözükmeyebilir. Ancak daha fazla insan sitenize üye olmaya başladıkça video başına kazancınız yükselir. Diğer yöntemlere göre çok daha istikrarlı gelir elde edersiniz.

2. Tek Seferlik Ödemeyle Para Kazanma

Tek seferlik ödeme yöntemi belirli konuları detaylı bir şekilde ele alan video paylaşım siteleri için idealdir. Örneğin; herhangi bir konuda eğitimler içeren bir video setiniz varsa, tek seferlik ödeme yöntemini kullanmak iyi bir fikirdir.

Doğru hedef kitlesine hitap ediyorsanız, tek seferlik ödemeyle para kazanma yöntemi epey kazançlı hale gelir. İçerik üreticilerini yaptıkları satışlara göre destekleyerek daha çok içerikler oluşturulmasını sağlarsınız.

3. Reklamlarla Para Kazanma

Reklamlarla para kazanma standart bir yöntemdir. Siteniz çok fazla trafik alıyorsa reklam yayınlamak iyi bir fikirdir. Kullanıcılar reklam görmeye alışkın olsalar bile onları reklamlarla boğmamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Reklamlarla para kazanma en iyi para kazanma yöntemi değildir. Diğer yöntemler düşünüldüğünde yatırım getirisi onlara göre çok daha düşüktür. Sadece yapılandırılmaları oldukça kolay ve daha düşük maliyetlidir.

Video paylaşım sitesi kurmak başlangıçta aşırı karmaşık gelebilir. Marka olabilecek alan adı, doğru hosting tercihi ve kullanışlı içerik yönetim sistemi sayesinde video paylaşımı yapılabilen bir site oluşturabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler