SQL Nedir, Ne İşe Yarar?

Her geçen gün gelişen internet teknolojileri, bireyin ve toplumların hayatını değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Dijital dünya ilerleyip geliştikçe yenilikçi kavramlar da gündeme geliyor ve kullanıcılar tarafından ilgi görüyor. Bunlardan biri de SQL kavramı. SQL ile artık veri tabanı üzerinde çalışmak, veri tabanını güncellemek veya veri tabanını yönetmek çok daha kolay. İnternetteki veri tabanı uygulaması olan SQL, ilişkisel ve çok yönlü veri tabanları çeşitleri için uygundur. Eğer ki SQL’i daha önce hiç duymadıysanız ya da duyduysanız bile SQL hakkında herhangi bir bilginiz yok ise, “SQL nedir ve ne işe yarar?” sorusuna bir yanıt arıyorsanız, bu yazımızı dikkatli olarak okuyup fikir sahibi olabilirsiniz. Haydi gelin, bu yazımızda detaylı ve basit bir şekilde SQL’in ne olduğunu ve ne işe yaradığını beraberce inceleyelim.

SQL Nedir?

SQL, Structured Query Language sözcüklerinin kısaltılmış halidir ve veri tabanı uygulamalarından bir tanesidir. SQL’in dilimizdeki çevirisi ise “Yapılandırılmış Sorgu Dili” şeklindedir.

Birden fazla veriyi çeşitli boyutlarda ve çeşitli fonksiyonlar içerisinde bulunduran veri tabanları yönetim sistemine atfedilen bir isimdir. SQL sayesinde bütün bu verilerin aktifleştirilmesi, yönetilmesi ve silinmesi üstünde çalışabiliyor olması gerekmektedir.

SQL, sanılanın aksine bir programlama dili değildir. Fakat genel anlam itibariyle böyle bir düşünce hakimdir ve bu şekilde bilinmektedir. Aslında tam olarak ifade etmemiz gerekir ise SQL, veri tabanı içerisinde kullanılabilen bir alt dil yapısıdır. Veri tabanını yönetebilmek amacı ile gereksinim duyulan bu alt dil uygulamasının ilk versiyonu SQUARE şeklinde ortaya çıkarılmıştır. Bu versiyon çok fazla kullanışlı değildi, bunun sebebi de matematik söz dizilimiyle kullanılmakta olması idi. Daha sonraları İngilizce alt yapılı SEQUEL şeklinde değiştirilerek geliştirildi ve zaman geçtikçe fazla olan sözcükler ve İngilizce sözcüğü çıkartılarak günümüzdeki SQL kelimesi tam şeklini almış oldu.

Günümüz koşullarında dünya çerçevesinde kullanılmakta olan çoğu veri tabanı sistemi, SQL ile ilişkilidir. Bu nedenle “SQL nedir ve ne işe yarar?” sorusuyla sıkça karşılaşıyor olabilirsiniz. SQL sistemi kullanarak sorgulama işlemlerini gerçekleştiren bazı yazılımlar şu şekildedir:

  • Oracle: Oracle, en güçlü veri tabanı yazılım sistemlerinden bir tanesidir. Tüm uygulamalarda ve büyük şirketlerde kullanıma oldukça uygun bir sistemdir.
  • Microsoft Sql Server: Microsoft Sql Server, Microsoft aracılığı ile geliştirilmiştir ve sunucu alt tabanlı bir sistemdir. SQL sistemini kullanarak işlemlerini gerçekleştirmektedir.
  • My SQL: My SQL, Oracle tarafından geliştirilmiş olan bir sistemdir. Açık kaynaklı bir koddur ve aynı zamanda da ücretsiz bir şekilde kullanım avantajı sağlamaktadır.
  • Mss SQL: Mss SQL, Microsoft aracılığı ile geliştirilmiştir ve belirli bir ücreti bulunan sistemdir.
  • Access: Access sistemi Microsoft aracılığı ile geliştirilmiş bir sistemdir. Diğer sistemlerden farklı olarak küçük boyuttaki uygulamalarda kullanılabilmesi amacı ile geliştirilmiştir.

Tüm bu uygulamalardan bağımsız olarak SQL veri tabanı sistemi farklı alanlarda da kullanılabilmektedir. SQL sistemi; kütüphanelerde, okullarda, üniversitelerde, bankalarda, hastanelerde, e-ticaret sitelerinde ve telefon rehberlerinde kullanılabilmektedir.

Eğer işinizi bilgisayar aracılığı ile yapıyorsanız, verilerden kaçınmanız mümkün değildir. Bu veriler birtakım kriterler doğrultusunda sunulduğunda bu işleme sorgu denilmektedir. Sorgu işlemi ise SQL aracılığı ile yapılabilmektedir. Yani aslında kısaca sorgulama dili işlevi gören bu sistem sayesinde veriler üstünde işlem yapmak çok daha basit ve kolay bir şekle bürünmüştür. SQL sistemi programlama dili değil, tam anlamıyla bir veri tabanı yönetim sistemidir. SQL sistemi kullanılarak sadece veri tabanı üstünde işlemler gerçekleştirilebilir. Günümüzde artık bilgi fazlalığının oluşmasının sonucunda bilgisayarlara eklenmekte olan verilerin depolanması ihtiyacını da doğurmuştur.

Verilerin depolanması işlevinin yerine getirilebilmesi için dosya ve işlem sistemi kullanılmaktadır. Fakat günümüz itibari ile bu depolama sisteminin yeterli olmadığı fark edilmiş ve başka bir depolama sistemine gereksinim duyulduğu anlaşılmıştır. Dağınık bir şekilde bulunan verilerin depolanabilmesi için SQL sistemi geliştirilmiştir. Bu veri tabanının kullanılması oldukça fazla ve çeşitli avantajlar da sunmaktadır. Bu yazımızın devamında ise bu avantajları kısaca açıklayacağız.

MySQL server nedir, nasıl kullanılır öğrenmek için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

SQL Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Günümüzde oldukça popüler olan SQL sistemini kullanarak verilerinizi kolay bir şekilde kategorize ederek depolayabilmekteyiz. Bunun sonucunda veriler düzgün bir şekilde depolandığından dolayı ortada hiçbir karışıklık söz konusu olmayacaktır. Aynı zamanda da veri ararken herhangi bir zorlukla da karşılaşılması söz konusu değildir. Böylelikle de uzun süreler yerine kısa sürede işlemlerinizi halledebilir ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

SQL veri tabanı sistemini kullanıldığınız süre boyunca herhangi bir tekrara düşme sorunu da ortaya çıkmamış olacaktır. Verilerin toplandığı bütün platformlarda kullanılabilmekte olan SQL, internetten ya da ağ üstünde işlem yapılmakta olan tüm uygulamalarda gerekli olmaktadır. Yani kısa veri tabanının bulunduğu her alanda SQL sistemi de bulunmak zorundadır. Bilgisayarların depolama sistemlerinde dağınık bir şekilde yer edinen verilerin, klasörlere evrimleştirilmesinde büyük bir işleve sahiptir. Bu sebeple de boş alan kaplanmasının da önüne geçmiş olunur. Devamlılığın ve bütünlüğün gerçekleştirilebilmesi için lazım olan SQL sistemi hem kamu kuruluşlarında hem özel bir şekilde kullanılmak için oldukça uygundur.

SQL veri tabanı sisteminin en temel işlevi, verilerin modellenmesinin yanı sıra aynı zamanda veri kümelerinin de modellenmelerini gerçekleştirmesidir. SQL sistemi aracılığı ile gerçekleştirebileceğiniz işlemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. Yeni verilerin çekilmesini sağlamak
  2. Hazırda var olan verilerin kaydedilmesi işlemini gerçekleştirmek
  3. Verilerin bütününün güncellemelerini yapmak
  4. Verilerin arama işlemlerini ve sorgulanmalarını sağlamak
  5. Silinmiş olan verilerin kayıtlarını tekrardan oluşturmak
  6. Gerekli olan güvenlik işlemlerini yapmak

SQL Ne İşe Yarar?

SQL veri tabanı sistemi, tablo biçimde bulunan verileri SQL sorguları aracılığı ile sorgulayabilme avantajını sağlamaktadır. SQL sistemi sayesinde veri tabanlarında sorgu işlemi gerçekleştirilerek veri toplanabilir ve bu sayede veri tabanına kaydedilebilir. Aynı zamanda veri tabanında bulunan kayıtlar silinebildiği gibi güncellenebilme olanağına da sahip olur. Bilgisayar kullanıcıları, SQL sistemi ile birlikte birtakım belirlenmiş olan kullanıcılara erişim yetkisi verebilir veya veri tabanı içerisinde depolanmış olan verilere bazı kısıtlamalar da koyabilmektedir.

SQL sistemi, herhangi bir veri tabanı üzerinde yeni tablolar ya da yeni veri tabanları oluşturulmasında da öncü rol oynamaktadır. Genelde çoğu firma, analizlerini Python gibi bir yazılım dili ile yapıyor olsa bile firmanın verilere ulaşabilmesi için SQL sistemine her zaman ihtiyaç duymaktadır.

SQL yazılım dili kullanarak oluşturulmuş olan veri tabanları, geniş çapa sahip olan verilerin çok basit bir şekilde oldukça güvenilir ve kolay bir şekilde yönetilebilmesini sağlamaktadır. Günümüzde çoğu firma SQL sistemi kullandığından dolayı, çalışanlarının da bu sistem diline hakim olmasını beklemektedir. SQL sistemini öğrenmek oldukça kolaydır ve yaklaşık olarak 2-3 saat gibi bir zaman diliminde genel anlamıyla bu dile hakim olabilirsiniz. Gündelik hayatımızda kullanmış olduğumuz basit ve kolay İngilizce sözcükler, SQL sisteminde de kullanılmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse; sonsuz sayıdaki verilerin arasından istediğiniz veriyi kolaylıkla bulabilmek, veri tabanına yeni verilerin kaydedilmesini sağlamak, veri tabanında bulunan verileri güncellemek, düzenli bir şekilde sıralamak ve silmek, mevcut halde bulunan veri tabanının değiştirilmesini sağlamak gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde SQL aktif rol oynamaktadır.

0 Shares:
Benzer İçerikler