Sanal Sunucu Nedir?

Sunucu Yönetimi

Bir web siteniz var ve trafiğiniz giderek artıyor. Öte yandan artan ziyaretçi trafiğiniz ile birlikte, site içi disk kullanımınız da her geçen gün ivmesel bir artış gösteriyor. Bu durumda muhtemelen kullandığınız hosting paketinizin kotalarını kontrol etmeye başladınız bile.

Bir üst pakete mi geçmeliyim ya da büyük trafik ve disk kullanım alanlarında ne gibi hizmetler satın almalıyım gibi soruları pek çokları gibi siz de kendinize soruyor olabilirsiniz. İşte bu gibi durumlarda incelediğiniz hosting paketlerinin pek çoğunun sizin artan RAM, CPU, disk alanı ve trafiğinizi karşılayamayacağını göreceksiniz.

Tam olarak yukarıda anlatmış olduğumuz sorunları yaşayanlar için Sanal Sunucu hizmetleri mevcuttur. Bir sunucunun kaynaklara bölünerek kullanılmasını sağlayan bu sayede de kullanıcılara daha fazla kontrol sunan bir tür sanallaştırma teknolojinin adıdır en kısa tanımı ile sanal sunucular.

Satın aldığınız paketlere göre, hosting servislerine nazaran size daha fazla RAM, CPU, disk alanı gibi hizmetler sunan sanal sunucular; e-ticaret siteleri, kurumsal siteler, blog ve haber siteleri gibi web siteleri için kullanılabileceği gibi veri depolama ve e-posta sunucu gibi farklı kullanımlar için de alan sağlayabilmektedir.

Sanal Sunucuların Özellikleri Nelerdir?

Sanal sunucu kullanımları sayesinde, yeterli olmayan alan probleminden hosting paketi kullanımınıza göre yüksek oranda kurtulmuş oluyorsunuz. Sanal sunucularda bulunan sanallaştırma özelliği sayesinde birden fazla kullanıcı tarafından kaynak kullanımı yapılması mümkün oluyor.

Paylaşımlı sunucularda root özelliği yoktur ve bir uygulama kurulumu yapmak istiyorsanız, hosting firmanızdan destek almanız gerekmektedir. Öte yandan VPS sunucular ile bu erişime kolaylıkla sahip olabilir ve kendi alanınızda daha özgür bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

VPS sunucular, dedicated sunucular olması sebebi ile hem maliyetlerinizi düşürmeniz açısından size yardımcı olacak, hem de daha güvenli ve performanslı bir kullanım yaratacaktır.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sanal sunucular, temel anlamda VPS yani Virtual Private Server ve VDS yani Virtual Dedicated Server olarak ikiye ayrılırlar. Peki bu iki sanal sunucu türü arasındaki fark nedir diye soruyorsanız, gelin birlikte inceleyelim.

Özel sunucu anlamına gelen VPS sunucular, birden fazla kişinin ya da birden fazla sanal sunucunun tek bir fiziksel sunucuya bağlandığı ve web sitesini bu tek sunucuda barındırdığı sunucu şeklidir.

Farklı kullanıcıların tek bir sanal sunucu yani VPS üzerinde işlem yapması şeklinde bu hizmeti belirtebiliriz. Eğer bir kullanıcı kendine ayrılan kaynağı tüketirse, diğer kullanıcıların kullanmadığı kaynakları bu sanal sunucuda kullanabilir. Yani farklı kullanıcılar genel kaynak kullanım performansını olumsuz etkilemez.

VPS hizmetine dünyanın her yerinden erişim sağlanabilir. Özellikle her bir kullanıcının sahip olduğu root erişimi önemli avantajlardan biridir. Bu sayede her bir kullanıcı dilediği gibi ekstra yazılım ve kaynak ekleme çıkarma yapabilmektedir.

VPS içerisinde tanımlanmış bir web sitesi kendi disk alanı ve kendi RAM alanına sahiptir, fakat CPU kullanımı hostingdeki gibi ortak kullanımlıdır. Bu ortak kullanım da aynı hosting kullanımınızda olduğu gibi hizmet sağlayıcınıza bağlıdır. Bu nedenle hangi hizmet sağlayıcıdan hizmet aldığınız çok önemlidir.

VDS yani Virtual Dedicated Server hizmeti ise, sanal arttırılmış sunucu hizmeti anlamına gelmektedir. Yani diğer bir ifade ile her bir kullanıcı yalnızca kendine ayrılan kaynakları kullanabilmekte ve diğer kaynakların kullanımını yapamamaktadır. Bu sanal sunucu aynı zamanda paylaşımsız sunucu olarak adlandırılır.

Barındırılan web sitelerinin performansı, kaynak kullanımları birbirinden tamamen farklı olduğu için asla birbirini etkilemeyecektir. Aynı VPS sunucusunda olduğu gibi VDS sunucusunda da web sitenizi ihtiyaçlarınıza göre yapılandırmanıza olanak veren root erişimi kullanımı mevcuttur.

VDS kullanıcılarının sunucuları üzerinde sahip oldukları etki her zaman için VPS sunucularına göre daha fazladır. Özellikle barındırılan sitelerin birbirinin performansından etkilenmemesi yüksek boyutlu ve fazla kaynak kullanımlı siteler için bir tercih sebebidir.

Sanal Sunucuların Avantajları Nelerdir?

Eğer bir sanal sunucu kullanma kararı aldıysanız, fakat avantajları ve dezavantajları hakkında aklınızda soru işaretleri varsa, soru işaretlerinizi gidermek için bazı önerileri sizler için paylaşalım.

  • Sanal sunucular, bölünerek kullanılabilen sunucu alanları sunacağı için, size maliyet avantajı sağlamada yardımcı olacaktır. Birden fazla proje veya web sitenizi bu sayede tek bir sanal sunucu altında geliştirebiliyor olacaksınız.
  • Yüksek performans gerektiren web siteleri için sanal sunucuların tercih edilmesi önerilmektedir. Bu sayede yoğunluk veya yüksek disk kullanımı gibi durumlarda web sitenizde kesintiler yaşamadan çalışmanıza devam edebileceksiniz.
  • Özellikle e-ticaret gibi gizlilik gerektiren, verilerin dışarı sızmasının son derece sakıncalı olduğu çalışmalarda güvenlik çok önemlidir. Bu gibi durumlarda sanal sunucu kullanımı sizi birçok güvenlik probleminden otomatik olarak uzak tutacaktır. Aynı zamanda kendi güvenlik yazılımınızı da sanal sunucunuza kurabiliyor olacağınızdan çok daha üst güvenlik önlemlerini alabiliyor olacaksınız.
  • Web sitesi performansınızı doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri yüklenme hızınızdır. Web sitenizin hem Google sıralamasını hem de doğrudan misafir deneyiminizi etkileyen yüklenme hızınız, sanal sunucular ile çok daha hızlı şekilde kullanılabiliyor olacak.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Neden Sanal (Cloud) Sunucu Tercih Edilmeli?

Yüksek disk kapasiteleri, çok daha hızlı işlemci ve RAM kullanımları 100MBit ile 1 GBit gibi hızlarda bağlantı hızları gibi web sitenizi tam performans halinde kullanmanıza olanak sağlayacak özellikler sanal sunucuların en önemli tercih sebeplerini oluşturuyor.

Fakat sanal sunucu hizmetini hangi sağlayıcıdan almanız gerektiği konusu da oldukça önemli. Güvenilir bir hizmet sağlayıcıdan sanal sunucu hizmeti almıyorsanız eğer, ciddi güvenlik problemleri yaşayacağınızı bilerek hareket etmeniz gerekmektedir.

Daha güvenli bir sunucuda verilerinizi barındırmaya çalışırken, verilerinizin tamamının tehlikeye gireceği bir durum ile karşı karşıya kalmak istemezsiniz değil mi?

Natro Hosting’in sanal sunucu hizmetleri bu anlamda her konuda sizler için yol gösterici konumda. Garantili donanım, tam kontrol kullanımı, ücretsiz anında kurulum, her zaman için yedekli network kullanımı, %99.9 uptimate garantisi gibi birçok özellik sanal sunucu kullanımlarınızda size sunuluyor olacak.

Eğer hizmet sağlayıcınızda yukarıda saydığımız bu özellikler yoksa, tekrar düşünmeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü sanal sunucu kullanımlarında, paylaşımlı hosting kullanımlarınızdan farklı olarak üst düzey teknoloji donanımların kullanıldığı bir sağlayıcıdan hizmet almanız çok önemlidir.

Yine en önemli konulardan bir diğeri ise, hizmet aldığınız sağlayıcının sanal sunucunuza sağladığı bant genişliğidir. Her zaman için ödediğiniz ücretin tam karşılığını alabileceğiniz bant genişliği politikası maalesef tüm sağlayıcılar için sunulan bir hizmet değildir.

200 – 240 – hatta 480 GB boyutlarında disk kullanımı gibi yüksek alanları size sunan Natro Hosting sanal sunucuları, sunucu yönetim desteğini de ücretsiz olarak size sunmaktadır. Özellikle de eğer daha önce bir sanal sunucu kullanımı yapmadıysanız; sunucu yönetim desteği özelliği sizin için çok büyük önem arz etmektedir. Ücretsiz kurulum hizmeti ile birlikte sağlanan yönetim desteği, sunucu yapılandırmanız ve temel kullanımlarınız ile ilgili size her zaman destek olacak bir uzman ekip sunmaktadır.

Aynı zamanda sadece sanal sunucu hizmetiniz için değil web sitenize ait birçok hizmeti aynı çatı altında satın alabileceğiniz Natro; E-Mail sunucuları, hosting ihtiyacınız, SSL ve alan adı gibi ihtiyaç duyacağınız pek çok hizmeti de aynı anda size sunabiliyor.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler