Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Node.js son yılların en popüler teknolojilerinden biridir. Günümüzde eBay ve AliExpress gibi dünyanın en ünlü e-ticaret platformlarında backend dili olarak Node.js kullanılır. Bunun yanında son dönemin popüler platformlarından olan Netflix, LinkedIn, Uber ve NASA gibi uygulamalarda da Node.js’ye rastlanır. Sistemi geliştiren şirket, 2018 yılında 23 milyon geliştirici ile iyileştirme faaliyetlerine hız kazandırmıştır. Sistemin kullanıcı kitlesi de gün geçtikçe daha da artar. Google arama motoru için geliştirilmiş olan Node.js açık kaynaklı bir Javascript runtime environment olarak adlandırılır. Kullanılan bu sistem sayesinde ölçeklendirilebilirlik ve geliştirilebilirlik daha kolay bir hal alır. Aynı zamanda bu sistem ile gerçek zamanlı uygulamaların kolay ve verimli şekilde çalışması mümkündür.
Node.js’nin Kullanıcıya Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Node.js’nin kullanıcıya sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu avantajlar sayesinde söz konusu sistem sürekli bir şekilde yaygınlaşmaya devam etmektedir. Sistemin yaygın olarak bilinen avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Google Crome’un V8 versiyonu üzerine inşa edilen Node.js, kütüphanede kod yürütme anlamında çok hızlıdır.
- Node.js kütüphanesinin API’leri eşzamansızdır yani engellenmez bir sistem oluşturulmuştur. Daha açık ifade ile Node.js tabanlı sunucular API’nin döndürülmesini beklemez.
- Node.js açık kaynak koduna sahiptir. MIT lisansı ile yayınlanır.
- Node.js uygulamaları çalışırken hiçbir veriyi arabelleğe alarak çalışmaz. Veriler yığınlar halinde çıkarılır. Bu da doğal olarak sistemin çalışmasını hızlandırır.
Node.js’nin Özellikleri Nelerdir?
Node.js, son yıllarda büyük bir hızla büyümüştür. Bu büyüme hızı, Node.js’nin önemli özelliklerinden kaynaklıdır. Sistemin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Node.js’nin en önemli özelliği, sisteme geçişin çok kolay olmasıdır. Bu nedenle web geliştirme çalışmalarına yeni başlayanlar bu sistemi pratik şekilde kullanabilirler. Sistemi öğretici ve geniş bir toplulukta öğrenmek mümkündür.
- Uygulama, ölçeklenebilirlik özelliği ile popülerliğini artırır. Çok sayıda bağlantı eşzamanlı olarak makineler aracılığı ile işlenebilir.
- Engellenemeyen iş parçacığı özelliği sayesinde Node.js çok daha hızlı ve verimli hale gelir.
- Node.js, işinizi kolaylaştıracak çok sayıda pakete sahiptir. Günümüzde npm ekosistemi içerisinde bir milyonu aşkın Node.js paketi bulunur.
- Node.js, C ve C++ ile yazılmış bir sistemdir. Bu da sistemin çok hızlı olmasını ve ağ desteği özelliğini bünyesinde barındırmasını sağlar.
- Node.js ile platformlar arası destek mekanizmasının kullanılması mümkündür. Masaüstü uygulamalr, SaaS web siteleri ve mobil uygulamaların oluşturulmasında Node.js’nin rolü büyüktür.
- Sürdürülebilirlik açısından da Node.js üstün özelliklere sahiptir. Sistem hem ön uç hem de arka uç JavaScript olarak tek bir dil şeklinde yönlendirilebilir. Bu da geliştiricilerin sistemi kullanmasını kolay hale getirir.
Node.js Nasıl Çalışır?
Node.js non blocking I/O ve olay güdümlü bir model kullanır. Sistemdeki kodun çalıştırılması çok kolaydır. Bu sayede sistemin JavaScript ile adaptasyonu oldukça pratiktir. JavaScript ve Node.js ile yazılım kodlarının çalışması çok kolay, performansı çok yüksek hale gelir. Google’ın V8 versiyonunda web uygulamalarının olay güdümlü çalışması esastır. Node.js ile olaylar single threaded event lopp sistemi ile çalışır. Kurulan sistem ile istek-cevap sürecinin kısaltılması hedeflenmiş ve bunda da başarılı olunmuştur. Node.js geliştiricilerine aynı zamanda Libuv kütüphanesi sunulur.
Node.js’nin çalışma performansı oldukça yüksektir. Ölçeklenebilir bir backend sistemi kurmak istediğinizde sistemdeki yükleri azaltmanız gerekir. Özellikle yatay ölçeklenmiş olan makinelerin düşük yükte çalıştırılması, CPU’nun verimli kullanımı açısından da çok önemlidir. Node.js, düşük yüklerde yüksek performansla çalışmak için ideal bir sistemdir. Node.js ile gelen isteklerin işlenmesi için single thread kullanılır. Bu sayede gelen istekler için yeni bir thread açılmasına da ihtiyaç kalmaz. Kurulan sistem ile Node.js içinde büyük bir CPU aşımı gerçekleşmez. Doğal olarak makinelerin gelen isteklere cevap verememesi gibi bir durumla da karşılaşılmaz.
Makinenizin ve Node.js’nin işlemeyeceği kadar istek gelmesi durumunda her halükarda CPU aşımı sorunu ile karşılaşırsınız. Node.js çalışma sisteminde input ve output döngüsü http mekanizmasının çok daha hızlı şekilde çalışmasını sağlar. Kurulan bu mekanizma ile bir talebin işlenip tamamlanması, diğer işlemin bitmesini sürecini etkilemez.
Node.js Mimarisi Nedir?
Makineden talep edilen her bir istek RAM üzerinde yeni bir thread oluşturur. Node.js sisteminde ise tek bir thread ile işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelir. Bu da tek seferde yüzlerce bağlantının sisteme işlenmesi demektir. Node.js, npm ile kullanıcıya paket yönetim desteği hizmeti de sunar. Nmp, popüler bir paket kütüphanesidir. Kütüphane kullanımı ücretsiz olup sürekli büyüyen bir mekanizma haline gelir. Node.js topluluğunun bu denli popüler olmasının bir nedeni de bu kütüphaneye dahil olmasıdır. En çok tercih edilen ve kullanılan npm modülleri arasında Meteor.js, Express.js, Sails.js gibi sistemler sayılabilir. Bu modüllerden istifade ile yüksek performans elde etmek ve sistemde zaman alan işlemlerin otomatik şekilde yapılmasını sağlamak mümkündür. Kullanılan modüller ile aynı zamanda büyük bir test ortamı da oluşturulabilir.
Node.js Ne İçin Kullanılır?
Node.js, sistem geliştirici kullanıcılara sınırsız bir ortam sunar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi günümüzde Node.js’nin başarılı şekilde kullanıldığı birçok platform vardır. Bunlar arasında öne çıkan platformların sosyal medya uygulaması, tek sayfalar, chat platformları, data streaming ve IoT uygulamalarının yer aldığı görülür. Alt başlıklarımızda bu platformlarla ilgili kısa bilgi bulabilirsiniz.
Sosyal Medya Uygulamaları
Node.js, birçok sosyal medya uygulamasının talep gösterdiği bir sistemdir. Medium, LinkedIn gibi popüler sosyal medya platformları Node.js sayesinde yeniden düzenlenmiştir. Sistemin güvenli doğrulama avantajı sayesinde çok hızlı routing sağlanabilir. Sosyal medya uygulamalarında Node.js’nin bu denli tercih edilmesinin bir nedeni de ölçeklendirilmesinin kolay olmasıdır. Bundan sonraki süreçte Node.js’nin daha yaygın bir şekilde kullanıldığına şahit olabilirsiniz.
Chat Platformları
Node.js, gerçek zamanlı chat uygulamaları ve chatbotlar için de önemli avantajları bünyesinde barındırır. Yoğun veri, yüksek trafik ve çok sayıda kullanıcı gibi özellikler chatbotların ortak özelliğidir. Node.js farklı cihazlarda çalışabilme özelliği ile chat platformlarına önemli avantajlar sağlar. Push bildirimlerinin çalışmasının pratik olması, sunucu tarafında bulunan event looplarının gerçek zamanlı uygulamalarda tercih edilmesi chat platformlarının performansını olumlu anlamda etkiler.
Data Streaming
Günümüzün en çok bilinen ve kullanılan data streaming sistemi Netflix’tir. Söz konusu platform, 190 ülkede kullanılabilen ve içeriğinde 100 milyon saatin üzerinde içerik bulunan devasa bir sistemdir. Söz konusu sistemin bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet vermesi Node.js ile mümkün hale getirilmiştir. Node.js sayesinde dosyalar çok hızlı bir şekilde platforma işlenir, kolay bir şekilde encode’a izin verilir. Bunun yanında video içeriklerin ağırlıkta olduğu birçok platformda da Node.js kullanımı tercih edilir.
IoT Uygulamaları
Son 10 yıl içerisinde IoT cihazlarının hızlı bir şekilde geliştiğini ve birçok kişinin hayatına girdiğini görebilirsiniz. IoT uygulamalarının bu denli yaygınlaşmasında Node.js sisteminin etkisi büyüktür. Bu sistem ile IoT ağlarında event driven sunucu mimarisinin ve I/O operasyonlarının asenkron işlemlerinin yapılması mümkün olmuştur. Node.js yazılabilir ve okunabilir kanal yayın yönetim sistemi ile sürekli gelişir. Bundan sonraki süreçte de Node.js’nin IoT uygulamalarının vazgeçilmezi olacağını söyleyebiliriz.
Node.js Programlama Dili Kabul Edilebilir mi?
Node.js bir programlama dili değildir. Söz konusu sistem, JavaScript’in tarayıcı dışında çalışmasını sağlayan bir mekanizmadır. Bunun yanında söz konusu sistemin yazılım uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir platform olduğunu da söyleyemeyiz. Node.js JavaScript programlama dili üzerine kurulmuş bir çalışma zamanı platformudur. JavaScript üzerindeki çerçevelerin çok daha verimli şekilde çalışmasına destek olur. Özet olarak Node.js ne bir programlama dili ne de bir çerçevedir. Sadece programlama dili ve çerçeve için oluşturulmuş bir ortamdır.
Node.js, birden fazla eşzamanlı isteklerin desteklenmesi için kullanılan popüler bir programlama ortamıdır. Sistemin bu denli popüler olmasında Node.js’nin aktif geliştiricilerden oluşan devasa bir topluluğa sahip olması çok etkilidir. Dünyanın en büyük açık kaynak deposu olan npm’nin bunda rolü büyüktür.
Node.js sürekli gelişen ve popüleritesini artıran bir mekanizmadır. Söz konusu sistemle ilgili güncel gelişmeleri takip etmek ve web sitelerinize sistemi uygulamak adına Natro’yu takip edebilirsiniz.