Malware Nedir? | Web Sitenizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Daha öncesinden sisteminizde kilitlenmelere sebep olan ve bunun yanında da dosyalarınızda şifrelenmeler oluşturan yazılımlar ile başınız derde girdiyse ya da daha büyük bir problem olan, yüksek miktarda paralar ödememeniz karşısında sahip olduğunuz tüm verilerin silinmesi tehdidi ile karşılaşmışsanız Malvare’in ne olduğunu öğrenme vaktiniz gelmiştir.

Malware Nedir?

Kötü amaçlı yazılım olarak da adlandırılabilecek Malicious Software adının kısaltılmış hali olan Malware, bilgisayarınızı ya da çeşitli teknolojik aletlerinizi ele geçiren bu tarz kötü yazılımlara verilen genel bir terimdir.

Günümüz dünyasında teknoloji geliştikçe siber korsanlar da bir hayli artmıştır. Çeşitli yazılımlar içeren farklı virüslerin ortaya çıkması ile de bilgisayarlara, sunuculara, ağlara ya da verilerinize zararlar vermeye başlamışlardır. Büyük ya da küçük çeşitli şirketlerin de mali kayıplar yaşamasına sebep olan bu kötü yazılımlar, itibar kaybı ve zaman kaybı gibi ekstra problemleri de yanlarında getirmektedirler.

Malware Virüs Bilgisayara Nasıl Bulaşır?

Kötü amaçlı geliştirilen yazılımlar gerek şüpheli bağlantılara erişim gerekse, ücretsiz film ya da müzik dosyaları gibi indirilebilir içerik olan birçok dosyanın açılması ile birlikte sistemlerinize erişebilmektedir. Kötü amaçlı yazılımların yayılmasında sahte profiller, anlık iletiler, ücretsiz abonelikler gibi birçok seçenek sunan web siteleri yer alırken kimlik avı gibi seçenekler de yer alıyor. Kimlik avı saldırılarında, kötü yazılıma sahip virüsler tarafından bir e-posta gönderilerek büyük bir şirket tarafından gönderilmiş gibi gösterilebiliyor.

Malware virüslerin, yani kötü amaçlı yazılımların önüne geçme konusunda en büyük etken internet güvenliğini arttırmak, yani güvenilir adrese sahip bağlantılara tıklamak ya da bağlı kalmak gibi seçenekler sunulurken, beklemediğiniz herhangi bir e-posta ekini açmamak da alabileceğiniz önlemler arasına giriyor.

Malware Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kötü amaçlı yazılımlar konusunda koruma önlemi almak adına temkinli davranmanın haricinde tercih edilebilecek bir diğer seçenek ise güçlü bir antivirüs ya da antimalware programlarını kullanmaktır. Anti virüs ya da antimalware programları aracılığı ile gerçek zamanlı taramalar yapabilir, günlük güncellemeleri takip edebilir ya da derin tarama gibi özellikleri kullanarak teknolojik aletleri çeşitli kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilirsiniz.

Anti virüs programlarının çoğu kötü amaçlı yazılımlardan kullanıcıları uzak tutma amacına odaklanırken ekstradan da kötü amaçları kaldırma konusunda antimalware programlarından daha fazla özellikler sunmaktadır. Antimalware programları, bir diğer deyişle malware kaldırma araçları ise antivirüs programlarına göre gelişmiş ve daha az tahmin edilebilecek saldırılar adına ideal bir kullanım sergilerken diğer yandan da verilerinizin çalınması konusunda çeşitli engellemeleri sağlayabiliyor.

Son yıllarda geliştirilmiş olan birçok antivirüs programı, önceki yıllara göre daha etkin bir koruma sağlıyor. Ayrıca teknolojik aletlerinizde koruma kalitesini en yükseğe çıkarmak adına da hem antivirüs hem antimalware programlarını bir arada kullanmanız tavsiye ediliyor.

Anti virüs ya da antimalware programlarının genellikle en popüler olanları çok fazla kaynak tüketmeyecek bir biçimde geliştirilirler. Bu nedenle de iki programın kullanacak olduğu belleklere, CPU’ya ya da sabit disk sürücü alanı adına herhangi bir endişe duymanıza gerek kalmaz.

En İyi Malware Temizleme Programları Nelerdir?

Siber güvenlik saldırıları esnasında kaynaklanabilecek çeşitli veri ihlalleri adına ciddi bir artış olduğunu dile getiren çeşitli istatistikler, her geçen dakika çeşitli teknolojik aletlerinizin kötü yazılımlara karşı yapılabilecek önlemlerin tamamını almanız gerektiğini dile getirmektedir.

Yine çeşitli verilere göre İsveç, Norveç ve Japonya, kötü amaçlı geliştirilen yazılımların bulaşma ihtimalleri ve oranlarının en düşük olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. Bu duruma nazaran Çin, Tayvan ve Türkiye ise kötü amaçlı geliştirilen yazılımların bulaşma ihtimalleri ve oranlarının en çok olduğu ülkeler arasında gelmektedir.

Malwarebytes

Malwarebytes, antivirüs programlarını desteklemek amacı ile geliştirilmiş ve tasarlanmış geniş kapsamlı bir güvenlik aracı olarak geçmektedir. macOS, iOS, Android ya da Windows gibi birçok yazılımlar için kullanılabilmektedir. Ayrıca Malwarebytes yazılımı ile kötü amaçlı yazılımların her çeşidi kaldırılabiliyor.

Malwarebytes’a ait en şaşırtıcı durum ise, günlük güncelleme özelliğinin var olmasıdır. Günlük güncelleme özellikleri ile Malwarebytes yazılımları ortaya çıkabilecek her türlü yazılımı anında tanıyabiliyor ve kaldırma işlemlerini pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Malwarebytes yazılımları her ne kadar ücretsiz bir sürüm sunsa da premium sürümlerinde yer alan gerçek zamanlı tarama ya da gerçek zamanlı koruma gibi durumlardan yoksun bir şekilde hizmet veriyor. Ayrıca Malwarebytes’ın ücretsiz sürümünde de otomatik güncelleme gibi özellikler bulunmuyor. Bunun yerine Malwarebytes’ı kendiniz manuel olarak güncellemek zorunda kalıyorsunuz.

Malwarebytes Anti-Malware Nasıl Kullanılır?

Malwarebytes anti-malware yazılımı ise hepimizin bir kere bile olsa duymuş olduğu geleneksel antivirüs programlarının zaman zaman yetersiz kalma ihtimallerine karşın en güncel kötü yazılımlara karşılık etkin bir güvenlik aracı olarak karşımıza çıkıyor. Fakat Malwarebytes anti-malware programlarının asıl amacı antivirüs programları ile birlikte kullanmak olduğu için Malwarebytes anti-malware yazılımlarını herhangi bir antivirüs programı ile karşılayamazsınız.

Malwarebytes anti-malware yazılımları ücretsiz sürümlere sahiptir; ancak, ücretsiz sürümleri arka planda otomatik bir biçimde çalışma hizmeti vermemektedir. Bu nedenden dolayı ücretsiz sürümünü kullandığınız takdirde dosyalarınızı haftada en az bir defa taramanız tavsiye edilmektedir. Malwarebytes anti-malware birçok antivirüs programından kat ve kat hızlı çalışmaktadır. Ayrıca Malwarebytes anti-virüs programlarının sunduğu premium özelliklerden de ilk iki hafta ücretsiz bir biçimde yararlanabilirsiniz.

Bitdefender

Eğer çeşitli teknolojik aletlerinizi korumak adına hem antivirüs programlarını hem kötü amaçlı yazılımları temizlemek için her iki özelliği de bir arada kullanmak isterseniz Bitdefender cazip bir seçenek olabilir.

Kötü amaçlı geliştirilmiş olan yazılımlara karşı koruma görevini üstlenen bir yazılım olan Bitdefender en iyi denebilecek yazılımlar içerisine girmektedir. Bitdefender ile kötü amaçlı geliştirilen yazılımları hızlı ve kolay bir biçimde algılayabilen ayrıca yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi taban özellikleri de sunan antivirüs programıdır.

Bitdefender ücretsiz sürümlerini Windows, macOS ya da android için kullanımlara açmıştır. Ayrıca bitdefender’ın sahip olduğu Bitdefender Anti Virüs Plus ve Bitdefender Total Security de iOS adına koruma hizmeti vermektedir.

Bitdefender, ücretsiz sürümünde her ne kadar otomatik güncelleme özelliği gibi bazı gelişmiş özellikleri desteklemese bile gerçek zamanlı tehdit algılama, virüs aramaları ya da malware yazılımlarını kaldırma gibi birçok temel işlemi başarı ile tamamlayabilecek temel özellikler sunmaktadır.

Avast Free Mac Security

macOS ya da Windows gibi geliştirilmiş olan çeşitli kötü yazılımlara karşı oldukça savunmacı bir tavır sergileyen Avast Free Mac Security, ücretsiz kullanım seçenekleri sunan virüs programları arasında en iyi seçeneklerden birisidir.

Yapılan birçok bağımsız testlerde Avast Free Mac Security birçok rakibini elemektedir. Ayrıca ücretsiz sürümünde tanıdığı imkanlarla da birçok ücretli sürüme eş bir kullanım deneyimi ve kalitesi sunuyor.

Avast Free Mac Security, macOS kullanıcıları adına da Avast Premium Mac Security’i sunmaktadır. Avast Premium Mac Security’de yer alan özellikler ise verilerinizi kötü bir amaçla geliştirilmiş olan fidye yazılımlarına karşı korumaktadır. Ayrıca olası Wi-Fi saldırıları adına da gerçek zamanlı koruma ve saldırıları gerçek zamanlı belirleme gibi çeşitli özellikler sunmaktadır.

0 Shares:
Benzer İçerikler