IP Adresi Nedir? IP Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?

IP, Internet Protocol’ün kısaltmasıdır ve söz konusu kavram Türkçeye “İnternet Protokolü” olarak çevrilebilir. IP adresi de benzer şekilde internet protokolü adresidir. Başka bir ifade ile IP, bilgisayarınızın konumunu belirleyen ve belli bir algoritma ile oluşturulan bir sayı dizinidir.

IP Adresi Nedir?

Dijital ortam, yaşadığımız evrenin sınırlarını ortadan kaldıran sanal bir kopyası gibidir. Fiziki olarak gönderdiğimiz mektup, kargo vb. dijital ortamda veri aktarımı şeklinde gerçekleşir. Bir kargo göndermek istediğinizi düşünün. Alıcının ismini yazmanız ya da yalnızca bulunduğu ili belirtmeniz, kargonun istediğiniz kişiye ulaşması için yeterli olur mu? Gönderinizin doğru kişiye ulaşması adına kişinin tam adresine ihtiyaç vardır. Benzer şekilde dijital ortamda verilerin doğru yere ulaşabilmesi ya da veri alınabilmesi için de bir adrese ihtiyaç duyulur. İşte bu adres, cihazın IP adresidir.

Örneğin, cihazınızla bir internet sitesine giriş yapmak istiyorsunuz. Cihazınız web sitesinden veri alışverişinde bulunmak için onun IP’sine ihtiyaç duyar. Neyse ki her sitenin IP adresinin aklımızda tutmak zorunda değiliz. Domain dediğimiz alan adları, sitelerin IP’lerini temsil eder. Domain ile ilgili ayrıntılı bilgiyi blog sayfalarımızda bulabilirsiniz. Kısacası, yalnızca bilgisayarların değil, internet ağı üzerinde bulunan tüm sistemlerin ve cihazların bir IP adresi vardır.

IP Adresi Nasıl Belirlenir?

IP’ler cihazlara atanan sayı dizileridir. Bunların standartlarını Internet Assigned Numbers Authority (IANA) belirler. Bu dizin belli bir algoritma ile otomatik olarak belirlenir ve her bir cihaz için tektir. Öte yandan aşağıda ayrıntılı olarak aktaracağımız üzere, bu sayı dizinleri 5 farkı türde incelenir. Mevcutta 2 IP sürümü bulunur. İlk olarak bu sürümlerin yapılarına ve amaçlarına bakalım:

IPv4 Sürümü

İlk sürüm olan IPv4 sürümü, 1983 yılında kullanıma girdi. Bu versiyonda 32 bitlik adresler kullanılır. 4 adet 8 bitlik sayı dizininin noktalarla birbirinden ayrılmasından oluşur. “Öktet” olarak anılan 8’li dizinler, en çok 3 rakamlıdır ve 255’ten büyük olamaz.

Ne kadar çok sayıda olursa olsun, nihayetinde bir sayı dizini olması sebebi ile IPv4 sisteminde üretilen adresler sonsuz sayıda değildir. Elde edilebilecek farklı dizin sayısı, belirli sayıdadır.

İnternet kullanımı yaygınlaşarak yoğunlaştıkça, geliştiriciler bu kısıt konusunda aksiyon alma gerekliliği duymuştur.

IPv6 Sürümü

IPv4’ün adreslemede kısıtlı kalma ihtimaline karşı, 128 bitlik dizinler kullanılmaya başladı. 8’e 16’lık sayı dizinleri ile neredeyse sonsuz seçenek üretilebilmiş oldu. Buna rağmen, bugün IPv4 en yaygın kullanıma sahip sürümdür. IPv6 versiyonunun devreye girmesi için henüz öngörüldüğü gibi bir ihtiyaç ortaya çıkmadı. Yine de gelecekte, internet erişiminde sorun yaşamamak için hazırda tutulur.

IP Adresimi Nasıl Öğrenirim?

İnternet kullanırken IP adresinizi ezbere bilmeye ihtiyaç duymazsınız. Kaldı ki IP adresleri belli zaman dilimlerinde ve ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilebilir. Buna rağmen, IP adresinizi bilmenizi gerektirecek durumlar ortaya çıkabilir. Örneğin, herhangi bir bağlantı sorunu yaşadığınızda ya da kurulum yapmanız gerektiğinde IP adresinizi bilmeniz gerekir. IP sorgulama 2 farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan birinde cihazın internetteki genel yeri gözükürken, diğerinde yerel ağdaki özel konumu belirlenir.

Tarayıcı Üzerinden IP Sorgulama

Arama motorundan yapacağınız bir sorgu ile cihazınızın genel IP numarasını edilebilirsiniz. Bu adres, internete bağlandığınızı lokasyonu, ağı ve servis sağlayıcısını gösterir. Sorgulamayı yapmak için arama motoruna IP adresim nedir yazmanız yeterlidir.

Bilgisayardan IP Sorgulama

Cihazınıza özel IP adresini, bilgisayarınız üzerinden edinebilirsiniz. Windows üzerinden bir örnek vererek devam edelim. Öncelikle başlangıç menüsünden Ayarlar sekmesine basın.

Ayarların altında, “İnternet ve Güvenlik” sekmesini bulun ve tıklayın.

Karşınıza çıkan ekranda internete bağlı olduğunuz ağı seçin ve ağın üzerine tıklayın.

Ekranın altında IP Ayarları bölmesi çıkacak. Bu bölmede, IP adresinizi görebilirsiniz.

Diğer bir şekilde ise Komut İstemi uygulamasından bulunabilir.

Karşınıza çıkan siyah ekrana ipconfig yazdığınızda, alt bölümde IP adresini bulabilirsiniz.

IP Çeşitleri Nelerdir?

IP iki farklı şekilde kullanılabilir:

Dinamik IP Adresleri

Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak Türkçeye çevrilen Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) tarafından atanan adreslerdir. Bu adresler genel olarak küçük ağlarda kullanılır ve değişebilir. Dinamik IP’ler daha çok kişisel tüketiciler tarafından kullanılır. Daha uygun fiyatlara sahip olmasına rağmen kurumsal kullanımlar için güvenlik riski oluşturabilir.

Statik IP Adresleri

Dinamik IP’lerden farklı olarak, Statik adresler bir kez atandıktan sonra değişmez. İnternet servis sağlayıcıları tarafından atanır. Cihaz kapatılmadan ya da servis sağlayıcıdan destek alınmadan farklılaştırılamaz. Daha güvenli olmasına rağmen, güvenlik riski taşımaması için doğru yapılandırılması gerekir. Statik IP’ler daha çok kurumsal işletmeler tarafından tercih edilir.

IP Adresleri Nasıl Değiştirilir?

IP adreslerini değiştirmek, verilerinizin takip edilmesinin önüne geçebilir. Bilgisayarınız üzerinde IP’nizi bulma işleminde yaptığınız gibi internet ağına gelin. Bu sekme üzerinden rastgele donanım adresi almak mümkün olur. Dilerseniz “Bu ağ için rastgele adresler kullan” seçeneğini kapalı tutar ve rastgele IP adresi atanmasını önleyebilirsiniz. Açık tutarak rastgele değişmesini sağlayabileceğiniz gibi, “günlük olarak değiştir” kısmını seçerek, her gün IP adresinin değişmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, IP ayarları bölümü üzerinden “IP Ataması Düzenle” diyerek, “otomatik atanma” yerine “el ile giriş” seçeneğini de deneyebilirsiniz. Bu durumda yaşanabilecek en önemli sorun IP çakışmasıdır. Farklı kombinasyonlar deneyerek bu sorunu aşabilirsiniz.

IP adresini değiştirmenin başka bir yolu da Komut İstemi Uygulaması’nı açarak, karşınıza gelen ekrana “ipconfig / renew” yazıp, “Enter” tuşuna basmaktır. Böylece, DHCP cihazınıza yeni bir IP adresi atayacaktır.

SEO Uyumlu IP Adresleri Nedir?

IPv4 sürümünde adresler 5 farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflama, ağ üzerinde kaç tane cihaz olabileceğini de gösterir. Sınıflanma A,B,C,D ve E olarak yapılır. Bu sınıfların değer aralıkları aşağıda belirtilmiştir:

  • A Sınıfı değer aralığı 0-127’dir.
  • B Sınıfı değer aralığı 128- 191’dir
  • C Sınıfı değer aralığı 192- 223’tür.
  • D Sınıfı değer aralığı 224-239’dur.
  • E Sınıfı değer aralığı 240-255’tir.

Her bir IP adresi belli bir sınıfa aittir. Her bir ağ sınıfında, içerde ve özel kullanım için ayrılmış özel IP adresleri bulunur.

A sınıfı içinde bulunan adresler, en geniş ağları işaret eder. Büyük organizasyonlar için A sınıfı IP’lerin kullanımı uygundur.

B sınıfı orta yoğunluklu kullanımlar içindir. Orta ölçekli uluslararası organizasyonlar ya da ülke çapında kurumsal yapılar tarafından tercih edilir. Çok şubeli hastaneler, okulların B sınıfı IP’ler tercih etmesi uygundur.

C sınıfı daha küçük işletmeler ve yerel organizasyonlar tarafından tercih edilir. A ve B sınıfına göre alınması daha kolay; D ve E sınıfına göre ise daha yüksek erişime sahip olur. Bu nedenle, internet sitelerinin erişilebilirliğini arttırmak, SEO değerlerinin yüksek olmasını sağlamak için C sınıfındaki IP’lerin kullanımı uygun olur.

D sınıfında bulunan adresler, birden çok noktaya yayına izin veren bir sisteme sahiptir. Kullanımı daha özgün amaçlar içindir.

Son olarak E sınıfı ise daha çok gelecek için rezerve edilen adresleri barındırır ve şu an yoğun olarak kullanılmaz.

IP sorunları, domain konuları ve internet konusunda ihtiyaç duyduğunuz tüm konular için blogumuzda bulunan yazıları inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Sunucu Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Sunucu (Server) Nasıl Çalışır?Sunucu Ne İşe Yarar?Sunucu Çeşitleri Nelerdir?VPS Cloud SunucuVDS ServerDedicated ServerKurumsal ServerSunucu…