IIS Nedir? Nasıl Kurulur?

Günümüzde internet hayatın her alanına etki eden bir faktördür ve olmazsa olmaz hale gelmiştir. İnternetin özellikle son 20 yıl içerisindeki gelişimi oldukça inanılmazdır. İnternet üzerinde var olabilmek de dolayısıyla önemli bir hale gelmiştir. Fakat internet üzerinde varlığınızı kanıtlayabilmeniz için çeşitli gereksinimlere ihtiyaç vardır. İnternetteki varlığınızın oluşabilmesi için öncelikle bir internet sitesine ihtiyacınız vardır. Bu internet sitesini ise bir hosting hizmeti satın alarak kurmanız gerekmektedir. Bu gereksinimler de bizi birtakım terimlere ve birtakım program ve uygulamalara götürmektedir. Oldukça eski bir teknoloji olan IIS, bu konuda ilk adımların atıldığı dönemlerden bize kalan bir mirastır.

 

IIS Nedir?

Temel anlamda evdeki bilgisayarınızı bir web server olarak kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistemin kullanılması daha eski zamanlarda oldukça yaygındı. Fakat günümüzde ufak bir internet sitesinin bile ihtiyaçları oldukça fazla olduğu için bu sistem günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır. Bu sistemi kullanarak Windows tabanlı bir web server kurabilirsiniz. Kuracağınız bu web server üzerinden internet üzerinde aktif olarak rol oynayabilirsiniz.

İnternet sitenizin dünyaya açılması için yalnızca internet bağlantısına sahip olmanız yeterlidir. Kapalı sistem dediğimiz ve internet ile işi olmayan ve birbiriyle bağlantılı bilgisayarlar anlamına gelen bir sistem kuracaksanız, bu yöntem sizin için ideal olabilir. Ölçek anlamında daha büyük bir örnek verecek olursak, hastaneler genellikle bu şekilde kapalı sistem kullanmaktadır.

 

IIS Nasıl Kurulur?

Kurulumu oldukça basit olan bu sistemi esasında Windows işletim sistemi ile birlikte yüklü olarak gelir. Fazladan bir yükleme işlemine gerek olmadığı gibi yalnızca sisteminiz içerisinde zaten var olan bu kurulumu aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır. ISS aktivasyonu için izlemeniz gereken birkaç adım bulunmaktadır. Başlat > Denetim Masası > Programlar > Windows Özelliklerini Aç/Kapat ve açılan pencereden Internet Information Services seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneği işaretledikten sonra tamam veya ok düğmesine basmanız yeterli olacaktır.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra birkaç dakika süren bir aktivasyon işleminden sonra IIS kullanıma hazır hale gelir. Eğer ki internet bağlantınız varsa ve ufak çapta bir internet sitesi tasarlamak istiyorsanız bu yöntemi kullanarak kendinize bir host elde edebilirsiniz. Bu yöntem genellikle proje bazlı işlerde kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak, bilişim ile alakalı bir ödev hazırlarken, bu yöntemi kullanarak hem masraf yapmadan hem de kolay bir şekilde evinizden bütün işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Bu noktada Asp.net bilmek yararınıza olacaktır. Bu konu hakkında bilginiz yoksa araştırmalarımıza şimdiden başlayabilirsiniz. Ufak bir bilgi birikimi ile Windows işletim sisteminin sizlere zaten halihazırda sunduğu bu hizmetleri yalnızca ufak değişikliklerle kullanmaya başlayabilir ve siz de evinizden, küçük çapta hosting hizmeti sunabilirsiniz. Bu noktada unutulmaması gereken tek şey, sunduğunuz bu hizmetin yalnızca kendiniz için yeterli olacağıdır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler