Hreflang Nedir, Nasıl Kullanılır?

Arama motorlarında öne çıkmak, rekabet açısından oldukça önemli bir kritere dönüştü. Sitenizi arama motoruna eklemek kolay olsa da etkin kullanımı için birçok firma gibi personel istihdam etmeye ya da danışmanlık hizmeti almaya ihtiyacınız olabilir. SEO uyumlu içerikler, alan adlarının yazımı gibi popüler konular neredeyse herkesin gündeminde olsa da konuyla ilgili hala bilinmeyen birçok nokta var. Bunlardan biri de hreflang etiketi. Gelin, bu konuyu detaylıca ele alalım.

Hreflang Etiketi Nedir?

Arama motorları, sitenizin hedef kitlesine erişmesinde önemli bir araçtır. Bu araçları en etkin şekilde kullanmak için çeşitli özellikler geliştirilir. Hreflang etiketi bunların arasında çok önemli ama bir o kadar da bilinmeyen bir özelliktir. Özellikle, uluslararası alanda rakiplerinizin bir adım önüne geçmek istiyorsanız, hreflang etiketini kullanmalısınız.

Google, Yandex gibi arama motorları, sayfaların kullanıcının kullandığı dile ve bulunduğu coğrafi bölgeye göre önüne düşürür. Hreflang da arama motorlarının bu özelliği için geliştirilmiş bir etiketleme yöntemidir. Teknik olarak bir HTML bağlantısı ya da bağlantı etiketidir. Arama motorları bu etiket üzerinden sayfanızın dili ve ülke kodu konusunda bilgi edinir. Edindiği bilgiye göre, kullanıcıların önüne doğru sayfanın çıkmasını sağlar.

Google, bir metnin doğrudan çeviri olup olmadığını anlayabilir. Örneğin, İngilizce bir metni birebir Türkçeye çevirerek oluşturduğunuz metinler, SEO kriterleri açısında kopya içerik olarak değerlendirilir. Arama motorlarında kötü performans gösterir. İnternet sitenizin farklı dilde versiyonları varsa bu siteniz için bir risk oluşturabilir. Hreflang kullanımı farklı dillerdeki içeriklerinizin yinelenen metinler olmadığı bilgisini arama motorlarına vererek, sitenizin performansının düşmesini engeller.

Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?

Hreflang etiketi diğer kriterler kadar popüler olmadığı için kullanımı konusunda ciddi eksikler ya da hatalar yapılabiliyor. Öncelikle hreflang etiketinin içerdiği bilgileri inceleyelim.

Hreflang Etiketinde Hangi Bilgiler Bulunur?

Siteniz için hreflang etiketlerini hazırlamadan önce, kullanacağınız dillerin HTML ile uyumlu dil kodlarını bilmeniz gerekir. HTML, bu konuda ISO 639 standartlarını kullanır. ISO 639-1 ile uyumlu çalışır. Bu standartta, her dil için iki harfli bir kod belirlenmiştir. Birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Türkçe: tr
  • İngilizce: en
  • Almanca: de
  • Fransızca: fr
  • Yunanca: el
  • Çince: zh

Hreflang etiketi dil seçeneğinin yanında ülke ya da bölge tanımlanmasını da destekler. Bu konuda ikili harf kodları ile standartlaştırılan ISO 3166–1, alfa ‑ 2 kodlaması ile uyumludur. Yine birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Türkiye: tr
  • İngiltere: gb
  • Almanya: de
  • Fransa: fx
  • Yunanistan: gr
  • Çin: cn

Bu iki kod sayesinde, hreflang etiketi arama motoruna, sayfanın hangi dilde olduğunu ve hangi ülkedeki kullanıcılara hitap ettiğini gösterir. Mesela, sayfanız Almanya’daki Türkleri hedefliyorsa dil kodu olarak “tr” ülke kodu olarak “de” kullanılması, sitenizin istediğiniz kitleye ulaşmasını sağlar.

Hreflang Etiketinin Teknik Kullanımı

İkinci adım olarak, yukarıda verilen bilgilerin teknik olarak nasıl işlenmesi gerektiğini inceleyelim. Teknik olarak hreflang etiketi üç farklı yöntemle yapılabilir:

  1.       HTML etiketleri ile
  2.       HTTP üst bilgi üzerinden
  3.       XML site haritası üzerinden

HTML Etiketleri Kullanımı

HTML etiketleri en yaygın kullanılan yöntemdir. Dezavantajı, etiketi kullanmak istediğiniz her sayfa için manuel giriş yapmanızın gerekmesidir. Öte yandan, kullanımı kolaydır ve herhangi bir hatalı işlemde yalnızca hata yapılan sayfa etkilenir.

Etiketi kullanmak istediğiniz her sayfadaki <head> bölümünün içine doğru bilgi girişini yapmaktır. Temel olarak kullanmanız gereken bağlantı şu şekilde olmalıdır:

<head>

<link rel=”alternate” hreflang=”dil kodu- ülke kodu”

href=”sayfa bağlantısı ” />

</head>

Bu bağlantıda dil kodu bölümünde sayfanızın dilini gösteren kısaltmayı, ülke kodu yerine hedef ülkenizi gösteren kısaltmayı girmelisiniz. Sayfa bağlantısı bölümüne de ilgili sayfanın URL’sini yazmalısınız. Örneğin, hreflang=”tr-de” yazarsanız, sayfanız arama esnasında Almanya’da yaşayan ve Türkçe kullanan kişilerin ekranına düşecektir.

Hreflang etiketi kullanmadığınızda arama motoru kendi algoritmasına göre atama yapacaktır. Eğer, herhangi bir dil hedefiniz yok ise dil kodu yerine “x-default” kullanarak otomatik atamayı engelleyebilirsiniz.

HTTP Üst Bilgi Kullanımı

Etiketi HTML ile ekleyemediğiniz kimi durumlarda, http üst bilgi olarak ekleyebilirsiniz. PDF başta olmak üzere farklı formatta hazırlanan dosyaların birçoğunda HTML kod bloğu yoktur. Bu formatlarda hreflang bağlantısı vermek için HTTP header kullanılabilir.

Örnek bağlantı şu şekilde gözükecektir:

Content- Type: application/pdf

Link: <”pdf’in bağlantı uzantısı”>; rel=”alternate”; hreflang=”tr-de”

HTTP konusunda ayrıntılı bilgi edinmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

XML Site Haritası Kullanımı

XML site haritası üzerinden de hreflang etiketi eklenebilir. Yöntem, uygulamada HTML’ye benzer; fakat tüm linkler için etiket eklenmesi gerektiği için biraz daha uzun ve karmaşık olabilir. Sitede yer alacak tüm eklentilere, <url> içinde yer verilmelidir. Örnek bağlantı aşağıdaki gibi gözükecektir:

<url>

<loc> “site adresi” </loc>

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”tr-de”

“diğer linkler de benzer şekilde sıralanır”

<url>

Önemli bir nokta, hreflang etiketi kullanarak yalnızca dil seçimi yapabilirken, yalnızca ülke seçimi yapamazsınız. Yani sitenizin Türkçe olduğunu belirtebilir, Almanya’da yaşayan Türkçe konuşan kişileri hedeflediğini belirtebilir; ama yalnızca Almanya’da yaşayanları hedeflediğini belirtemezsiniz.

Hangi Durumlarda Hreflang Etiketi Kullanılması Önerilir?

Hreflang etiketi kullanmak bir tercihtir ve kullanım için sınırlama yoktur. Öte yandan, bazı durumlarda bu etiketin mutlaka kullanılması önerilir. Bu durumları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Site içerikleriniz için yoğun şekilde çeviri kullanıyorsanız; çevrilen sitelerden ayrılmak adına etiket kullanılmalıdır.
  • Eğer, uluslararası alanda faaliyet gösteriyorsanız ve internet sitenizde farklı dil seçenekleri varsa, hreflang kullanarak doğru hedef kitleye doğru sayfanın ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aynı ülke içinde farklı dilde konuşan kitleleri hedefliyorsanız, yine doğru kitleye ulaşmak için kullanabilirsiniz.
  • İnternet sitenizi tek bir dilde sunuyor; yalnızca belli alanların kullanıcıların diline uygun çevrilmesini istiyorsanız hreflang size yardımcı olacaktır. Örneğin, bir e-ticaret siteniz var ve yurtdışına da satış yapıyorsa, fiyatların Almanya’dakiler için Avro olarak görünmesi daha etkili olacaktır.

Hreflang Etiketi Eklerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hreflang, henüz hak ettiği kadar popüler bir özellik olmadığı için eksik ya da hatalı kullanımı da yaygındır. Etiketi sitenize eklerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:

  1. Dil ve ülke kodlarını doğru şekilde yazmalısınız. Bunun için yukarıda belirtilen standartları inceleyebilirsiniz.
  2. Bağlantı yazım sıralamasına dikkat etmelisiniz. Bağlantı içinde önce dil yazılır. Eğer ülke belirtmek isterseniz dil kodu arından “-“ ile ayırarak ülke kodunu girmelisiniz. Sıralamayı ters yazarsanız, bağlantı geçersiz sayılır.
  3. Eğer sayfa için Canonical etiket kullandıysanız, yani farklı linkler aynı sayfaya düşülmesini sağlıyorsa, kullanımda dikkatli olmalısınız. Canonical etiketin işaretlediği sayfa farklı ise, bu sayfada hreflang kullanılmamalıdır.
  4. Tek başına ülke kodu kullanamazsınız.
  5. Sayfalar arasında kurulan köprü uyumlu şekilde yapılmalıdır. A’dan B’ye bir bağlantı verildiyse aynı şekilde B’den A’ya da bağlantı verilmelidir.

Hreflang SEO İçin Neden Önemlidir?

SEO, kısaca sayfanızın trafiğini arttırarak performansının optimize edilmesidir. Amaç, daha fazla ve doğru kitlenin sayfalarınızda daha fazla zaman geçirmesidir.

Arama trafiği ile ilgili ayrıntılı bilgi için Aranma Trafiği konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hreflang’ın SEO açısından çok yönlü avantajları vardır. En önemli avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dil ve ülke kodu seçimleri ile sayfanın doğru hedef kitlesine ulaşmasını sağlar.
  • Sayfanın farklı dil versiyonlarının aynı sitede olduğunu, yinelenen içerik olmadığını gösterir.
  • Belli alanlarda dil yapılandırılması ile sayfadan hızlıca kaçışları engeller. Örneğin, farklı bölgelerde ilgili para birimlerinin gözükmesi gibi. 
0 Shares:
Benzer İçerikler