E-posta Nedir? Neden E-posta Adresi Kullanmalıyız?

E-posta, iletilerin internet üzerinden gönderilmesini sağlayan bir araçtır. Metin, dosya, resim veya başka ekler içeren bildirimler bu sayede karşı tarafa iletilebilir. Genel olarak, ağ üzerinden belirli bir kişi ya da gruba gönderilen, bir bilgisayarda depolanan bilgiler bu şekilde alıcıya ulaştırılır.

İşletmenizin ya da web sitenizin reklamını yapmanın en kolay yolu, etkili bir e-posta adresi almaktır. Özellikle insanların yaygın olarak kullandığı Gmail veya Hotmail adresleri ile bu reklamı yapabilirsiniz. Alacağınız bu basit tedbir ile potansiyel müşteri kitlenize işletmenizin profesyonel nitelikte hizmet verdiğini gösterebilirsiniz. Bu sayede insanlar işletmenizle çok daha kolay bir şekilde iletişim kuracaklardır. Şimdi konuyu biraz daha detaylı anlatalım.

E-posta Adresi Nedir?

E-posta iletileri, e-posta sunucuları üzerinden iletilir. Posta hesabınıza giriş yapmak istiyorsanız; geçerli bir e-posta adresi, parola, mesaj göndermek ve almak için kullanılan posta sunucularını girmeniz yeterlidir.

Web posta sunucularının çoğu posta hesabınızı otomatik olarak yapılandırır. Ancak, Microsoft Outlook veya Apple Mail gibi bir e-posta istemcisi kullanıyorsanız, her hesabı manuel olarak yapılandırmanız gerekebilir. Ayrıca, e-posta adresini ve parolayı girmek için gelen-giden posta sunucularını ve her biri için doğru bağlantı noktası numaralarını da girmeniz gerekebilir.

E-posta, özel biçimlendirmeye sahip zengin metinleri desteklemek için geliştirilmiştir ve orijinal e-posta standardı yalnızca düz metin mesajlarını destekler. Normal e-posta mesajları HTML ile desteklenir. E-mail mesajları ile birlikte dosya veya “e-posta ekleri” gönderilebilir. Posta sunucularının çoğu, kullanıcıların her iletiyle birden çok ek göndermesine olanak tanır. Ekler genellikle e-postanın ilk kullanılmaya başladığı dönemde 1 MB ile sınırlıydı. Günümüzde birçok posta sunucusu, 20 MB veya daha büyük boyuttaki e-posta eklerini destekler.

E-mail, ilk olarak Ray Tomlinson tarafından 1971 yılında gönderilmiştir. Bu e-postada “QWERTYUIOP” yazıyordu. O günden bugüne kadar da e-mail sisteminde önemli iyileştirmeler yapılmış olup günümüzdeki modern yapısına kavuşmuştur.

Neden Bir E-posta Adresi Kullanmalıyız? 

İşletme olarak bir e-postaya sahip olmak çok önemli olduğu gibi bireysel kullanıcılar için de e-posta çok etkilidir. Günümüzde hemen hemen tüm platformlara üye olmak için kullanıcıdan bir e-posta adresi talep edilir. Söz konusu platformlarda alışveriş yapmak ya da sistemi kullanmak için geçerli bir e-posta adresinizin kullanılması gerekir. Ayrıca, kullanacağınız tüm platformlarda şifre hatırlatma gibi işlemler için e-posta adresinizi kullanmalısınız.

E-Posta ve Web Posta Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-posta terimi günümüzde hem tarayıcı tabanlı elektronik postaları, hem de tarayıcı tabanlı olmayan elektronik postaları tanımlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. AOL ve Gmail tarayıcı tabanlı elektronik postalar ve Office 365, Outlook ise tarayıcı tabanlı olmayan elektronik postalardır. Ancak, e-postayı tanımlamak için daha önce özel bir istemci ve e-posta sunucusuna ihtiyaç duyan tarayıcı dışı bir program ortaya çıktı. Tarayıcı dışı e-postalar, gelişmiş güvenlik, kurumsal yazılım platformlarıyla entegrasyon ve reklam eksikliği gibi bazı avantajları kullanıcıların hizmetine sundu.

Kurumsal e-posta ne anlama gelir, kurumsal e-posta adresleri neden kullanılmalı öğrenmek istiyorsanız, buraya tıklayarak blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-Postanın Kullanımı Nasıldır?

E-posta farklı şekillerde kullanılabilir. İki kişi veya büyük bir grup insan arasında olmak üzere bir kuruluş içinde ya da kişisel olarak iletişim kurmak için kullanılabilir. Çoğu kişi, meslektaşları veya arkadaşları ya da bireyler ve küçük gruplarla e-posta yoluyla iletişim kurmak ister. Dijital dünyada başkalarıyla iletişim kurmanızı, resim, belge, bağlantı ve diğer ekleri almanızı sağlar. Ek olarak, kullanıcılara kendi programlarında esneklikle iletişim kurmaları için e-mail çok faydalıdır.

E-postayı kullanmanın başka bir yararı da vardır. 2 ya da daha fazla kişi arasında iletişim kurmak için e-posta kullanırsanız, katılımcılara son tarihlere ve zamana duyarlı etkinliklere yaklaşmalarını hatırlatmak ve randevulardan sonra profesyonel takip e-postaları göndermek faydalı olacaktır. Kullanıcılar ayrıca yaklaşan tüm etkinlikleri hızlı bir şekilde hatırlamak veya gruba bir zaman değişikliği bildirmek için e-postayı kullanabilir. Ayrıca, şirketler veya kuruluşlar tarafından çok sayıda çalışana veya müşteriye bilgi iletmek için e-postadan aktif şekilde yararlanılabilir. Temel olarak e-posta, e-posta listesi abonelerine doğrudan pazarlama kampanyaları gönderildiği ve bir şirketin içeriklerinin tanıtıldığı bültenler için de kullanılır.

Şirket maili nedir, şirket maili nasıl açılır öğrenmek için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-postadan, potansiyel müşterileri ödeme yapan müşterilere dönüştürmek için de yararlanılabilir. Örneğin bir şirket, alışveriş sepetindeki ürünleri içeren çevrimiçi müşterilere otomatik olarak e-posta göndermek için kullanılan bir e-posta oluşturabilir. Bu e-posta, tüketicilere sepetlerinde ürün bulunduğunu hatırlatmaya yardımcı olabilir ve ürünler stokta bitmeden bu ürünleri satın almaları için onları teşvik edebilir. Ayrıca, e-postalar müşteri tarafından satın alma sonrası değerlendirmeleri almak için kullanılır. Hizmet kalitesini gözden geçirmek için bir soru ekleyerek anket yapabilirler.

E-Posta Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Günümüzde hemen herkes tarafından kullanılan e-mailin çok önemli avantajları vardır. Bu kapsamda dikkat çekmek istediğimiz avantajları aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Uygun Maliyetli Olması

E-posta, kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan bir iletişim mekanizmasıdır. İnternet bağlantısı bulunan her ortamdan e-mail hizmeti alınabilir. Karşı tarafa mesaj iletilirken herhangi bir kâğıt kullanımı söz konusu olmadığı için e-mail kullanımı çevre dostu bir uygulamadır.  

Basit ve Hızlı Bir Sistemdir

Tüm e-posta platformları, kullanıcıya kolay ve pratik şekilde kullanabileceği bir panel sunar. Bunun yanında minimum gecikme süresi sayesinde mailler saniyeler içinde karşı tarafa ulaştırılabilir.

Toplu Gönderme Hizmeti

Aynı mail çok sayıda kişiye aynı anda gönderilebilir. Bunun yanında önemli mailler arşivlenerek ilerleyen süreçte tekrar kullanılıp alıcılara tekrar gönderilebilir. Toplu mail gönderme, e-ticaret faaliyetlerinde ve ofis çalışmalarında da yaygın olarak kullanılan ve işlerin hızlı şekilde yürütülmesini sağlar. 

E-posta Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

E-posta kullanmanın çok önemli avantajları olsa da dezavantaj sayılabilecek bir kısım tehditleri de söz konusudur. Bu kapsamda değinebileceğimiz hususları aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Kişisellik Daha Azdır

E-mail, diğer iletişim araçlarına nazaran daha az kişisel bir araçtır. Örneğin bir kişi ile iletişim kurmak istediğinizde yüz yüze görüşmek ya da telefonla onu aramak çok daha etkili olabilir.

Yanlış Anlamalara Meydan Verebilir

E-posta, beden dili ve ses tonu olmadan kullanılan bir iletişim aracı olduğundan bir kısım yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Bunun yanında, e-mail adresini yetkisiz kişilerin kullanımı da söz konusu olabilir. E-posta adresinin çalınması ya da kullanıcı adı ve şifrenin ele geçirilmesi durumunda hukuki anlamda sorun yaşanacak gelişmeler meydana gelebilir.

Outlook Mail Kurulumu ve Ayarları

Spam Mesajların Ortaya Çıkması

Son günlerde e-posta dünyasında karşılaşılan en önemli olumsuzluk spam mesajlardır. İstenmeyen reklamlar ve spam mesajlar kullanıcıyı rahatsız ettiği gibi virüs de taşıyabilir. Bu da kullanıcının etkili bir kontrol mekanizması ile sistemi kullanmasını gerektirir.  

Bilgi Yüklemesi

Aynı anda birçok kişiye e-posta göndermek çok kolay olduğundan, aşırı bilgi yüklemesi olabilir. Birçok modern işyerinde, çok fazla bilgiyi taşımanın gerekli olduğu ve bir e-postanın önemli olup olmadığını söylemenin imkânsız olduğu önemli bir sorundur. Ayrıca, e-postanın organizasyon ve bakıma ihtiyacı vardır. Tatilden döndüğünüzde, gelen kutunuzda yüzlerce açılmamış e-posta bulduğunuzda bu durum sizi rahatsız edebilir.

Virüsler

Aygıtlarda virüsleri dolaştırmanın birçok yolu vardır. E-posta virüslere girmenin ve aygıtlara bulaşmanın yaygın yollarından biridir. Bazen bir posta aldığınızda, ekli bir belgeyle birlikte gelen virüs olabilir. Ayrıca, e-postaya tıkladığınızda ve ekli bağlantıyı açtığınızda virüs sisteme bulaşabilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler