Windows PowerShell

Tüm dünya genelinde son ve sıradan kullanıcıların en çok tercih ettiği işletim sistemi olan Windows, birçok özelliği ile tatmin edici bir görünüm çizmektedir. Özelleştirme ve kişiselleştirilmiş ayarlar konusunda ortalama düzeyde bir işletim sistemidir ve bu sayede hem alt düzey kullanıcılar için kafa karıştırıcı değildir hem de orta seviye kullanıcılar için fena olmayan bir yönetim ve kontrol sistemine sahiptir. Fakat üst düzey kullanıcılar için Windows işletim sisteminin derinliklerine girmek ve köklü değişiklikler yapmak bazı noktalarda güçtür. Bu da haliyle üst seviye kullanıcıların daha çok Linux tarafına kaymasına neden olur. Çünkü Linux tabanlı işletim sistemlerinde hareket alanı sınırsıza yakındır. Windows PowerShell ile alakalı detaylı bilgiyi sizler için anlattık.

Windows PowerShell Nedir

Shell (Kabuk) Kavramı

Yukarıda bahsettiğimiz, değişiklik ihtiyacını karşılayan aracı uygulamalara shell adı verilmektedir. Shell, bir grafik arayüzü olabileceği gibi, komut istemi şeklinde de karşımıza çıkabilir. Esas amaç kullanıcıların özgürlük alanını genişletmek ve çeşitli özelleştirmeleri mümkün kılmaktır. Örnek verecek olursak Windows işletim sisteminde herkesin rahatlıkla kullanabileceği shell sistemi, arka plan, tema, pencere kenar renkleri gibi ayarların değiştirilebileceği ayarlar menüsü olarak kabul edilebilir. Benzer şekilde “çalıştır” kısmına “cmd” yazarak açtığımız komut istemi sayfası da daha yüksek seviyedeki kullanıcılar için shell görevi görür. İşte Windows PowerShell, adından da anlaşılacağı gibi bu aracı uygulamanın geliştirilmiş halidir.

Tanımı ve İşlevi

Bu aracın ortaya çıkış sebebi, Windows’un üst düzey kullanıcılar için yetersiz kalmasından kaynaklıdır. Windows bu açığını kapatmak için de Windows PowerShell uygulamasını geliştirmiştir. En yalın haliyle komut isteminin geliştirilmiş hali diyebiliriz. Bu uygulama yardımı ile Windows içerisindeki hemen her alanda değişiklikler ve özelleştirmeler gerçekleştirilebilir. Otomasyon sistemleri, Windows PowerShell üzerinden rahtlıkla ayarlanabilir. Web master’lar için de ideal bir sistemdir. Aynı zamanda üst düzey kullanıcıların Windows kullanma sayısını da arttırmaya yardımcı bir unsurdur.

2006 yılında piyasaya sürülen Windows PowerShell, oldukça başarılı bir şekilde geriye dönük uyumluluğa sahiptir. Çoktan desteği kaldırılmış olan Windows 7, Vista ve Server 2003 gibi işletim sistemlerinde sorunsuz çalışmaktadır. Yeni nesil Windows işletim sistemlerinde ise fabrika çıkışı yüklü olarak gelmektedir.