TFTP Nedir?

Bilgisayar sistemleri için dosya transferleri son derece önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni, dosya transferi esnasında dosyaların bozulabiliyor olması ve aynı zamanda transfer esnasında kötü niyetli üçüncü kişilerin bu transferleri gözlemlemesi, dosyalara ulaşabilmesi ve dosya içeriklerini değiştirebilmesi ihtimalleridir. Hele ki gizli kalması gereken, önemli paylaşımlar gerçekleştiriliyorsa, dosya transfer protokolünüzü düşünerek seçmelisiniz. Önemsiz dosya aktarım protokolü olarak Türkçeleştirebileceğimiz TFTP de sık kullanılan bir dosya aktarım protokolüdür. İngilizce açılımı ise “Trivial Transfer File Protocol” şeklindedir.

TFTP

TFTP

Tanımı ve İşlevi

1982 yılında ortaya çıkarılan ve kullanılmaya başlanan bu protokol, eski bir teknolojidir ve günümüzde kullanımı yaygın değildir. Günümüzde daha çok FTP protokolü tercih edilmektedir. Bunun sebebi daha güvenli olmasıdır. Fakat yine de TFTP, bazı sistemlerin açılışında gerekli olan dosya transferlerini sağlaması nedeniyle karşımıza çıkmaktadır. En önemli özelliği ise hızlı bir transfer işlemi sağlamasıdır. Önemsiz dosya protokolü isminin verilmesinin nedeni ise güvenli olmayışıdır. Herhangi bir güvenlik önlemi yoktur fakat buna karşılık oldukça hızlıdır. Özellikle küçük boyutlardaki dosyaların transferi için son derece tatmin edici sonuçları bulunmaktadır.

Ağ üzerinde UDP protokolünü kullanarak veri transferi sağlayan TFTP, 69 numaralı portu kullanmaktadır. Kullanım esnekliği olarak pek yeterli değildir ve basit işlemler için tercih edilmelidir.

Avantajları ve Dezavantajları

En önemli avantajı, daha önce de değindiğimiz gibi hızlı olmasıdır. Transfer işleminin oldukça hızlı gerçekleştirilmesini sağlar ve bu sayede zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Network cihazlarının yapılandırma dosyalarının transferi için ideal bir seçenektir, bu alanda benzersiz bir performansa sahiptir ve bu nedenle tercih edilebilir. Kullanım kolaylığına sahiptir ve Windows ve Linux işletim sistemi üzerinde üçüncü bir yazılım kullanılarak çok rahat bir şekilde işlevini yerine getirebilir. Son olarak da teknik anlamda FTP protokolünün kullanılamadığı yerlerde bir kurtarıcı rolü oynar.

En büyük dezavantajı ise elbette güvenli olmayışıdır. Herhangi bir garantör sistemi yoktur ve bu nedenle kullanım esnasında dikkat edilmesi gerekir. Yalnızca basit işlemler, yani dosya aktarımı ve dosya transferi gerçekleştirebilir. Bunun haricinde dosya silme, düzenleme, değiştirme gibi işlevleri yerine getiremez. Bu özelliği, gelişmiş sistemler kullanan veya arayan kişiler için önemli bir dezavantajdır. Son olarak kimlik doğrulaması istemez, bu da güvenlik açısından ciddi bir olumsuzluktur.