SSL Nedir?

İnternet dünyasında sıklıkla duyulan bir terim olan SSL, bir internet adresi sahibi olanların hiç de yabancı olmadığı ifadelerden bir tanesidir. İnternet adresinin güvenilir olup olmadığını açıklayan SSL, tüm dünyadaki web sitesi sahipleri tarafından önemsenir.

SSL nedir? Güvenli giriş katmanıdır. Alışveriş sitelerinde bulunması zorunlu olan bu özellikle beraber, alıcı ve site arasında güvenli bir ilişki hedeflenir. SSL ile korunan internet adreslerinde, girilen kredi kartı bilgileri ya da şifreler herhangi bir şekilde üçüncü kişilerin eline geçmez. Bu sistemin çalışması için server desteği sağlayan sunucuda bir sertifikanız olmalıdır.

SSL Sertifikası Özellikleri

  • Sertifika sahibi kurumun unvanı,
  • Sertifika sahibinin açık anahtarı,
  • Sertifikasının seri numarası ve son kullanma tarihi,
  • Sertifika veren kurumun elektronik imzası

Sertifika Nasıl Alınır?

Sertifika özelliğini kullanabilmek için sertifikaya sahip olmanız gerekir. Bu sertifika ücretli olarak alınır. Bazı hosting firmaları, bu sertifikayı size ücretsiz olarak sunabiliyor. Sertifikayı satın alma konusunda internet üzerinde pek çok site sizlere yardımcı oluyor. Bu sitelerin sunduğu hizmetlerden yararlanarak sertifikayı elde edebilirsiniz. Dünya çapında bilinen sitelerden SSL sertifikası alabilirsiniz. Sertifikayı almadan önce fiyat seçeneklerini karşılaştırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü her firmanın hizmet fiyatları değişiklik göstermektedir.

SSL’in Özellikleri Nelerdir?

Server ve internet tarayıcısı arasındaki işlemleri şifreleyen sertifika üçüncü şahıslar tarafından yapılacak olan kötü niyetli kullanımın önüne geçer. Sertifika standart biçimde bir algoritma üzerine kurulmuştur. Size verilecek olan sertifika ile beraber internet adresinizin başında artık https protokolü yer alır.

SSL Nasıl Çalışmaktadır?

SSL sistemi kodlama sistemi üzerinden hizmet verir. Bu kodlama üzerinde iki anahtar yer almaktadır. Ve bu anahtarlar, birbirleri ile mükemmel bir uyum içerisinde çalışır. Kullanılan anahtarlardan bir tanesinin kilitlediği bir veriyi sadece diğer anahtar açabilir.

Sertifika tarafından ortaya çıkan bu anahtarların bir tanesi sizde kalır. Diğer anahtar ise sizinle bağlantı kuracak olan kişilere gönderilir. Böylece çift yönlü bir koruma sağlanır. Diğer platformlardan sizin sitenize ulaşmak isteyen kullanıcılar elindeki public key ile size güvenilir olduğunu gösterir. Sertifika, 40 bit veya 128 bit arasındaki bir değerde şifreleme sisteminden yararlanır. Bu değer, kullanılan Sertifikanın türüne göre değişebilir.