SSH Nedir?

İki makine arasında kurulan bağlantılarda en büyük sorun her zaman için güvenlik olmuştur. Başta şifrelenmemiş işlemler olmak üzere birçok farklı nedenden dolayı güvenlik zafiyetleri ortaya çıkmaktadır. Bu da kötü niyetli üçüncü kişilerin rahatlıkla trafiği izlemesine ve bilgileri görüntüleyebilmesine neden olmaktadır. Bu da elbette istenmeyen bir durumdur. Yaygın olarak kullanılan bir bağlantı türü olan Telnet’te de bu problem mevcuttur. Giden ve gelen bağlantılar şifrelenmediği için yalnızca birbirini tanıyan kişiler arasında, önemsiz işler için kullanılmaktadır. İşte SSH bu duruma bir çözüm niteliğindedir ve güvenlik sorununu ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.

SSH Nedir?

SSH Nedir?

Teknik Özellikleri

Bağlantı için SSH kullanmak, güvenliğiniz açısından daha faydalı olacaktır. Açılımı Secure Shell ola bu uzak yönetim protokolü, Telnet’ten farklı olarak özel bir şifreleme yöntemi kullanmaktadır. İşlev olarak ise Telnet ile aynı amaca yöneliktir. Uzaktan kontrol, görüntüleme ve yönetme amacı ile kullanılmaktadır. Şifreleme tekniği sayesinde uzaktaki sunucuya hem giden hem de gelen veriler ayrı ayrı şifrelenir. Bu sayede üçüncü kişiler tarafından gelebilecek olası bir saldırı veya bilgi izleme durumuna karşı önlem alınmış olur. Alınan bu önlem sayesinde etkili ve güvenli bir şekilde bağlantı sağlanmış olur.

Tüm işletim sistemleri için kullanılabilir bir sistemdir ve kullanım açısından da son derece basittir. Terminal pencereleri aracılığı ile uzaktaki makineler ile rahatlıkla bağlantı kurulabilir ve yönetme gerçekleştirilebilir. Bu işlemler ev kullanıcıları tarafından kullanılabileceği gibi iş amaçlı da kullanılabilir. Örneğin bir yazılım için destek sağlayan firmalar genellikle uzaktan bağlantı için bu tarz güvenli bir protokol kullanmaktadırlar. Olası bir problemde hızlı bir şekilde müşterinin bilgisayarına bağlanarak sorunu ortadan kaldırmaktadırlar.

Çalışma Şekli

Üç farklı şifreleme sistemi sayesinde maksimum güvenlik sağlayan SSH, bu özelliği ile büyük beğeni toplamıştır. Simetrik, asimetrik ve hashing olmak üzere şifreleme yöntemleri bulunmaktadır. Kendine has bir istemci – sunucu modeli bulunmaktadır ve bu şifreleme yöntemlerinin etkili bir şekilde kullanılması için bu modeli kullanır. Varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışmaktadır. Bu ayar daha sonrasında değiştirilebilir. Etkili algoritmalar sayesinde şifreleme işlemi karmaşık bir şekilde gerçekleştirilir ve bu sayede kırılması neredeyse imkânsızdır.