php.ini Nedir?

Bir web sitesi sahibi olduğunuzda, öğrenmeniz gereken birçok farklı kavram da hayatınıza girmektedir. Bunlardan biri de php.ini dosyasıdır. Ufak boyutlara sahip olan bu dosya, sunucunuzdaki php ayarlarını yapabilmenize imkân tanır. Sıradan düzende php.ini ayarlarını bir kez yapmanız yeterlidir. Daha sonrasında bu ayarları güncellemenize veya sürekli kontrol etmenize gerek kalmaz. Şayet sunucunuza yeni bir yazılım kurulumu gerçekleştirdiğinizde, yazılımın gerekliliklerine bağlı olarak php.ini dosyası üzerinden php ayarları ile ilgili çeşitli değişiklikler ve güncellemeler yapmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda birkaç basit adımla ayar kontrollerinizi ve değişikliklerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Php.ini Dosyası

Php.ini Dosyası

Düzenleme Nasıl Gerçekleşir?

Bu dosya üzerinde değişiklik yapabilmeniz için öncelikle dosya içerisine giriş sağlamanız gerekiyor. Bunu da ssh ile sunucuya bağlanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bağlantı için girilmesi gereken komut “nano /usr/local/lib/php.ini” şeklindedir. Bu komutu çalıştırdıktan sonra karşınıza php.ini dosyasının içeriği gelecektir. Birinci satırdan itibaren dosya içeriği görüntülenir. Daha sonrasında değişiklik yapmak istediğiniz kısım hangisiyse bunu Ctrl+W kombinasyonu ile arama gerçekleştirerek bulabilirsiniz. Değişiklik yapılan genel kısımlardan örnek verecek olursak aşağıdaki gibidir.

  • max_execution_time
  • safe_mode
  • memory_limit
  • register_globals
  • magic_quotes_gpc

Sıraladığımız bu özellikler ve daha birçok özellik üzerinde etkili ve basit bir şekilde değişiklik gerçekleştirebilirsiniz. Ctrl+W kombinasyonundan sonra arama kısmına değiştirmek istediğiniz özelliği yazmanız ve aratmanız yeterlidir. Örneğin max_execution_time değerini 60 olarak değiştirmek istiyorsanız komut satırında ilgili kısımdaki rakamsal değeri 60 olarak değiştirmeniz ve akabinde Ctrl+X kombinasyonu ile işlemi kaydetmeniz yeterli olacaktır. Böylelikle bu değer 60 olarak değiştirilmiş olur.

Yapılan değişikliklerin uygulanması ve hayata geçmesi için elbette kaydetmek birincil koşuldur ve ikincil koşul olarak da sunucuyu yeniden başlatmanız gerekir. Daha sonrasında değişiklikler aktif olacaktır. Sunucuyu yeniden başlatmak için de “/etc/init.d/httpd restart” komutunu yazıp enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Sunucunuzun yeniden başlatma işlemi tamamlandıktan sonra yaptığınız değişiklikler aktif olarak kullanılabilir duruma gelir. Bunu el ile kontrol ederek de doğrulayabilirsiniz. Değişiklik işlemlerinizi, yeni bir komut satırı eklemeden, yalnızca var olan rakamlar ve komutlar üzerinde değişiklikler yaparak gerçekleştirmeniz, php.ini dosyanızın sağlıklı çalışması açısından oldukça önemlidir.