Perl Nedir?

Gün geçtikçe teknolojinin değişimine bağlı olarak yazılım sistemlerinde ve temel unsurlarda da değişimler ve gelişimler meydana gelmektedir. Elektronik cihazlar için başlıca gereklilik olan yazılım dilleri, günden güne sayısını arttırmakta ve gelişim göstermektedir. İşte PERL de bir programlama dilidir. İlk olarak 1987 yılında, NASA’da sistem yöneticisi olarak görev yapan Larry Wall tarafından geliştirilmiştir. Açık kaynak kodludur ve tamamen bağımsızdır. Daha çok Unix sistemlerinde kullanılsa da, bütün işletim sistemlerinde kullanma imkânının bulunduğu bir dildir. C ile benzerlik göstermektedir.

PERL Avantajları

PERL Avantajları

En önemli avantajı, çok sayıda hazır modülün internet üzerinde bulunmasıdır. Bu sayede bir program geliştirirken her şeyi en baştan dizayn etmek gerekmez. Daha önceden hazırlanmış dizinleri alarak zamandan büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. CPAN (Comprehensive Perl Archive Network) olarak adlandırılan sistem üzerinden birbirinden farklı birçok PERL modülü edinebilirsiniz. Yorumlayıcı bir dil olmasından kaynaklı, web server üzerinde çalışması son derece keyifli ve konforludur. Etkili bir şekilde çalışma ve geliştirme yürütebilirsiniz.

Windows ve Mac üzerinde kullanmak istiyorsanız, PERL Client adı verilen aracı programı kullanmanız gerekecektir. Bunun haricinde Unix tabanlı bir işletim sistemine sahipseniz, PERL yüklü halde gelecektir ve direkt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Kodlama açısından spesifik alanlarda oldukça faydalı bir dildir. Aynı zamanda dinamikleri basit ve etkilidir.

PERL Nasıl Öğrenilir?

Türkiye açısından en büyük dezavantajı ise Türkçe kaynak bulunmamasıdır. Ne yazık ki ülkemizde bu dili bilen ve üzerinde çalışma yürüten pek fazla kişi yoktur. Bu nedenle araştırmalarınızı yaparken İngilizce kaynaklardan yararlanmak durumunda kalacaksınız. Temel seviyede İngilizce bilgisi ile zaman içerisinde halledilebilir bir problemdir. Dil ile ilgili eğitici içeriğe http://learn.perl.org adresinden ulaşabilirsiniz. Site içerisinde temel ve ileri seviye eğitimlerin yanı sıra hızlandırılmış eğitim kitapları da bulunmaktadır. Öğrenme aşaması için oldukça engin bir kaynak sunmaktadır. Temellerini bu şekilde atarak düzgün bir şekilde öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.

Kurulumunu yaptıktan sonra, ne kadar eğitim alırsanız alın elbette takıldığınız yerler olabilir. Böyle bir durumda programın içerisinde bulunan yerleşik bir kaynakçadan yardım alabilirsiniz. Bu kaynakçaya ise terminal ekranından “perldoc” komutunu çalıştırarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca http://perldoc.perl.org adresinden de bu kaynaklara ulaşabilirsiniz.