PDO Nedir?

Sürekli gelişen ve değişen teknolojiye bağlı olarak bilişim alanında kullanılan diller, terimler, arayüzler ve programlar da değişkenlik göstermektedir. Özellikle programlama, kodlama veya web tasarım gibi konular söz konusu olduğunda bu değişkenlikler son derece hızlı gerçekleşebilmekte. Eski teknolojilerin tedavülden kalkması veya artık o kadar sık kullanılmaması ile birlikte hayatımıza giren terimlerden biri de PDO’dur. PDO Nedir? En yalın haliyle PDO, son derece sade ve tutarlı çalışma şekliyle dikkat çeken bir PHP eklentisidir. Oldukça pratik bir arayüz olarak yaygın kullanıma sahiptir. Açılımı da PHP Data Objects şeklindedir. Türkçeye PHP Veri Objeleri/Nesneleri şeklinde çevrilmektedir. Yoğun bir şekilde nesneye dayalı programlama işlevlerinin kullanıldığı bir arayüzdür.

PDO Nedir?

PDO Nedir?

Sade ve pratik kullanımı ile birçok bilgisayar meraklısının dikkatini çekmeyi başarabilmiştir. Belirli arayüzlere sahip birbirinden farklı birçok veri tabanı sürücüsü desteklemektedir. Bunlar arasında Cubrid, FreeTDS, Interbase 6, IBM DB2, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, SQLite 3, SQLite 2, SQL Azure, ODBC v3, Oracle Call Interface, MySQL 3.x, 4.x ve 5.x, IBM Informix Dynamic Server ve Sybase sayılabilir. Bu özelliği ile birçok farklı kategorilerden kullanıcıya ulaşmayı başarabilmektedir. Üstelik ilerleyen dönemlerde daha başka bir veri tabanı sistemine transfer yapmak istediğinizde içeriklerinizin tamamını temelli olarak değiştirmenize gerek kalmaz. PDO ile kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Elbette değişiklik nedeniyle küçük de olsa bazı oynamalar yapmanız gerekecektir fakat genel anlamda işleri oldukça kolaylaştıran bir sistemdir.

Güncel bir şekilde çalışma gerçekleştirebileceğiniz bu arayüz üzerinden bütün işlemlerinizi yönetebilirsiniz. PDO ile veri tabanları arasında bağlantı kurmak mümkün. Bunun için PDO sınıfını tanımlarken DSN ile hangi veri tabanına bağlanmak istediğinizi belirtmeniz gerekmekte. Daha sonrasında diğer kısımlara da kullanıcı adı ve şifre girerek işlemi tamamlayabilirsiniz. En temel olarak ihtiyaç duyulabilecek özellik bu şekilde basit bir işlemle ortadan kalkabilir. Bu gibi pratik özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda nesne tabanlı bir sisteme sahip olması da son derece hayatı kolaylaştıran bir unsur. Bu nedenle kullanım oranı hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Ayrıca PDO, veri tabanı tarafından desteklenmeyen içerikleri manipüle etmeye veya benzetmeye çalışmaz.