Nginx Nedir?

Web dünyasındaki büyük problemler; web sunucuların ihtiyaçları karşılama konusunda yetersiz kalması, kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik alanlarında da yine beklentileri karşılamaması veya stabil olmaması olarak sıralanabilir. Oldukça temel ve zaruri olan bu ihtiyaçların karşılanması açısından NGINX son derece başarılı bir web sunucu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2004’ten bugüne aktif olarak birçok kişinin kullandığı bir sunucudur. İlk çıkarıldığında http web servisi olarak kullanılmaktadır fakat aradan zaman geçtikçe ters vekil sunucusu, http yük dengeleyicisi, IMAP, POP3 ve SMTP alanlarında da oldukça etkili hizmet vermeye başlamıştır. Bu kadar çok tercih edilmesinin arkasında yatan sebep de elbette üstün performansa sahip olmasıdır.

NGINX Nedir?

NGINX Nedir?

NGINX Çalışma Şekli

Sıradan düzende bir web sayfasını görüntülemeye çalıştığınızda, tarayıcınız ilgili web sayfasının sunucusuna bir istek yollar ve sunucu web sayfası için belirlenmiş olan sayfaları bulur ve cevap verir. Bu şekilde web sayfası görüntülenmiş olur. Anlattığımız bu işleme thread denmektedir ve web sitesi için her işlemde ayrı ayrı thread oluşturulur. Bu da bazı durumlarda aşırı yoğunluk olmasına ve dolayısıyla aksaklıklara neden olmaktadır. Bu soruna bir çözüm niteliğinde olan NGINX, daha farklı bir çalışma prensibine sahiptir.

Eşzamansız ve olay güdümlü bir mimariye sahip olan NGINX, her istek için ayrı ayrı thread oluşturmaz. Bunun yerine worker process adı verilen sistem içerisinde tek thread’den gelen istekler yönetilir ve iş yükü sanal olarak azaltılır. Çok aşamalı bir süreçtir ve gelen isteği tek thread olarak alması, sonrasında kendi içerisinde işlemleri bölüştürmesi sayesinde yoğunluk olduğu zamanlarda yaşanan kilitlenme durumlarına neden olmaz. Özel olarak bir saldırı gerçekleşmediği sürece NGINX için fazla yükü kaldırmak son derece kolaydır.

NGINX Faydaları

Yukarıda bahsettiğimiz bu özellikler sayesinde öncelikle hız açısından son derece etkili bir web sunucusudur. Özellikle trafiğin fazla olduğu online alışveriş siteleri gibi siteler için ideal bir seçenektir. Standart sistemden farklı olan bu çalışma şekli sayesinde eşsiz bir performans sunmaktadır ve birçok probleme son derece başarılı çözümler sunmaktadır. Üstelik kaynak tüketimi açısından da verimlidir. Trafik arttıkça performans artar, trafiğin olmadığı zamanlarda da buna bağlı olarak düşer. Yani her zaman için optimal performansta çalışan, verimliliği yüksek bir sistemdir.