Marka Tescil Prosedür ve Süreçleri Nelerdir?

Marka tescil başvurusu için işlemlere başlanmadan önce, markanın ibare olarak tescil ettirmek istenilen eşya/hizmetler için tescilli olup olmadığı araştırılır, bu süreç ön araştırma süreci olarak nitelendirilmektedir.

Ön araştırma benzerlik açısından yapılır. Kelimenin tescil edilip edilemeyeceği anlamı taşımamaktadır. Ön araştırma süreci ardından marka danışmanlık hizmeti alınan firma tarafından hizmet sahibinden bir takım evrakların temini istenmektedir. Bu evraklar markanın gerçek veya tüzel kişi olma durumuna göre değişkenlik göstermektedir. İstenilen evraklar ise şu şekildedir.

  • Marka Tescil başvurusunda bulunan firma evrakları (kişi ise kimlik fotokopisi),
  • Markanın bir logosu mevcut ise logonun bir örneği,
  • Marka başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu (TPE Hesaplarına),
  • Danışmanlık hizmetinin alındığı firmaya/kişiye verilmek üzere vekaletme örneği.

Bu evraklar ile birlikte marka başvurusu Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır. Başvuru işlemi sonrasında TPE tarafından marka sahibine bir marka başvuru takip numarası iletilmekte olup, kısa süre ardından bu numara bir evrak ile doküman haline getirilmektedir.

Marka incelenmesi ve 3 aylık askıda tutulma süreci ardından herhangi bir sorun tespit edilmemesi ile markanın onaylandığı bilgisi alınır. Bu aşamada hizmet sahibi TPE hesaplarına Marka Tescil Evrağı düzenleme bedelini ödenmesi istenir ve marka bu aşama itibariyle tescil edilerek, tescil evrağı marka sahibine iletilmektedir.

Sürecini yukarıda incelediğimiz Marka Tescil hizmetimizin detaylarına Natro üzerinden de ulaşabiliriz.