HTTP Nedir?

Çok az bile olsa internet kullanan herkesin mutlaka görmüş olacağı http, “Hyper Text Transfer Protocol” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye “üstün metin transfer protokolü” olarak çevrilmektedir. İnternet ortamında bilginin düzenli ve sağlıklı bir şekilde taraflar arasında aktarılmasından sorumlu kısımdır. Var olan dijital bilgiyi kullanıcıya ulaştıran yoldur. Bireysel internet kullanımı ilk olarak ortaya çıktığından bu yana kullanılmaktadır ve http olmadan herhangi bir bilgiyi internet üzerinden görüntüleyebilmek mümkün değildir. Bu nedenle oldukça temel ve olmazsa olmaz bir rolü bulunmaktadır. Günümüzde web tarayıcılar, http ibaresini alan isimlerinin başına otomatik olarak eklemektedir.

Çalışma Prensibi

En yalın haliyle bu kısaltmanın görevi, sunucu ile iletişimi ve bağlantıyı sağlamaktır. Bilgiyi talep eden kullanıcının hangi kapsamda giriş izni sağlayacağı ve neleri görüntüleyebileceği http yardımı ile gerçekleşir. Bir web sitesine bağlanmak istediğinizde bu protokol sayesinde bağlantınız direkt olarak sunucuya ulaşır ve bu sayede güvenli bir şekilde bağlantı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda üye girişi gerektiren web sitelerinde kullanıcı adı ve parola bilgileriniz bu protokol üzerinde kaydedilir ve şifrelenir. Bu şekilde doğru bilgileri girdiğiniz anda oturum açma işleminiz de sıkıntısız bir şekilde gerçekleşir.

İstek ve cevap kavramlarına dayalı bir iletişim biçimidir. Web tarayıcınız aracılığı ile internet sitelerine her girdiğinizde, esasında web sitesi sunucusuna bir istekte bulunmuş oluyorsunuz. Site sunucuları da otomatik olarak bu isteği yanıtlayarak siteye erişmenizi sağlıyor. İsteğin yanıtlanması da yukarıda da belirttiğimiz gibi http aracılığı ile gerçekleşiyor.

90’lı yıllardan bu yana yaygın ve kesin olarak kullanılan bu teknoloji, yoğun araştırmalar sonucu bilim insanları tarafından ortaya çıkarılmıştır. İlk kullanım amacı sadece verilerin güvenli bir şekilde taşınması iken zaman içerisinde kendi içerisinde evrilerek bir iletişim aygıtına dönüşmeyi başarabilmiştir. Sizinle web site sunucusu arasında kesintisiz bir bağlantı kurulurken aynı zamanda daha önceden belirlenmiş kurallar ve komutlar da devreye girmektedir. Web sitelerini, bu kurallar dâhilinde görüntüleyebilmektesiniz. Bazı içeriklere erişim engeli konması veya herhangi bir ön koşula bağlı olarak sınırlı erişim verilmesi gibi işlemler de bu protokolün konusudur.

Örneğin : https://www.natro.com