Web sayfalarında baz durumlarda karşılaşılan hatalardan biri olan 403 hatası bir HTTP durum kodu hatasıdır. Farklı isimlerle karşımıza çıkabilen bu hatada önemli olan nokta 403 sayısının varlığıdır. Benzer hatalardan bazıları 403 Forbidden, Error 403, 403 Erişim Engellendi şeklindedir. Bu hatalar temelde aynı veya benzer sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda ilk yapılması gereken hatanın nereden kaynaklandığının bulunmasıdır. 404 hatasına kıyasla daha nadir görülmektedir. En temel sebebi ise kullanıcıların erişim izni olmayan bir adrese girmeye çalışmasıdır. Bu da genellikle bilinçsiz bir şekilde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda eğer kullanıcı iseniz yapabileceğiniz pek fazla bir şey yoktur. Çünkü bu hata neredeyse her zaman sunucu tarafından kaynaklanır. Eğer çok büyük çapta olmayan bir web sayfasında bu hatayı alıyorsanız bu durumu web sayfası sahiplerine bildirebilirsiniz. Eğer iletinizi görürlerse sorun hakkında bir çözüm üretebilirler.
Her ne kadar kullanıcı kaynaklı olmasa da her ihtimale karşı birkaç kullanıcı kontrolü gerçekleştirmekte fayda var. HTTP 403 hatasını aldığınızda öncelikle girmeye çalıştığınız URL’nin bir uzantı ile bittiğinden emin olun. Sonunda uzantı yoksa bu hatayla karşılaşma ihtimaliniz vardır. İkinci olarak tarayıcınızın çerezlerini temizleyebilirsiniz. Eğer kullanıcı oturumu açılan bir web sayfası ise oturum açtığınızdan emin olduktan sonra bir daha deneyebilirsiniz. Son olarak da devlet engeli durumlarında da HTTP 403 hatası ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda eğer zararsız olduğundan emin olduğunuz bir web sayfası ise VPN kullanarak siteye erişim sağlamayı deneyebilirsiniz.
Webmasterlar için de yapılacak birkaç farklı işlem bulunmaktadır. Öncelikle hata alınan URL’nin aktif olduğundan emin olun. Güncel durumda geçersiz hale gelmiş bir URL hakkında bu sorunu yaşıyorsanız bu URL’nin arama sonuçlarında çıkmaması için bir SEO güncellemesi gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü kullanıcılar arama motoru aracılığı ile URL’ye ulaşmaya çalışıyorsa bu noktada arama sonuçlarında çıkmaması gereken bir adres bulunuyor anlamına gelir. Web sunucunuzun güncel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Dosya ve klasör izinlerinin doğru şekilde ayarlandığından emin olunuz. Çözümü için dosya izinlerini 755 değeri girerek güncelleyebilirsiniz. Son olarak tüm bu işlemlere rağmen sonuç alamıyorsanız hizmet sağlayıcınızla irtibata geçebilirsiniz.