FreeBSD Nedir?

İşletim sistemi denince birçok kişinin aklına sadece Windows veya Mac OS gelse de esasında birbirinden farklı birçok işletim sistemi bulunmaktadır. Özellikle üst düzey kullanıcılar için Windows veya Mac OS, hareket alanının görece sınırlı olduğu, yetersiz sistemlerdir. Bunun yerine Unix tabanlı işletim sistemleri tercih edilmektedir. Unix tabanlı işletim sistemlerinden en çok bilineni de elbette Linux’tur. Linux dışındaki diğer işletim sistemleri de genellikle Unix’in değişiklikler yapılmış kopyaları şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İşte FreeBSD ile benzer işletim sistemleri arasındaki farklılık burada ortaya çıkmaktadır. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir, Linux tabanlıdır fakat özgün bir şekilde geliştirilmiştir ve temel dinamiklerine kadar tamamen özgün bir işletim sistemidir. Bu özelliği nedeniyle tercih edilmektedir.

FreeBSD Nedir?

FreeBSD Nedir?

Kullanım Alanı

Hem profesyonel kullanıcılar için hem de ev kullanıcıları için aynı anda tatmin edici özellikler sağlayabilen FreeBSD, üç farklı türe sahiptir.

  • Yüksek performans sunan FreeBSD, ev kullanıcıları için ideal tercihtir. Basit kullanımı ve yeterli seviyedeki güvenlik önlemleri ile ev kullanıcısı için zahmetsiz bir kullanım sunar.
  • NetBSD, daha çok amaca yönelik bir işletim sistemidir. Oldukça basit ve sade bir tasarımı vardır. Genellikle laboratuvar ortamında gerekli ve belirli işlemlerin yapılması için tercih edilmektedir.
  • OpenBSD ise hiçbir güvenlik açığı barındırmayan bir işletim sistemidir. Bu özelliği ile yine firmalar tarafından tercih edilmektedir. Kusursuz güvenlik arayan bankalar, exchange firmaları veya bilişim şirketleri tarafından tercih edilmektedir.

Her birinin ortak noktası kolay kullanım sağlamasıdır. Hem özgürlük alanının geniş olduğu hem de kullanımın sadeleştirilmiş olduğu bir işletim sistemi olarak çok sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir. BSD harflerinin açılımı “Berkeley Software Distribution” şeklindedir.

Kurulumu

Son derece basit kuruluma sahiptir. Resmi internet siteleri olan http://www.pcbsd.org adresinden “download” kısmından indirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonrasında Rufus veya muadili bir program aracılığı ile ISO dosyasını USB belleğe yazdırın. Dilerseniz CD veya DVD de kullanabilirsiniz. Daha sonrasında standart işletim sistemi yükleme adımlarını izlemeniz gerekecektir. BIOS ayarlarını “first boot device” olarak ayarladıktan sonra, eski yazılımınızı silmeden FreeBSD kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.