DoS Nedir?

Bilgisayar sistemlerinin ilk ve en önemli adımlarından biri de elbette kodlamadır. Bize monitör aracılığı ile görüntü olarak ulaşan her bilgi esasında bir kod bütününden meydana gelmektedir. Bu kodlar aracılığı ile bilgisayar sistemlerine tam olarak ne yapmaları gerektiği konusunda komutlar verilmektedir. İşte DOS dediğimiz de bu kodlar üzerine dayalı bir işletim sistemidir. Resmi olarak Microsoft tarafından geliştirilmiştir ve tam adı Microsoft Dik Operating System (MS-DOS) şeklindedir. Microsoft tarafından satışı gerçekleştirilen ilk yazılımdır ve günümüzdeki bilgisayarların görsel özelliklerinden tamamen uzaktır. Görüntü olarak günümüzde kullanılan cmd komut sayfasıyla eştir. Siyah bir ekran üzerine komutlar ve kodlar yazabileceğiniz bir sayfa gibi düşünebilirsiniz. İlk işletim sistemleri bu şekildeydi ve işlevsel olarak da günümüzdekiyle kıyaslanamayacak derecede zayıf kapasitelere sahiplerdi.

Dos Nedir?

Dos Nedir?

Geçmişten Günümüze Gelişimi

İşletim sistemi kodlama üzerine kurulunca, doğal olarak bu işletim sistemini kullanabilmek için de kod bilgisine haiz olunması ilk kural olarak karşımıza çıkmaktadır. Verimli bir şekilde DOS kullanabilmek için kod bilginizin üst seviyede olması gereklidir. Bu nedenle bireysel ve günlük kullanıcı için bir şey ifade etmeyen bir kavramdır. Bu işletim sistemi daha çok profesyoneller ve yazılım geliştiricileri tarafından kullanılmaktaydı. Nitekim zaman içerisinde Microsoft tarafında gelişmeler yaşanmış ve geliştirilmiş Windows işletim sistemleri ilerleyen dönemlerde piyasaya sürülmüştür. Böylelikle teknik bilgi sahibi olunmadan da rahatlıkla bilgisayar kullanımı mümkün kılınmıştır. Bu da internet, bilgisayar ve teknoloji dünyası açısından son derece önemli bir ayrıntıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü günümüzde DOS işletim sistemi kullanılmamaktadır. Yalnızca Windows içerisinde bir taban olarak kullanılmaktadır ve spesifik komutları vermek için komut ekranı aracılığı ile ulaşılabilmektedir. Bu işlemler de genellikle işinin ehli kişiler tarafından ihtiyaç duyulan işlemlerdir.

Komut Sistemi

Tüm bunlara rağmen yine de DOS kullanmak istiyorsanız, bu işletim sisteminin kabul edeceği kodları bilmeniz gerekmektedir. Sıralı bir kod listesine ise internet üzerinden yapacağınız “DOS komutları” veya “MS-DOS komutları” araması yeterli olacaktır. Bu kod listelerinde hangi kodun hangi amaçla kullanılacağı belirtilmektedir. İhtiyacınıza veya ilgilendiğiniz kısımlara göre bu komut satırlarını inceleyebilirsiniz.