Backup Nedir?

İster sıradan bir internet kullanıcısı olun ister site sahibi olun, her zaman için dijital ortamda verilerinizin kaybolma ihtimali aklınızın bir köşesinde bulunmalıdır. Geri dönüşü olmayacak şekilde verilerin kaybolması,, hem maddi hem de manevi bir zayiata neden olacaktır. Bu da elbette istenmeyen bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için izlenebilecek en mantıklı yol ise yedekleme almaktır. Günümüzde akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflar veya mesajlaşmalarınız bile anında kayıt altına alınarak yedeklenebilmektedir. Daha sonrasında olası bir problemde bu yedekleri geri çekerek bütün verilerinize kavuşabiliyorsunuz. İşte bu yedekleme işleminin web sayfaları için kullanılan terimi “backup” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Backup Nedir?Faydaları Nelerdir?

Yedekleme işlemi gerçekleştirmenizin en faydalı yanı elbette bir kasko görevi görüyor olmasıdır. Olası bir problemde, en son yedeklemenize rahatlıkla ulaşarak bütün site verilerinizi kolayca geri alabilirsiniz. Bu nedenle hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda dolaylı olarak sizi, düzenli ve özenli bir internet kullanıcısı olmaya iter. Bunun da dijital ortamda her anlamda faydasını görebilirsiniz.

Yedekleme Sıklığı

Web sayfanızın içeriğine göre backup alma sıklığınızı belirleyebilirsiniz. Kullanıcı girişi olan, ziyaretçi sayısı ve içerik miktarı fazla olan web siteleri için her gün yedekleme işleminin gerçekleştirilmesini önermekteyiz. Bunun haricinde daha ufak çaplı ve içeriklerin sabit kaldığı sitelerde haftada bir gibi bir yedekleme sıklığı yeterli olacaktır. Hatta blog gibi içerikleri elle girdiğiniz bir siteniz varsa, yalnızca içerik ekledikten sonra yedekleme almanız yeterli olacaktır.

Nasıl Yapılır?

Yedekleme işlemi son derece basittir. Günümüzde oldukça önemli, ihtiyaç duyulan ve sıklıkla yapılan bir işlem olduğu için hosting firmaları da bu konu üzerine ağırlık vermektedir. Bu nedenle yönetim paneli üzerinden backup işlemi rahatlıkla yapılabilir. cPanel veya Plesk Panel olarak bilinen paneller içerisine yönetici girişi sağladıktan sonra, yedekleme kısmından yedeklemenizi anında yapabilirsiniz. İşlemin %100 olarak tamamlanmasını beklemeniz yeterli olacaktır. Daha sonrasında yine bu kısımdan eski yedeklemelerinize ulaşabilirsiniz ve olası bir veri kaybı riskinde, verilerinizi etkili bir şekilde tekrar kurtarabilirsiniz. WordPress gibi sistemler için de çeşitli eklentiler aracılığı ile yedekleme işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu noktada güvenilir bir eklenti sahibi seçmeniz yeterli olacaktır.