AJAX Nedir?

Web sitesi tasarımları ve araçları her geçen gün daha da gelişmektedir. Yıllar boyunca yaşanan problemler, geri bildirimler ve yapılan iyileştirmeler sonucu kusursuza doğru bir yolculuk içerisindedir web dünyası. Elbette gelişiminin henüz ortalarındadır ve bu nedenle birtakım araçlar geliştirilerek kullanıma sunulmaktadır. Bu araçlardan birisi de Ajax olarak karşımıza çıkar. Bir web sitesi için kullanılabilirlik ve pratiklik özellikleri son derece önemlidir. Özellikle hızlı bir şekilde işlem gerçekleştirip siteden ayrılmak veya site içerisinde başka alanlarla ilgilenmek isteyen kullanıcı için bu durum daha da önemli hale gelmektedir. Ajax da bu anlamda site kullanımını kolaylaştıran ve pratik hale getiren tekniklerden biridir.

Ajax nedir?

Ajax nedir?

Özellikleri

Açılımı “Asynchronous JavaScript and XML” olan Ajax, Türkçeye “Eşzamansız JavaScript ve XML” olarak çevrilebilir. Birçok programlama dili ile birlikte çalıştırılabilen ve genellikle uyum problemi yaşamayan bir tekniktir. Esas amacı, web sayfası üzerinde yalnızca kullanıcının ihtiyacı olan bölümü sunucudan isteyerek bütün sayfanın yeniden yüklenmesini engellemektir. Bu da kullanıcı açısından oldukça kıymetlidir. Günümüzde birçok farklı web sayfasında kullanılmakta olan bir tekniktir ve siz farkında olmasanız bile hayatınızı kolaylaştırır. Esasında Ajax’ın değerini, Ajax kullanılmamış bir web sitesine girdiğinizde anlarsınız. Ufak bir işlem için bütün sayfa öğelerinin yeniden yüklenmesi hem zaman kaybıdır hem de sinir bozucudur. Bu nedenle küçük gibi görünse de esasında oldukça elzem bir görevi vardır. Bu nedenle de adından sıklıkla bahsettirmektedir.

Kullanım Alanları

Aklınıza gelebilecek her sanal projede kullanabileceğiniz Ajax daha çok iletişim formu gönderme, il, ilçe, şehir vb. öğelerin seçildiği butonlar, listeleme ve kontrol ekranları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Farkındaysanız hepsi birbirinden bağımsız öğeler olmasına rağmen tek bir ortak noktaları bulunmaktadır; genel site ziyareti amacından bağımsız ara öğeler olmaları. Bu nedenle bu öğelerde değişiklik veya görüntüleme yaparken tüm sayfanın yeniden yüklenmesi son derece yersizdir ve hiçbir kullanıcı tarafından istenen bir durum değildir.

Benzer şekilde online destek sistemlerinde veya site içerisindeki anlık mesajlaşma kısımlarında da kullanılmaktadır. Kullanım açısından çok karmaşık değildir ve yazılım bilginiz belirli bir seviyede ise rahatlıkla öğrenebilir ve kullanabilirsiniz.