403 Forbidden Hatası Nedir?

Bilgisayar teknolojilerinde eskiden bugüne her zaman için birçok hata kodu, hatanın farklı sebepleri ve çözümleri bulunuştur. Günümüzde de en çok hata ile karşılaşılan alanlar web sayfalarıdır. İşletim sistemi hataları geçmişe kıyasla çok daha aza indirgenebilmiştir. Bunun nedeni belirli bir sistemin devamlı olarak geliştirilerek sorunsuz hale getirilmesinin daha kolay olmasındandır. Öte yandan web sayfaları için aynı durum söz konusu değildir. Bir hata ne kadar eski olursa olsun günümüzde karşılaşılma ihtimali her zaman bulunur. Çünkü bir web sayfasında hataya neden olabilecek unsurlar arasında web server, hosting, admin ve kullanıcı olmak üzere dört farklı kol bulunabilir. Hatta bu hata kaynakları daha da çoğaltılabilir. Bu nedenle günümüzde web sayfaları ile ilgili hatalarla karşılaşıldığında öncelik her zaman hatanın kaynağını bulmaktan geçer. Sıklıkla karşılaşılan 403 Forbidden hatası birçok sebebe bağlı olabilmektedir.

403 Forbidden Hatası

Hemen hemen tüm web geliştiricilerinin karşılaştığı bu hata, farklı sebeplerden ortaya çıkabilir. En genel iki sebebi ise hatalı dosya veya klasör izinleri ve .htaccess dosyası ayarlarında meydana gelen sistematik yanlışlıklar veya eksikliklerdir. Genel anlamda web sayfası sorunlarında ilk bakılması gereken nokta .htaccess dosyası olmalıdır. Bu dosyadaki problemler direkt olarak web sayfalarının hata vermesine neden olur. Bu nedenle dosyanın kontrolünü sağlayınız. Proje dizininde gizli bir dosyadır ve bu nedenle daha önce görmemiş veya dikkat etmemiş olabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle dosyayı bulun ve bir yere yedeğini aldıktan sonra dosyayı silin. Sildikten sonra web sayfasına hatasız ulaşabiliyorsanız sorun .htaccess dosyasından kaynaklanıyor demektir. Bu durumda yönetici paneline giderek ayarları sıfırlayıp kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Yaygın sebeplerden diğeri de web sayfanızın dosyalarında izinlerin yanlış ayarlanmış olmasıdır. Bunu tespit etmek için de öncelikle FTP istemcisi kullanarak internet sayfanızın dosyalarına ulaşın. Hosting hesabınızın root kısmına giriş yapın. Web sayfası dosyalarını içeren klasöre sağ tıklayarak dosya izinleri kısmına ulaşın. Sayısal değer olarak 755 sayısının girilmesi gerekmektedir. ayarı bu şekilde değiştirdikten sonra yalnız klasörlere uygulansın seçeneğini işaretleyerek değişiklikleri kaydedin. Bu şekilde 403 Forbidden hatasından etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.