C Dili Nedir?

Teknolojik cihazların üzerinde tahakküm kurmaya ve komut vermeye yarayan bir takım kod bütünlerine, programlama dili denmektedir. Bu diller aracılığı ile makinelere tam olarak ne istediğinizi anlatabilir ve emir verebilirsiniz. Bu sayede makinenin asıl üretim amacı olan işlevsellik, başarılı bir şekilde yerine getirilmiş olur. İşte C de bu dillerden biridir. Dünya genelinde neredeyse en popüler olan ve en çok kullanılan programlama dilidir. Temelleri ilk olarak 1972 yılında Bell Labs’ta, Dennis Ritchie ve Brian Kernighan tarafından atılmıştır ve geliştirilmiştir. Geliştirme işlemi, ismi neredeyse kimse tarafından bilinmeyen, çoğunuzun da duymadığından emin olduğumuz “B” dilinden geliştirilmiştir. İsmi de bu nedenle C olarak belirlenmiştir. Bu noktada aynı zamanda B diline bir saygı ve ithaf da bulunmaktadır.

C Dili Nedir?

C Dili Nedir?

Kullanım Alanları ve İşlevi

Bu programlama dilinin en sık kullanıldığı yer, firmware ve taşınabilir uygulamalardır. Bu ikisi için de C kullanarak programlama işlemi gerçekleştirmek son derece verimli olacaktır. Yapı itibarıyla son derece kullanışlıdır. Bu programlama dili, yüksek seviyeli ve genel amaçlı olarak kullanılmaktadır. Yüksek seviyeli olmasından kaynaklı, günümüzde de hâlâ en çok kullanılan dillerden biridir. Bu kadar eski bir tarihte yazılmış bir dilin günümüzde hâlâ bu denli sık kullanılıyor olması da hayranlık uyandıran bir durumdur. Bu dilin önemine bir örnek vermek gerekirse, tüm dünyada büyük bir etki yaratmış ve yazılımcıların yüksek oranda kullandığı Unix işletim sistemi, C programlama dili kullanılarak yazılmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi C kullanılarak yazılabilecek programların sınırını çizmek oldukça zordur. Bu nedenle C için, son derece geniş kullanım alanı olanı neredeyse hiç sınırlaması olmayan bir dildir diyebiliriz.

C Öğrenme Yolları

Son derece zengin bir dil oluşundan kaynaklı, öğrenmesi de doğal olarak zahmetlidir ve vakit almaktadır. Bu nedenle dili öğrenmeye karar verirken kararlı olmanızda ve süreç esnasında sıkılsanız bile vazgeçmemenizde fayda var. Bu dili öğrenmek için ise başlangıç aşamasında internet üzerinde bulunan bilgileri kullanabilirsiniz. Arama motorları üzerinden yapacağınız araştırmalar sonucunda temel bilgileri öğrenebilir, biraz pratik yapabilirsiniz. Daha sonrasında ise bulunduğunuz şehirde bulunan kapsamlı bir kitabevine giderek C programlama dili üzerine yazılmış kitaplardan birini alabilirsiniz.