WordPress Sitelerde SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

SEO, internet üzerinden aktif faaliyet gösteren her web sitesi için bir ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk halini almıştır. Tüm web sitesi yönetici ya da sahipleri arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak ister. WordPress tabanlı web sitelerinin bu sonuç sayfasında üst sırada yer alması için de SEO ayarlarının yapılması gerekir. Bunun yapmak için de karmaşık kod satırları ya da ayarlarla uğraşmanız gerekmez. SEO konusunda ön plana çıkmış eklentileri kullanarak bu ayarları son derece pratik şekilde yapabilirsiniz.

WordPress SEO Nedir?

WordPress tabanlı web sitelerinin arama motorlarında üst sırada yer alması için url, içerik, kategori, site hızı ve güvenlik alanlarında bir kısım çalışmaların yapılması gerekir. Bunun yanında uygun eklentiler kullanılarak da gerekli optimizasyon sağlanabilir.

WordPress tabanlı web sitelerinin SEO çalışmaları diğer yazılımlı web sitelerine nazaran çok daha kolaydır. Çünkü WordPress, hem ara yüzü hem de gelişmiş altyapısı ile en çok kullanılan web sitesi kurulum aracıdır.

WordPress Tabanlu Web Sitelerinin SEO Ayarı İçin Neler Yapılmalıdır?

Arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak web sitesinin trafiğinin yüksek olması ve günümüz şartlarına uygun bir dönüşüm gerekir. Aşağıda yer alan adımları uygulayarak SEO ayarlarınızı pratik şekilde yapabilirsiniz.

SEO Uyumlu Temalar Seçin

Yukarıda da değindiğimiz gibi WordPress uyumlu web sitelerinin SEO ayarları son derece kolay ve basittir. SEO uyumlu temaların kullanımı, SEO’ya olumlu katkı sağlayacaktır. Bu temalar belirlenirken sektöre yönelik ihtiyaçların da göz önünde bulundurulması gerekir. Uygun, SEO uyumlu bir tema seçimi, arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almanıza destek olacaktır. WordPress tabanlı web sitesinde kullanılan temanın SEO uyumlu olduğunu anlamak için aşağıdaki incelemeyi yapabilirsiniz.

  • Yükleme hızlı olmalıdır.
  • Temanın kullanıcının deneyimlerine uygun olması gerekir.
  • Tema yapısal verilere uygun olmalıdır.
  • Eklentiler ile uyumlu olması için temanın yanı sıra, web sitesi haritası da eklenmelidir.

Görsellerin Optimizasyonunu Sağlayın

Google tarafından son dönemde yapılan güncellemeler incelendiğinde site hızının, SEO puanını da etkilediği görülür. Site hızını en çok etkileyen faktörler arasında da web sitesindeki görseller başta gelir. Özellikle yüksek boyuttaki görsellerin sıkıştırılması ya da yeniden boyutlandırılması gibi tedbirler web sitesi hızını artırabilir. Alacağınız bu tedbir, aynı zamanda yükleme süresini de kısaltacaktır. Doğal olarak web sitesi hızı artacaktır. Web sitenizdeki görselleri sıkıştırmak için kullanabileceğiniz eklentileri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Short Pixel
  • Smush
  • ReSmush Pro

Google Search Console’dan Yararlanın

Web sitenizin SEO ayarlarının ideal şekilde yapılmasını istiyorsanız Google’ın imkânlarından yararlanmanız da size yardımcı olacaktır. Google Search Console kullanımı ile kapsam, site haritası, sorun, performans ya da bağlantı raporları hakkında çeşitli analizler yapabilirsiniz.

WordPress Güvenlik Eklentilerini Kullanın

SEO uyumlu bir WordPress web siteniz olsun istiyorsanız, güvenlik eklentilerinin kullanımına da dikkat etmeniz gerekir. Çünkü rakip siteler ya da kötü niyetli kişilerin siber saldırılarına karşı gerekli tedbirleri almalısınız. Bu tedbirleri almamanız halinde web sitenizin değer kaybetmesi sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Güvenlik kapsamında kullanacağınız popüler güvenlik eklentilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • All In One WP Security
  • Wordfence
  • iThemes Security
  • Sucuri Security

Etiket ve Kategori Kullanın

Web sitesinin kullanımında site içeriklerinin kategorilere bölünmesi gerekir. Bunun yanında içeriklerde kullandığınız etiketler ile web sitenizi SEO uyumlu hale getirebilirsiniz. Sitede yer alan içeriklerin kategorilere ayrılması, ziyaretçilerin deneyimine de olumlu katkı sağlayacaktır.

Site İçi Linklemeler Yapın

WordPress SEO ayarlarının yapılmasında site içi linklemelere özel önem verilmesi gerekir. Site içi linkler, web sitenizde yer alan içerikler arasında köprü vazifesi görür. Alacağınız bu tedbir, googlebotların da doğru sinyal almasını sağlayacaktır. Kullandığınız doğru anahtar kelimeler ve iç linklemeler, sitenizin trafiğini artırarak SEO’ya olumlu katkı sağlayacaktır.

Site Hızını Optimize Edin

Site hızı SEO ayarlarında özellikle irdelenmesi gereken bir konudur. Hız konusunda gerekli yetkinliğe sahip olmayan web siteleri Google tarafından geri plana atılır. Arama sonuç sayfasında en üstte yer alan siteler en hızlı web siteleridir. Site hızını optimize etmek adına kullanabileceğiniz eklentileri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • WP Fastest Cache
  • WP Rocket
  • W3 Total Cache
  • LiteSpeed Cache

WordPress SEO Eklentilerinden İstifade Edin

SEO ayarlarında atlanmaması gereken önemli noktalarından biri de SEO eklentilerinin kullanılmasıdır. SEO eklentileri, web sitesinin içerikleri hazırlanırken size editörlük yapar. Bu anlamda sizlere yardımcı olacak elentiler şunlardır.

  • Yoast SEO
  • Rankh Math

URL Yapıları Arasından SEO Uyumlu Olanları Kullanın

Google, içerisinde anahtar kelimelerin yer aldığı SEO uyumlu URL yapılarını dikkate alır. Arama motoru sonuç sayfasında da bu url yapıları yer alır. URL yapınızın Google’ın istediği şekilde olması, SEO ayarlarınızın daha pratik şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

Web Sitenizi İndekse Açın

WordPress web siteleri ilk kurulumunun yapıldığı zaman index ayarı noindex olarak işaretlenmiş olabilir. Bu durumdan dolayı web sitesinin trafiğinde önemli oranda düşüş yaşanabilir. Web sitenizi indekse açtığınızda kısa süre içerisinde web sitesi trafiğinde de artış yaşandığını görebilirsiniz.

WordPress SEO Ayarları için Kullanılabilecek Eklentiler Nelerdir?

WordPress SEO ayarları yapılırken eklentilerden istifade etmek çok önemlidir. Aşağıdaki başlıklarda yer alan SEO eklentilerinden istifade etmeniz, SEO ayarlarının yapılmasında sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Rank Math SEO

WordPress tabanlı web sitelerinin SEO ayarlarını yapmak her ne kadar kolay olsa da size rehberlik edecek güçlü eklentilere ihtiyacınız vardır. Bu kapsamda yaygın olarak kullanılan eklentilerin başında “Rank Math SEO” gelir. Söz konusu uygulama, pratik şekilde SEO ayarlarını yapmanızı sağlar.

Rank Math SEO, bir yandan içeriklerinizin optimize edilmesini sağlarken SEO uyumlu olması konusunda da size destek olur. Sizlere birçok özellik sunan bu eklenti ile rakiplerinizle çok daha kolay bir şekilde yarışabilirsiniz. Rank Math SEO eklentisinin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Site haritasının oluşturulması
  • İçerik optimizasyonunun yapılması
  • Robots.txt dosyasının oluşturulması
  • Site içi SEO analizinin yapılması
  • 404 monitor kontrolünün sağlanması
  • Global SEO ayarları ile ilgili gerekli ayarlamaların yapılması
  • Kategori ve etiket ayarlarına destek olması
  • Breadcrump
  • Bölgesel SEO ayarlamalarının yapılması
  • Sayfa, kategori ve yazıların index ayarları
  • Şema ayarlamaları

LiteSpeed Cache

Bu eklenti sitenizin hızlı yüklenmesine destek olan bir eklentidir. Sitenin istenen standartlarda açılmıyorsa, kullanıcılar ve googlebotlar tarafından geri plana itilebilir. Bu da arama motoru sıralamasında geriye düşmenize neden olur. Bu eklenti, sitenizin hızlı şekilde açılmasını sağladığı gibi optimizasyon işlemlerinin de sağlıklı şekilde yapılmasını sağlar. Söz konusu eklentinin özellikleri şunlardır.

  • Sitenin hızlı şekilde açılması için ön bellekleme yapar.
  • Görsel optimizasyon sağlar.
  • CSS sıkıştırma işlemini yapar.
  • Sayfa optimizasyonunu sağlar.
  • Lazy load işleminin yanı sıra Javascript sıkıştırma için de etkilidir.

Shield Security

Bu eklenti web sitesinin güvenliğinin sağlanması için kullanılır. SEO ayarlarınızı yaparken sitenin güvenliğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Söz konusu eklentinin aşağıdaki özellikleri sayesinde bu işlevi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Web sitesine giriş esnasında iki faktörlü doğrulama uygulamasına geçebilirsiniz.
  • Web sitesine üye olan kullanıcıların denetlenmesi ve eylemlerinin incelenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Site içerisindeki virüslü dosya, tema ya da eklentileri tamir edebilirsiniz.
  • WordPress paneline giriş URL’sini bu eklenti ile değiştirebilirsiniz.

AMP Mobil Uyumluluk

Google tarafından yapılan son güncellemeler incelendiğinde şirketin mobil uyumluluk konusuna ayrıca önem verdiği görülür. Mobil uyumluluğun sağladığı avantajlar şunlardır.

  • Kullanıcı memnuniyetini artırır.
  • Sıralamayı yükseltir.
  • SEO’ya olumlu katkı sağlar.

Table Of Contents

Kullanıcıların istifadesi için web sitesinde kullandığınız içerikler uzun olabilir. Söz konusu içeriklerde kullandığınız başlıkların kullanıcılara rehberlik etmesini sağlamayı düşünebilirsiniz. Bu eklentiyi kullandığınızda kullanıcı başlıkları seçerek yazı içerisinde dolaşabilir. Hazırladığınız yazılar ne kadar uzun olursa olsun bu eklentiyi kullanabilirsiniz.

Redrection

Web siteniz büyüdükçe yönetmek de doğal olarak zor olacaktır. Bu büyümeden kaynaklı olarak 404 bağlantılarla karşılaşabilirsiniz. Bu bağlantılarla karşılaşan kullanıcı derhal web sitesini terk eder. Bu eklentiyi kullandığınızda kullanıcıların siteyi hemen terk etme oranını düşürebilirsiniz.

Realy Simple SSL

Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların karşısına çıkan “güvenli değil” uyarısı, sitenin itibarını düşüren bir durumdur. SEO açısından sitenin SSL olması çok önemlidir. Bu eklentiyi kullanarak SEO ayarlarınızı SSL sertifikasına uygun şekilde yapabilirsiniz. Alacağınız bu tedbir, pratik şekilde rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar.  

Smush

Web sitenizde çok sayıda görsel varsa, bu görsellerin yüklenmesi esnasında yavaşlama söz konusu olabilir. Bu da doğal olarak site hızını düşürür. Siteniz hem çok hızlı açılsın hem de görseller yer kaplamasın istiyorsanız bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Ayrıca bu eklenti ile görselleriniz bozulmadan gerekli optimizasyonu da yapabilirsiniz.

Wordpres SEO Ayarları için Öneriler Nelerdir?

Sonuç olarak WordPress SEO ayarlarında eklentilerden istifade etmek çok önemlidir. Bunun yanında genel anlamda dikkat etmeniz gereken hususları genel değerlendirme anlamında aşağıda bulabilirsiniz.

  • SEO uyumlu ve özgün içerikler kullanmak
  • Dikkat çekici başlıklardan istifade etmek
  • Meta etiketlerinin kullanımı
  • Odak ve yardımcı anahtar kelimelerden yararlanmak
  • Sitenin URL yapısının anahtar kelimelere odaklı olması
  • Doğal backlinklerin elde edilmesi
  • Site hızının optimize edilmesi
  • Site güvenliğinin önemsenmesi
  • Gereksiz sayfa bağlantılarından uzak durulması
  • Site haritasının oluşturulması
  • Google araçlarını kullanarak web sitesinin analizinin yapılması

Web sitesi sahipleri ya da yöneticilerinin en çok önem vermesi gereken konuların başında SEO ayarları gelir. Siz de konu ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız Natro’yu takip edebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler