WordPress Eklenti Rehberi: WP Plugins Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde kullanıcı beklentilerini kusursuzca karşılayan siteler, aynı zamanda internette en fazla trafik alanlar olmaktadır. Bazı geliştiriciler, site içeriklerini kullanıcı beklentilerine uygun hale getirmek için kendi araçlarını üretme yoluna gider. Ancak WordPress tabanlı sitelerde kullanıcı deneyimini optimum düzeye çıkarmak için eklentilerden faydalanmak yeterlidir. Sizin için hazırladığımız rehber aracılığıyla “WP plugins nedir, ne işe yarar, nasıl ve hangi amaçlarla kullanır?” sorularına kapsamlı yanıtlar bulabilirsiniz.

WordPress Plugin Nedir?

WordPress Plugin ya da dilimizdeki karşılığı ile WordPress eklentisi, bir siteyi fonksiyonel açıdan geliştirmek için kullanılan küçük boyutlu yazılımlardır. Eklentiler, site sahiplerinin kod bilgisine gerek kalmadan kullanıcılarına daha iyi deneyimler sunabilmelerini sağlar. WordPress tarafından kullanıma sunulan dijital depoda, farklı amaçlara uygun olarak tasarlanmış 50 binin üzerinde eklenti mevcuttur. Onaylı eklentilere ek olarak üçüncü parti eklentilerin sayısının da bir hayli fazla olduğunu belirtmekte fayda var.

WP Plugins, PHP programlama dili kullanılarak üretilir. Eklentinin hangi görevleri yerine getireceğine ve kullanıcısına hangi olanakları sunacağına bağlı olarak içeriğinde CSS, HTML, JavaScript kodları bulunabilir. Eklenti oluşturmak için ağırlıklı olarak WordPress Plugin API’den faydalanılır. Ancak eklenti geliştirmek amacıyla farklı editörler de tercih edilebilir.

WordPress eklentilerinin büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak indirip internet sitenizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bazı eklentileri siteye yükleyebilmek için belirli miktarda ödeme yapmak gerekir. Bu tür eklentiler, premium veya ücretli gibi isimlerle anılır. Ücretsiz eklentiler ile ücretli versiyonları birbirinden ayıran en önemli özellikleri, işlevsellikleridir. Ücretsizler genelde belli başlı özelliklere sahiptir; ancak istisnalarla da karşılaşabilirsiniz. Ücretli WordPress eklentileri ise kullanıcılarına çok daha fazla sayıda işlev ve özelleştirme esnekliği sunar.

Bir eklentinin boyutu sağladığı fayda ile doğru orantılıdır. Yani özellikleri ve özelleştirilebilme seçenekleri ne kadar fazla olursa, yüklendiği sunucuda kaplayacağı yer de o kadar artar. Tabii bu artış hiçbir zaman hosting paketinde yetersizliğe veya sitenin performansında düşüşe neden olacak kadar kritik değildir.

WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar?

Eklentilerin ne işe yaradıklarını anlamak için öncelikle nasıl çalıştıklarını bilmekte fayda vardır. WordPress eklentileri, sitenizin işlevselliğini artırmanıza veya halihazırda kullanımda olan özelliklerini geliştirmenize olanak tanır. Üstelik bu kazanımı, temel dosyalarda değişiklik gerektirmeden yaparlar. Eklentiler, kaynak koduna bağlanmak için WordPress API tarafından sağlanan erişim noktalarını kullanır. Erişim noktalarının görevi, eklentinin işlevlerinin gereken zamanlarda aktif/pasif konuma getirilmesidir.

Eklentiler sayesinde ekstra kod yazmaya zaman harcamadan sitenize WhatsApp paylaş butonu, Google çeviri gibi özellikler dahil edebilirsiniz. Başka bir eklenti ile ziyaretçilerinize çok daha fazla sayıda sosyal medya paylaşım seçenekleri sunabileceğiniz gibi iletişim formlarının kullanışlılığını da artırabilirsiniz. E-ticaret siteniz varsa, müşterilerinize ödeme esnasında yardımcı olması veya onların canlı iletişim olanağından yararlanabilmeleri için sitenize eklenti yükleyebilirsiniz.

Bazı plugin çeşitleri, satış grafiğinizi yükseltmenize de yardımcı olabilir. Örneğin, dikkat çekici görsellere sayfalarda yer vermek için slider eklentisi kullanabilirsiniz. Bir başkası ile sitenizi ziyaret eden kullanıcıların e-posta aboneliğine katılımını kolaylaştırabilirsiniz. Böylece kampanyalarınızı klasik yöntemlere nazaran çok daha zahmetsizce geniş kitlelere duyurma imkanı bulabilirsiniz. Hatta dilerseniz eklentiler yardımıyla anketler oluşturup kullanıcı beklentileri ile ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

En iyi WordPress slider eklentilerini öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Birçok WordPress eklentisi sitenin ön ucunda kullanıcı deneyimini yükselten değişiklikler yapılmasına olanak tanır. Bunlara ek olarak arka planda çalışıp site yöneticisinin işini kolaylaştıran eklentilerin sayısı da oldukça fazladır. Site yönetimini pratik hale getiren eklenti türleri, veri arızası durumunda yedekleme almayı otomatik hale getirebilir. Arka planda çalışan eklentiler ayrıca bozuk bağlantıları taramanıza, A/B testleri yapmanıza, sitenizi bakım moduna almanıza yardımcı olur.

WordPress Eklenti Çeşitleri Nelerdir?

WordPress eklentileri, ücretli ve premium olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ancak eklentileri, üstlendikleri görevler bakımından çok daha detaylı biçimde sınıflandırabilmek mümkündür. Bu açıdan bakıldığında günümüzde en fazla kullanılan WordPress plugin çeşitleri şunlardır:

SMTP Eklentileri

WordPress tabanlı sitelerde, eklenti kurmadan da e-posta gönderebilirsiniz. Ancak bu işlem, büyük ihtimalle varsayılan konumundaki PHP kodu ile yapılır ve kronik bir sorunun tetiklenmesine yol açabilir. Zira PHP kodu ile gönderimi yapılan e-postalar genelde spam klasörüne düşer. Haliyle alıcı tarafından hiç görüntülenmeden silinme ihtimali yüksektir. SMTP eklentisi ise bu sorunu ortadan kaldırır. Yani sitenizden istemciler tarafından kullanılan protokolle aynı biçimde e-posta gönderebilmenize imkan sağlar.

Site Haritası Eklentileri

Site haritaları, arama motorlarının internet sitenizin dizinlerini algılamalarına yardımcı olmaları açısından önemlidir. Ayrıca kullanıcı tarafından da hedef sayfaya erişim konusunda alternatif bir yol niteliği taşırlar. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen eklentiler, site haritasının XML formatında ve hatasız biçimde oluşturulabilmesini mümkün kılar.

Güvenlik Eklentileri

Güvenlik eklentileri, WordPress tabanlı sitelerde kullanımı en yaygın plugin türlerinin başında gelir. Bunun nedeni, WordPress altyapısını kullanan sitelere yönelik siber saldırıları sayısının her daim yüksek olmasıdır. Güvenlik eklentilerinin üstlendikleri roller oldukça farklıdır. Örneğin; bazı eklentiler yalnızca oturum açma girişimlerini sınırlandırırken, kimisi çok daha kapsamlı önlemler sunar. Dolayısıyla seçim aşamasında ihtiyaçların göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.

Ayrıca, web sitenizin güvenliğini artırmak için kullandığınız eklentilerin de lisanslı/orijinal olması büyük önem taşır. Çünkü servis sağlayıcıları, yazılımlarını düzenli olarak günceller ve güvenlik açıklarını düzeltirler. Bu, yazılımın siber saldırılara karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar ve verilerinizi korur.

Natro olarak ülkemizde sektörün daha güvenli, hukuki bir zeminde, hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için çalışmaya devam ediyoruz. Bu sebeple sektör paydaşlarımızı ve müşterilerimizi sahte lisans kullanımının riskleri konusunda bilgilendirmeyi kendimize görev ediniyor, kullandıkları barındırma ürünlerini/servis sağlayacılarını denetlemelerini, sorgulamalarını ve mutlaka %100 orijinal lisans kullanan servis sağlayıcılarını tercih etmelerini öneriyoruz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Yedekleme Eklentileri

Hosting firmaları, barındırma hizmetleri kapsamında site sahiplerine birçok kullanımı pratik seçenek sunar. Hatta bunlar içerisinde en popüleri cPanel yedeklemeleridir. Ancak WordPress yedekleme eklentileri, barındırma hizmeti kapsamında sunulanlardan farklıdır. Mesela bu tür eklentiler vasıtasıyla oluşturulan yedekleme dosyalarının boyutları, klasik yöntemler kullanılarak elde edilen türdeşlerine göre çok daha küçüktür. Haliyle geri yükleme süreci daha hızlı tamamlanabilir. Bazı yedekleme eklentileri sayesinde ayrıca oluşturulan backup dosyaları site dışında saklanabilir.

Yeniden Yapılandırma Eklentileri

Popüler tarayıcıların birçoğu, etkileyici kullanıcı deneyimi sunabilme hedefi doğrultusunda sitelerden tamamen güvenilir olmalarını bekler. Bu beklenti kapsamında da ilk olarak sitede SSL sertifikası kontrolü yapılır. Eğer site bağlantısı “https” etiketi içermiyorsa, tarayıcı ziyaretçileri siteden uzak durmaları konusunda uyarır. Üstelik bu uyarı internet sitesinde yer alan tüm bağlantıları ve multimedya dosyalarını kapsar. Söz konusu eksikliği gidermek için yeniden yapılandırma gerekir. Ancak bu işlemi manuel yapmak,  hata olasılığı yüksek bir iştir ve ciddi zaman kayıplarına yol açabilir. Buna karşılık yeniden yapılandırma eklentileri, tüm süreci hızlıca ve eksiksiz biçimde tamamlar.

Form Eklentileri

Formlar, siteyi ziyaret eden kullanıcılar hakkında detaylı bilgi sahibi olunmasını sağlayan en önemli araçlardır. Bu sebepten dolayı e-ticaret odaklı girişimler başta olmak üzere tüm markalar, internet sitelerinde çeşitli formlara yer verir. Formlar, aynı zamanda bilgiyi alıp ilgili yere ulaştırma görevini üstlenir. Tabii her bir formu manuel tasarlayıp siteye entegre etmek zaman alan ve tıpkı yeniden yapılandırmada olduğu gibi hata olasılığı yüksek bir iştir. Haliyle siz de birçokları gibi WordPress form eklentilerini kullanabilirsiniz. Böylece e-posta aboneliği listenizde spam olasılığına ve kötü niyetli girişimlere karşı da önleminizi pratik biçimde almış olursunuz.

E-ticaret Eklentileri

Temasını beğendiğiniz bir WordPress şablonunu internet sitesine dönüştürdükten sonra e-ticaret altyapısı kazandırmak istediğinizde, bu tarz eklentilerden yardım alabilirsiniz. Üstelik e-ticaret eklentilerinin birçoğu, paket çözümler olma özelliğine sahiptir. Yani site yöneticisi tek satır bile kod yazmadan siteye alışveriş sepeti, ödeme ve iletişim formu, canlı destek gibi özellikler kazandırabilir.

Ön Belleğe Alma Eklentileri

Ön belleğe alma (caching) işlemi, ziyaretçi tarafında site sayfalarının statik kopyalarının oluşturulmasını ve ihtiyaç duyulduğunda hızlıca geri yüklenebilmelerini sağlar. WordPress siteleri, dört farklı türde caching kullanabilir. Bunlar; ziyaretçi bilgisayarı, CDN, sunucu ve site bazlı ön belleğe almadır. Bu amaca odaklı eklentileri kullanarak sitenizin ön belleğe alınması esnasındaki süreçlerin kusursuzca tamamlanmasını mümkün kılabilirsiniz. Tabii birkaçının aynı anda çalışması çakışmaya neden olabileceği için sitenizde yalnızca bir caching plugin kullanmaya mutlaka özen gösterin.

SEO Eklentileri

Arama motoru optimizasyonu ya da kısaca SEO, internet sitelerinin görünürlüğünü artırır. SEO kriterlerine uygun web siteleri, arama sonuçlarında üst sıralarda yer aldıklarından ziyaretçi sayıları inanılmaz seviyelere çıkabilir. Tabii bunun için detaylı çalışmalar yapmak gerekir. WordPress tabanlı sitelerde ise optimizasyon eklentilerini kullanmak fazlasıyla yeterlidir. SEO eklentisi sayesinde sitenizin halihazırdaki durumunu analiz etme imkanı bulabilir, gerekli adımları hızlıca atabilirsiniz.

Site Tasarım Eklentileri

WordPress, tasarımcılara zihinlerindeki fikri kolayca gerçeğe dönüştürebilme fırsatı sunar. HTML, CSS ve diğer tüm kodları elle düzenleyerek gayet özgün temalar ortaya çıkartabilirsiniz. Süreci hızlandırmak istediğinizde ise site tasarım eklentilerinden faydalanabilirsiniz. Site tasarımını kolaylaştıran eklentiler, özellikle bu konudaki bilgisi kısıtlı kişiler için ideal çözümlerdir. Hatta bu kategorideki eklentilerden bazıları ile sitenizdeki görselleri de kolayca optimize etme fırsatı yakalayabilirsiniz.

WordPress Eklenti Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

WordPress en çok tercih edilen açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi olma özelliğine sahiptir. Bu durumun etkisiyle farklı ihtiyaçlarınızı karşılamak için hem onaylı hem de üçüncü parti kaynaklarda kullanıma sunulan binlerce eklenti ile karşılaşabilirsiniz. Peki, karşılaştığınız seçenekler arasından seçim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte bu konuda size yol gösterecek en önemli kriterler:

Site Gereksinimleri

WordPress eklentileri arasından seçim yapmadan önce sitenizin hangi araçlara ihtiyacı olabileceği konusuna odaklanabilirsiniz. Zira ihtiyaç duyulabileceği düşüncesi ile eklenen çok sayıda plugin, zamanla site performansında düşüşe neden olabilir. Hatta çakışma sorunlarına yol açıp internet sitesinin yayınını sekteye uğratabilir. Bu konudan bağımsız olarak hizmet sağlayıcının, eklentinin sağlayacağı faydaya benzer özelliği sunabileceği ihtimaline karşı hosting paket içeriğini incelemenizde fayda var. Tabii site gereksinimlerine paralel olarak kullanıcı beklentilerini ve davranışlarını da irdeleyebilirsiniz.

Eklentinin Güvenilir Olması

Bir siteye veya uygulamaya harici yazılım yüklenmesi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken kriterler arasında güvenlik de yer alır. Bu konuda sıkıntı yaşamamak için WordPress tarafından oluşturulan depodaki onaylı eklentilere öncelik verebilirsiniz. Üçüncü parti plugin tercihinde bulunmayı düşündüğünüzde ise indirme sayısı ve kullanıcıların verdikleri puanlara göz atabilirsiniz.

Güncelleme Sıklığı ve Uyumluluk

Eklenti güncellemeleri, güvenlik açısından önemli bir konudur. Güncellemeler, güvenlik yamalarının yanı sıra genelde hata düzeltmelerini ve kullanılabilirlik açısından iyileştirmeleri içerir. Bu nedenle eklenti seçiminde güncelleme sıklığının mutlaka dikkate alınması gerekir. Ayrıca kullandığınız WordPress sürümü ile eklenti arasındaki uyumluluk durumuna bakmanız da akıllıca olur. Neyse ki her iki kriter özelinde bilgiye ulaşmak son derece kolaydır. WordPress tarafından oluşturulan resmi depoda, her eklenti için son güncellenme tarihi ve uyumlu olduğu sürümler hakkında geniş bilgiye yer verilir.

Kullanıcı Yorumları

Kimi zaman eklentiye verilen puanlar yanıltıcı olabilmektedir. Bundan dolayı kullanıcı yorumlarına bakmak da gerekebilir. Her bir kullanıcı yorumunu okumak yorucu ve zaman kaybettirici bir süreç olacağı için belli başlı tercihlerde bulunabilirsiniz. Örneğin, en yeni olumlu ve olumsuz kullanıcı yorumlarına odaklanabilirsiniz. Resmi depoda kullanıma sunulan eklentilere dair yorumlar, indir butonunun hemen altında yer alır.

Teknik Destek ve Dokümantasyon

Eklenti seçimi yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz son kriter, teknik destek ve dokümantasyondur. Bunun en büyük nedeni, kurulumdan kullanım esnasında oluşan sorunlara kadar birçok konuda hızlı çözüme kavuşabilme olasılığınızı artırmasıdır. WordPress Plugins deposundaki tüm eklentilerin destek sekmesinde açılmış forumları bulunmaktadır. Eğer bu bölümde düzenli bilgi akışı gözlemliyorsanız, geliştirici aktif olarak kullanıcı sorunları ile ilgileniyor demektir. Buna rağmen bazı geliştiriciler, kendi destek kanallarını oluşturmak için farklı kaynaklardan bilgi paylaşımı da yapabilir.

WordPress Plugins Nasıl Kullanılır?

Sitenizin fonksiyonelliğini WP plugins ile arttırmak istediğinizde, iki farklı kaynağa yönelebilirsiniz. Bu kaynakların ilki, bu rehberde de sık sık adı geçen Resmi WordPress Eklentiler Deposu’dur. Diğeri ise WordPress Eklentiler Veritabanı’dır. Her iki kaynağın da ortak özelliği kataloglarının gayet geniş ve bünyelerinde barındırdıkları eklentilerin güvenli olmasıdır. Tabii dilerseniz ihtiyaçlarınız doğrultusunda popüler üçüncü parti siteleri de tercih edebilirsiniz.

Resmi depoda ve veritabanında bulunan eklentiler, içerik yönetim sistemi dahilinde tek tıklama ile otomatik olarak kurulabilir. Yalnızca menüden Eklentiler – Yeni Ekle seçeneklerine tıklamanız yeterlidir. Arama çubuğu vasıtasıyla ihtiyacınız olan eklentiye ulaştıktan sonra Yükle ve Etkinleştir adımlarıyla süreci noktalayabilirsiniz. Üçüncü parti sitelerden edinilen eklentilerin ise öncelikle ZIP dosyası halinde bilgisayara indirilmesi gerekir. Bu işlemin ardından aşağıda sıralanan adımları takip edebilirsiniz.

  • İçerik yönetim siteminin kontrol panelinde sırasıyla “Eklentiler (Plugins)” ve “Yeni Ekle (Add New)” seçeneklerine tıklayın.
  • “Eklentiyi Yükle (Upload Plugin)” komutuna tıklayın.
  • Bilgisayarınıza indirdiğiniz ZIP dosyasını seçin.(Sürükle-Bırak özelliğini de kullanabilirsiniz.)
  • “Şimdi Yükle (Install Now)” butonuna tıklayın ve yükleme tamamlanıncaya kadar bekleyin.
  • En son adımda “Eklentiyi Etkinleştir (Activate Plugin)” butonuna tıklayın.

Bu işlemlerin ardından çoğu eklenti hemen kullanılmaya başlanabilir. Ancak istenilen şekilde çalıştıklarından emin olmak için ayarlarını yapılandırmanızda fayda vardır.

Bir WordPress Eklentisi Nasıl Güncellenir?

Bir WordPress eklentisini güncelleme işlemi, kontrol paneli üzerinden yapılır. Üstelik içerik yönetim sistemi, görsel uyarılar vasıtasıyla yeni eklenti güncellemesi olduğunu kolayca fark edebilmenizi sağlar. Güncellemeler seçeneğinin yanında uyarı gördüğünüzde gerekli işlemi dilerseniz elle veya otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz. Elle güncelleme işlemi, önce eklentinin ve sonrasında toplu işlemler menüsünden “Uygula” komutu seçimlerinin yapılmasından ibarettir.

Birden fazla eklentiyi elle güncellemek, zaman alan ve düzenli kontrol gerektiren bir iştir. Dolayısıyla zamandan kazanmak için otomatik güncelleme özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Bunun için her eklenti için “Otomatik Güncelleme” kolonunda yer alan kutucuğu işaretlemeniz yeterlidir. Fakat otomatik güncelleme özelliğini kullanmaya başlasanız bile güvenlik ile ilgili eklentilere yönelik işlemleri elle yapmanız yararınıza olacaktır. Zira bu tür eklentileri anında güncellemeniz, sitenizin güncel tehlikelere karşı savunmasız hale gelmesini engeller.

WordPress Eklentileri Nasıl Kaldırılır veya Kullanım Dışı Bırakılır?

Bazen eklentiler, site performansını olumsuz etkileyebilir veya yerlerine kullanılabilecek daha işlevsel alternatifler ortaya çıkmış olabilir. Hatta varsayılan olarak gelen çoğu plugin, site yöneticilerince gereksiz görülür. Bu tarz durumlarda söz konusu eklentiler kaldırılabilir ya da kullanım dışı bırakılabilir. Eğer böyle bir aksiyon almanız gerekirse, şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Yönetim menüsündeyken sırasıyla “Eklentiler – Yüklü Eklentiler” sayfalarına tıklayın.
  • Son sayfada karşınıza gelen tablodan kaldırmak veya devre dışı bırakmak istediğiniz eklentiyi seçin.
  • Eklenti isminin altındaki “Devre Dışı Bırak” komutuna tıklayın. Bu komut, eklentinin çalışmasını durdurur.
  • Eklentiyi sitenizden tamamen kaldırmak içinse “Sil” komutunu seçebilirsiniz.

WordPress uyumlu hosting seçenekleri için hemen Natro’nun uzman ekibi ile iletişime geçin!

0 Shares:
Benzer İçerikler