Net Framework Nedir?

Net Framework Nedir
Net Framework Nedir

Bilgisayarınıza sürekli olarak yazılım yüklüyorsanız NET Framework paketine de ihtiyaç duyduğunuzu anlayacaksınız.

Pek çok kullanıcı, indirmiş olduğu yazılımla beraber bu paketin neden yüklendiğini merak etmeye başladı. Çünkü her programda olduğu gibi bu programda sistem üzerinde değişiklikler gerçekleştirmektedir. Bu yazımızda kullanıcılar için NET Framework rehberi hazırladık.

İlk olarak framwork’ün ne olduğundan bahsedelim. Framework’ün içerisinde geliştirme ara yüzleri ve paylaşımlı kod bölümleri yer alır. Programcılar, paketin içinde diledikleri kodları kolayca çağırabilir. Bu kod bölümlerinden bir tanesinin Framework Class Library’dir. NET Framework uygulaması da bu bölüm içerisinde yer alır. Bu kütüphanenin içerisinde yer alan kodlar farklı şekilde kendisini gösterir. Bu kodlar çeşitli fonksiyonlarla çalışabilir. Böylece paketi kullanan kullanıcılar ufak tefek uygulamalar kod yazmak yerine bu uygulamadan yararlanabilir. NET Framework paketi programcıların kolay ve hızlı bir şekilde iş imkan veren bir kütüphanedir.

NET Framework’ü benzerlerinden ayıran özelliklerinden bir tanesi uygulamalar için bir çalışma alanı oluşturmasıdır. Bu çalışma alanı içinde uygulamalardan yararlanabilirsiniz. NET’in çalışma alanına Common Language Runtime adı verilir. Bir yazılımcı değilseniz, NET’in neden bilgisayarınızda neden bulunduğunu merak edebilirsiniz. Aslında NET’in yazılımcılara sunmuş olduğu kolaylık, kullanıcılar için de geçerlidir. NET uygulamasının bilgisayarınızın içerisinde bulunması, bazı uygulamaları çalıştırabilmenize yardımcı oluyor.

NET Neden Bilgisayarımda?

NET her anlamda geliştiricilere pek çok kolaylık sunmaktadır. Bu kolaylıklara ulaşmak için mutlaka sistemde gerekli NET sürümünün yüklü olması gerekir. Bilgisayarınız içerisinde neden birden fazla NET sürümünün yüklü olduğunu merak edebilirsiniz.NET ilk olarak ortaya çıktığı zaman her yeni sürümün geriye yönelik uyumluluğa sahip olması düşünülmüştü. Fakat Windows XP ve Vista zamanlarında NET sürümlerinin uyumluluk sorunu yaşadığı gözlemlendi. Bu yüzde aynı bilgisayarda birden fazla NET sürümü yüklü bulunabiliyordu. Yeni nesil Windows sürümlerinde benzer sorunlar artık ortaya çıkmıyor. Windows Vista işletim sisteminde yaşanan gelişmeler NET Framework’un uyumluluk sorunlarını ciddi bir şekilde düşürdü. Günümüzde NET yükseltmeleri Windows Update aracılığıyla kolayca dağıtılabiliyor.

NET Framework Kullanmanın Faydaları

  • Bu program, NET tabanlı uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak için gerekli ortamı sunar.
  • NET kodlarını çağırdığınız zaman programlama dilleri arasında herhangi bir dönüştürme uygulaması yapmanız gerekmiyor.
  • Bellek sızıntı sorunları minimum seviyeye indirildi. Uzaktan servisler arasında da yüksek güvenlik önlemleri bulunur.
  • NET uygulaması kodun yeniden kullanımı göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlandı. Birbiriyle etkileşimde bulunabilen birçok programlama dilini içerisinde bulundurur.
  • XML formatı ile uyumlu şekilde çalışır.
  • Nesne yönelimi faaliyetinde bulunur. Tekrarlanan senaryolara etkili bir şekilde cevap verebilmenizi sağlamaktadır. Uygulamalara sadece erişmenizi değil, aynı zamanda onları kontrol etmenize yardımcı olur.
  • Zaman tasarrufu sunar ve geliştirme maliyetlerini azaltır.
  • Sayfaları kolayca yazmanızı sağlar. Web sayfalarınızı daha güçlü ve esnek bir hale getirir.

Pek çok avantajı olan NET Framework platformunun bazı dezavantajları da mevcuttur. Yine de avantajlarının fazla olması bu uygulamayı tercih edilebilir hale getiriyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler