Belgesiz .COM.TR Nedir?

Ocak 2022 itibariyle, alan adı tahsisinde yetkili kurum olan NIC.TR, yerini BTK bünyesinde bulunan TRABİS’e devrediyor. Bu değişiklikle birlikte, NIC.TR döneminde belgeli olarak satılan alan adları belgesiz olarak satın alınabilecek. Peki hangi alan adı uzantıları belgesiz olarak alınabilir?

Daha önceden ad-soyad .com.tr belgesiz olarak alınabiliyordu. TRABİS’te ise hem ad-soyad .com.tr hem de .com.tr, .net.tr ve org.tr belgesiz olarak satın alınabilecek. Bu büyük değişiklikle beraber “ilk gelen alır” kuralıyla daha önceden kayıt edilmemiş domainleri belgesiz olarak satın alabilirsiniz.

Örneğin; büyük bir markanın internet adresi abc.com ise, başka biri abc.com.tr adresini satın alabilir. Bu durum marka bilinirliği olan firmaları büyük ölçüde etkiliyor. Tabii ki daha önceden .com.tr uzantılı alan adı alındıysa yeniden kayıt edemezsiniz. Markanızın .com.tr, net.tr, org.tr uzantılı hali başka biri tarafından kaydedilmesini istemiyorsanız acele etmelisiniz. Ön talep oluşturarak markanızı güvence altına alabilirsiniz.

Belgesiz .COM.TR Nasıl Alınır?

TRABİS, ocak ayı içerisinde alan adı satışına başladıktan sonra, Natro üzerinden .com.tr, net.tr ve org.tr uzantılı alan adlarını satın alabilirsiniz. Herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan direkt sipariş verebilirsiniz. Bu uzantılar haricinde belgeli olarak satın alınan alan adı uzantıları ise yine belgeli olarak satın alınabilecek.

En popüler domain uzantısı .com iken, .com.tr uzantısının da oldukça popüler olacağını söyleyebiliriz. Bu uzantılarla birlikte doğacak olan fırsatı kaçırmamak için TRABİS’in devreye alınmasını bekleyin ve Natro’nun kampanyalarını takip etmeyi unutmayın!

Özetleyecek olursak; belgesiz satın alınabilecek alan adı uzantıları .com.tr, net.tr, org.tr; belgeli alınabilecek alan adı uzantıları ise .av.tr, .k12.tr, .dr.tr, .edu.tr, .gov.tr, .bel.tr, .pol.tr, .kep.tr, .tsk.tr’dir.

.com.tr, .net.tr, .org.tr uzantılı alan adlarını alan kişi şu anlık 3 yıl boyunca başka bir kişiye devredemez. Ancak 3 yılın sonunda başka birine satışı yapılabilir. Diğer belgesiz alan adı uzantılarında olduğu gibi transfer koduyla farklı bir firmaya transfer edilebilir.

Belgesiz .COM.TR Satın Almanın Avantajları Nelerdir?

Ad-soyad .com.tr dışında belgeli olarak alınabilen .com.tr uzantılı domainler artık belgesiz olarak alınabilecek. Bu yeniliğin avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • .com.tr, .net.tr ve .org.tr uzantılı alan adları ile kurumsal bir görünüm kazanabilir,
  • Markanızın muadillerinin oluşmaması için önlem alabilirsiniz.

Son gün 14 Eylül! Natro ön sipariş sistemi ile 14 Eylül tarihine kadar hayalinizdeki .COM.TR, .NET.TR ve .ORG.TR uzantılı domainler için ön sipariş oluşturmaya başlayın: https://www.natro.com/domain-sorgulama/belgesiz-com-tr-on-siparis

0 Shares:
Benzer İçerikler